Ik las zojuist een artikel waarbij Microsoft de eigen organisatie geheel overhoop gooit om zo weer beter te kunnen concurreren met de grote tegenstanders Google en Apple, althans zo interpreteer ik het bericht. Zowel Google als Apple worden niet bij naam genoemd maar tegen wie anders zou Microsoft moeten opboksen?

Een andere actie is dat de Windows RT tablets binnenkort in prijs worden verlaagd om zo de “rest van de plank” te krijgen. Er komen namelijk nieuwe aan… Maar uhm Microsoft, niet heel veel mensen willen zo’n Windows RT tablet. Dat blijkt heel duidelijk uit de verkoop- en aandeelcijfers wereldwijd.

Er is op zich niets mis met die Windows RT tablets, zij het dat er eigenlijk niet echt iemand meer op zit te wachten. Apple heeft de markt van tablet geboren laten worden met een bijzonder product dat vele jaren geen echte concurrenten had. Had… want inmiddels is Android (Google) het feestje aan het overnemen en heeft Apple haar eerdere voorsprong op al haar concurrenten reeds verspeeld zonder echt een nieuw en innovatief product te tonen. Zowel Microsoft als Apple hebben het “een beetje laten hangen” oftewel ze hebben te lang op hun oude succes proberen door te breien. Echter de history wijst meerdere malen uit dat uiteindelijk nieuwe en innovatieve oplossingen (lees producten) de mensen weer aantrekken zodat zij de producten weer gaan kopen, iets wat zowel Apple als Microsoft op dit moment nalaten.

Er is een opmerkelijke verandering in gang gezet waarbij grote groepen mensen niet meer op de zogenaamde multitasking zitten te wachten en laat dat nu juist het verkooppunt (samen met MS Office) zijn van de Windows RT en Windows 8 tablets. Ook op PC en laptop gebied zijn mensen duidelijk op zoek naar iets wat snel opstart (want waarom zou ik wachten als het direct beschikbaar kan zijn?), makkelijk te gebruiken is en op ieder (communicatie) toestel te gebruiken is. Ook wil men één omgeving hebben waarin alles beschikbaar is en waarbij niet alles opnieuw ingesteld hoeft te worden.

Dat is nu juist waar Android heel sterk in is en sterker nog… nog veel beter is zal gaan worden. Er wordt nu al gesproken dat Android 5 ook geschikt zal zijn voor niet communicatie-toestellen. Denk hierbij aan koelkasten, horloges, televisies, spelcomputers etc.. En ben je eenmaal gewend aan het eco-systeem van Android dan zul je het niet gauw verlaten. Dat geld trouwens ook voor onze Apple gebruikers onder ons.

Terug naar Microsoft en Windows… ik stoorde me steeds meer aan die trage opstarttijden van zowel Windows 7 (en 8) alsmede het steeds zwaarder wordende Office pakket. Ik denk dat als je eenmaal een tablet gewend bent en eraan gewend bent dat apps direct starten, steeds meer moeite (lees minder geduld) hebt met de lange opstarttijden van Windows en Office. Ik ben zelf (samen met heel veel andere mensen in deze wereld) op zoek gegaan naar een goede vervanger voor Windows en Office en ben eigenlijk heel tevreden met Android en een namaak-Office pakket. En ja ik weet dat de echte Office fanaten zeggen, maar wees nu eens eerlijk, hoeveel procent van Office gebruik jij nu eigenlijk? 2%?

Ik wil net als al die anderen gewoon af en toe een briefje typen, een excel sheetje bijhouden en heel soms een verdwaalde powerpoint presentatie maken. Eigenlijk gebruik ik het Officepakket meer om de bestanden te bekijken dan te bewerken, dus waarom geen lichtere en veel snellere variant. Eentje die wel binnen een seconde of twee is opgestart en niet zoals Office 2012 (sorry Microsoft) dat na 30 seconden nog steeds die k#t plugins aan het laden is terwijl ik alleen even een adresje wilde intypen en afdrukken. Enfin,

Nu er daadwerkelijk Android PC’s in aantocht zijn moet Microsoft zich werkelijk zorgen gaan maken want velen onder ons zijn nu wel klaar (Ivo klaar!) met Microsoft en de bijbehorende vertragingen, updates en niet op mobiel afgestemde producten en software. Ja sorry Microsoft, jullie weten echt niet hoe je een smartphone en tablet aan de man moet brengen. Ook niet door een stoelendans in je eigen organisatie!

Ook hier geldt “beter goed gejat dan zelf slecht verzonnen” (daar zijn jullie zelfs mee groot geworden… dus waarom halen jullie dit trucje niet nog eens uit? Vraag anders Bill Gates eens. Even voor de duidelijkheid, mensen zitten niet op multitasing te wachten, zitten niet op een “tegel-interface” te wachten en al helemaal niet op al die onduidelijkheid van alle verschillende RT Windows 8 tablets. Ook niet als ze een zogenaamde premium-feel hebben, want ook daar vallen niet veel mensen voor. Mensen gaan nu eenmaal niet voor het beste product maar een product dat hip is of bij hun wensen aansluit. Het moet goedkoop en makkelijk te verkrijgen zijn en laat dat nu juist beide niet het geval zijn met jullie Windows RT / 8 tablets.

Mensen willen  tegenwoordig alles snel en gemakkelijk, op ieder apparaat en met iedereen kunnen delen. Dat is het uitgangspunt van nu voor zowel soft- als hardware. Maak een product dat hierop aansluit en probeer het vertrouwen terug te winnen dat jullie jaren gehad hebben. Je kunt niet het vertrouwen blijven houden dat bedrijven en daarmee hun medewerkers ook Microsoft software zullen blijven gebruiken. Men is al tenslotte begonnen aan de BYOD (bring your own device) waarbij het de medewerker geen r#k boeit of er Windows of Office op staat.

De constante factor in deze tijd (verleden, heden en toekomst).

De markt verandert en daar moet je in mee anders schrijf je, zonder het te weten, na verloop van tijd je eigen overlijdens bericht. En zo zou je opeens Windows uit het raam kunnen zien vliegen.