We hebben er al eerder een poll aan gewijd, de smartwatch. Leuk ding, maar wat heb je eraan? Daar willen we het in dit artikel over hebben. De zin en onzin van smartwatches. Wij hebben diverse smartwachtes getest en delen graag onze bevindingen.

Verschillende Soorten

We moeten echter eerst beginnen met iets uit te leggen en wel dat er verschillende soorten bestaan die niet allemaal hetzelfde kunnen of er voor bedoeld zijn. We kennen eigenlijk twee soorten: De smartwatch en de activitytracker. Bij een activitytracker gaat het voornamelijk om het verzamelen en weergeven van fitness informatie zoals de hartslag, gelopen afstand, stappen, trappen enz. waarbij het model vaak kan afwijken van een traditioneel horlogeontwerp. Anno 2019 kunnen smartwachtes en activitytrackers bijna het zelfde en zijn de echte verschillen buiten het ontwerp ver verdwenen.

Vele functies waaronder hartslag, stappenteller, traptreden, calorieën, stopwatch, timer en gps tracking zijn op beide terug te vinden waarbij toch vaker bij de smartwatches er meer focus ligt op het ontwerp (gelijk een horloge) dan bij activitytrackers, echter dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Wat ook nog wel eens een verschil wil zijn tussen beide is dat bij activitytrackers niet altijd een scherm aanwezig is. Dit houdt dan in dat je alle verzamelde gegevens via je smartphone moet terugkijken. Voordeel is dat dit type erg lang meegaan op één enkele batterijlading maar ook het nadeel hebben dat effe de tijd bekijken geen optie is.

Ook een veel voorkomend verschil is dat bij smartwatches de bandje vaak uitgewisseld kunnen worden met de standaard 20 en 22mm bandjes van ieder ander type horloge, terwijl bij activitytrackers toch vaak een eigen systeem is gebruikt waardoor je dan ook bandjes voor dat specifieke type en merk zult moeten aanschaffen als je niet tevreden bent met de huidige of als deze versleten zijn.

Is het ook voor gewone mensen die niet van fitness houden?

Jazeker, zowel smartwatches als activitytrackers kunnen een hele handige toevoeging zijn op je smartphone. Want, iets wat we nog niet eerder vermeldde, is dat je ook de veel modellen direct notificaties kunt zien die je ontvangt op je smartphone. Dit betekent dat je vaak direct even snel kunt kijken naar het bericht (en erop reageren) zonder ook maar je smartphone op te hoeven pakken. Dit helpt ook nog eens om het smartphone gebruik te verminderen.

Al zullen de echte fitness liefhebbers vaak een wat duurder model willen vanwege de hogere precisie en nauwkeurigheid. Ook vinden zij het vaak fijn als zij hun smartphone thuis kunnen laten en enkel met de smartwatch of activitytracker op pad hoeven en zelfs tijdens hun oefeningen naar muziek kunnen luisteren via hun bluetooth oortjes.

Is goedkoop duur?

Er zijn vele modellen van goedkoop naar duur en onze bevindingen zijn heel duidelijk. Bij de goedkopere modellen wordt er vaak bezuinigd op de sensoren en zullen de gemeten gegevens dan ook vaak afwijken van de echte professionelere en duurdere modellen. Maar maakt dat dat deze goedkopere modellen slecht zijn? Nee, zo lang je maar realiseert dat je de gegevens met een korreltje zout neemt. Geniet voor de rest gewoon van alle functies die het specifiek model biedt.

Wij hebben o.a. de volgende modellen getest:

Smartwatches

 • Samsung Galaxy Gear 46mm (smartwat
 • Garmin Vivoactive 3
 • Samsung Gear S3
 • Samsung Gear Sport

Activitytrackers

 • Samsung Gear Fit 2 Pro
 • Garmin Vivoactive HR
 • Huawei Band 2 Pro
 • Huawei band 3

Welke moet ik kiezen?

Ook deze vraag is relatief gemakkelijk te beantwoorden. Wil je een model dat op een horloge lijkt dan is een smartwatch de beste keuze voor jou. Voor de rest hangt het er helemaal van af wat voor jou belangrijk is. Denk hierbij aan:

 • Wat moet er allemaal gemeten worden (hartslag, zuurstof, stappen, traptreden etc.)
 • Hoe nauwkeurige moet hij zijn? (in de regel is duurder toch vaak nauwkeuriger)
 • Moet hij tegen water kunnen?
 • Hoe lang moet hij op één batterijlading meegaan (1 dag, meerdere dagen of zelfs weken?)
 • Wil je de beschikking over Google Assistant (dan zul je voor een model moeten gaan met Wear OS erop geinstalleerd, Samsung en Huawei vallen hiermee af)
 • Wat wil je ermee gaan doen? (fietsen, wandelen, rennen etc.)
 • Wil je muziek kunnen opslaan op het apparaat?
 • Wil je meldingen kunnen ontvangen op je apparaat?
 • Moet hij een gps module hebben (dit om je afgelegde afstand en pad te kunnen bekijken)
 • Moet hij een scherm hebben (of is terugkijken via de smartphone voldoende voor jou?)

Je ziet een hoop mogelijkheden en keuzes. Gelukkig zijn er webshops die je met slimme filters snel een overzicht kunnen tonen met de door jou gekozen opties.

Zoals wij met alles al eedrder gezegd hebben is dat zodra je een smartwatch of activitytracker aanschaft en gaat gebruiken je ook steeds meer opties zult ontdekken en steeds meer functies zult gaan gebruiken. Ook hier geldt vaker onbekend maakt onbemind echter al gauw zal het plezier dat je eraan beleeft ervoor zorgen dat je graag ook nieuwe mogelijkheden wilt ontdekken.