Sommige onder ons hebben er wel eens iets over gehoord. Brick of “zijn of haar toestel is gebricked”. Maar wat nu nu eigenlijk precies brick en hoe onstaat deze situatie, wat kun je eraan doen en wat is de impact ervan?

WAL8VEerst een korte uitleg wat een brick is:

“Bricken is het gevolg van een foutief verlopen (of onbedoeld afgebroken) root-actie of custom rom installatie. Doordat het rooten of de installatie van de custom rom niet goed volbracht wordt, kan het gebeuren dat de software op een smartphone of tablet dusdanig wordt beschadigd dat deze niet meer wil opstarten. De term bricken is een “ludieke” naam voor dure steen, want nadat een toestel gebrickt is kun je hem slechts als steen (presse papier) gebruiken. In slechts enkele gevallen is het mogelijk om het toestel weer aan de praat te krijgen (bij een hard-brick), maar dit lukt slechts enkele personen. In de meeste gevallen is de brick onomkeerbaar en is je toestel waardeloos en onbruikbaar geworden. Daarom ook het advies om niet zomaar (zonder ervaring of begeleiding) custom roms te installeren of je toestel te rooten.”

Er bestaan twee vormen van brick.

Soft-brick

Wat is soft-brick?

Bij een soft-brick is de software dusdanig aangepast / beschadigd waardoor het toestel niet verder wil opstarten dan het zogenaamde bootscherm (opstartscherm). Dit bootscherm wordt door veel fabrikanten gebruikt om hun merk/logo/modelnummer weer te geven. Dit is standaard het eerste wat je ziet zodra je het toestel aanzet.

Hoe ontstaat dit?

panicEen soft-brick kan relatief eenvoudig ontstaan als twee verschillende versie van Android over elkaar heen worden geïnstalleerd. Niet geheel letterlijk maar hier komt het functioneel wel op neer. Dit kan het gevolg zijn als je bv. van de ene custom rom wilt overschakelen naar een andere custom rom op je toestel. Hierdoor kan het gebeuren dat je toestel in een zogenaamde boot-loop terecht komt, oftewel hij blijft steeds opnieuw opstarten zonder dat er daadwerkelijk Android wordt opgestart en je dus op je toestel kunt inloggen. Ook kan de Recovery-software hierin een rol spelen waardoor een soft-brick ontstaat. In lekentaal: er is geen (Android) systeem om op te starten, echter het toestel kan wel degelijk nog instructies ontvangen en verwerken.

Wat kun je eraan doen om het opgelost krijgen?

Een soft-brick is relatief makkelijk op te lossen door eenvoudig de “oude” of originele software (ROM) opnieuw te installeren (flashen). Hiermee wordt alle functionaliteit hersteld inclusief het Android- en opstartsysteem.

Wat is de kans dat dit gebeurt en wat is de impact?

De kans is relatief groot dat je je toestel soft-bricked, maar de impact is laag en eenvoudig te herstellen door de originele ROM opnieuw te flashen.

Hard-brickScreenshot 2014-10-12 at 09.29.58

Wat is hard-brick?

Bij een hard-brick is de opstartsoftware dusdanig aangepast / beschadigd geraakt waardoor het toestel helemaal niet meer wil opstarten.

Hoe ontstaat dit?

Een hard-brick ontstaat zéééééér zelden en is vaak het gevolg van een totaal verkeerd gelopen installatie. De kans is echter zo klein dat je je geen zorgen hoeft te maken. Lees altijd!!! eerst goed alle instructies op de diverse internetpagina’s voordat je zomaar aan de slag gaat en volg de instructies op tot en met de komma’s!

Wat kun je eraan doen om het opgelost krijgen?

Een hard-brick is nagenoeg niet meer ongedaan te maken en hierna is je toestel niet meer waard dan een “steen”.

Wat is de kans dat dit gebeurt en wat is de impact?

De kans is zeer klein (0,1%) echter de impact is zeer groot. Je toestel is namelijk onbruikbaar en waardeloos geworden.

Goed om te onthouden:

  • Ga nooit zomaar aan de slag, lees altijd eerst uitvoerig de instructies en volg deze op tot op de komma’s!
  • Controleer dubbel of de custom rom / Recovery software echt voor jouw toestel-model is. Er is een groot verschil tussen wifi en 3G modellen en dit kan leiden tot een soft-brick!
  • Heb je (nog) geen ervaring maar wil je het toch proberen? Maak altijd eerst een backup van je toestel. Ga daarna pas aan de slag. Doe indien mogelijk eerst ervaring op met een “oud” toestel dat geen (of weinig) waarde meer heeft.
  • Raak nooit in paniek, dit is een slechte raadgever!
  • Zorg ervoor dat als je je toestel root, een custom rom installeert of een custom recovery installeert dat de verbinding tussen je toestel en je pc/laptop stabiel is (geen losse contacten etc) en voer de installatie het liefst uit op een laptop. Dit heeft namelijk als voordeel dat als de stroom uitvalt (ja dit gebeurt nog wel eens) dat je installatie niet wordt afgebroken met een brick als gevolg.
  • Sommige fabrikanten geven aan dat de garantie vervalt zodra je je toestel root of een custom rom installeert, echter dit is (niet altijd) het geval. Lees hier meer info hierover.
  • Vergeet niet te genieten tijdens het installeren van een custom rom. Welkom bij de club! Hier kunnen Windows- en Applegebruikers enkel van dromen! Power to you!