Er wordt regelmatig over gesproken. Is het nu wel veilig om een bankier app op je smartphone of tablet te installeren? Ja stel je voor dat je telefoon wordt gestolen of dat je hem per ongeluk verliest. Paniek? Er is reeds weer nieuws geweest over de ING en andere banken dat er misbruik gemaakt is van klanten en daarbij geld afhandig is gemaakt.

safeOm maar meteen de clou van het verhaal te onthullen… nee er hoeft geen paniek ervaren te worden. Maar hoe zit het dan nu precies met Bankier apps en internetbankieren? Wat zijn de verschillen en wat is veiliger?

Internetbankieren is al vele jaren erg populair onder vele mensen en regelmatig komen er berichten voorbij  dat diverse gegevens buit zijn gemaakt en dat mensen op een “nagemaakte” bank website hebben ingelogd. Vaak gebeurt dit door een eerdere zogenaamde email van de bank om je gegevens te verifiëren waarbij je ook nog even moet inloggen. En daar gaat het, vaker dan je denkt, gruwelijk fout!!!

Goed om te weten! Een aantal gouden regels om jezelf te beschermen.

 • Banken versturen nooit email om uw gegevens te controleren / verifiëren
 • Banken zullen nooit via email om uw inloggegevens vragen
 • Indien er iets wijzigt voor uw bank dan zal uw bank u altijd via post op de hoogte stellen! Nooit via een email.
 • Stel de bankwebsite snelkoppeling als favoriet in in uw internet browser (Internet Explorer / Firefox / Chrome etc), zo voorkomt u dat u per ongeluk een verkeerd websiteadres gebruikt waarbij de kans bestaat dat u op een malafide website terecht komt
 • Gebruik indien mogelijk zoveel mogelijk de bank apps i.p.v. te internetbankieren via de PC/laptop (hieronder meer info erover)
 • Gebruik op je PC/laptop altijd een anti-virus programma en laat dit programma wekelijks controleren op virussen en andere schadelijke software
 • Als je een bericht / email ontvangen hebt dat je niet (helemaal) vertrouwt, neem dan altijd eerst telefonisch contact met je eigen bank op.

Er wordt wel gewaarschuwd op diverse manieren dat je op allerlei zaken moet letten of je wel echt inlogt op de website van jouw bank, maar de criminelen worden steeds handiger en de vervalsingen beter.

En dan zijn er de vooroordelen over de bankier apps op smartphones en tablets. Dat kan niet veilig zijn omdat…

Echter, men kan er niet verder naast zitten! Laat nu de apps juist veel veiliger zijn dan de websites en ik zal ook uitleggen waarom.

SecureBankier apps kunnen enkel communiceren met de bank en met niets anders. Hiermee wordt voorkomen dat je per ongeluk op een andere website kunt inloggen. De communicatie wordt door de bank gedefinieerd en er zijn (nog) geen namaak bankier apps. De kans hierop is erg klein omdat deze door Google gecontroleerd worden en bij verdachte acties en/of communicatie en machtigingen wordt de app afgewezen.

Bankier apps zijn zo ontworpen dat deze niet gestart kunnen worden zonder eerst een wachtwoord op te geven. Daarna zal er ook nog een wachtwoord of code moeten worden opgegeven om daadwerkelijk geld over te maken. Bij de meeste apps is ook nog een aparte beveiliging ingebakken dat zodra men even een andere app start dat er opnieuw ingelogd moet worden. Dat zit dus wel snor.

Een ander voordeel ten opzichte van internetbankieren is dat bij internetbankieren jouw ingetoetste codes kunnen worden uitgelezen door zogenaamde keyloggers. Deze slaan alle gegevens op die je intypt dus ook je bankgegevens en codes. Op privé pc’s valt dit risico wel mee, echter op openbare pc’s (internet cafe’s etc) is dit risico des te groter. Ook dit is bij de app op smartphones duidelijk anders. Er kan niet zomaar “meegekeken” worden op jouw smartphone / tablet wat je intypt omdat jij bepaalt welke apps je installeert. Ook is het makkelijker om ongewenste meekijkers makkelijker af te wenden. Je kunt tenslotte je smartphone overal bedienen.

Uiteraard kan er verbinding worden gemaakt met “openbare” wifi netwerken waar ook de communicatie gescand wordt, echter deze communicatie is versleuteld tussen jouw smartphone en de bank waardoor het risico weer kleiner is dan op pc’s.

Dan is ook nog eens het gemak van de app speciaal ingericht op een snelle en gemakkelijke ervaring. Dat is ook nog wel eens anders bij internet bankieren.

Secure-ElementDe voordelen nogmaals op een rij:

 • Veiliger dan internet bankieren
 • De apps worden gescreend waardoor malafide apps snel door de mand vallen
 • Je hoeft je niet druk te maken om de beveiliging van je pc
 • Jouw privé informatie (wachtwoorden etc.) blijft ook alleen van jou en dus niet gedeeld of gestolen
 • Snelle en makkelijke gebruikerservaring om snel je bankzaken te kunnen doen
 • Je hoeft enkel de app te gebruiken (dus gen internet) en niet te reageren op zogenaamde “bank emails” waarbij om jouw gegevens gevraagd wordt

En jij twijfel je nog? Of helpt dit artikel je een beetje over je (onterechte) angst heen?

Voor het gemak hieronder de snelkoppelingen naar de meest gebruikte bankier apps van de Nederlandse banken.