Het gerucht dat bedrijven als Google, Facebook, Microsoft en Amazon met ons “meeluisteren”  via onze telefoon bestaat al geruime tijd. Wordt nu stiekem die camera of microfoon wel eens aangezet op afstand? Wordt er nu daadwerkelijk informatie “stiekem” verzonden naar dit soort bedrijven? Gary van het Youtube kanaal Gary Explains zocht het uit middels een inventief systeem dat precies kon monitoren wat er allemaal werd verzonden en naar wie. Niet alleen werd er gekeken naar onze smartphones maar ook de relatief nieuwe digitale assistenten zoals Google Home (en Amazon Alexa) die altijd klaarstaan om te luisteren nadat het commando ” Hey Google” of “Alexa” wordt gezegd.

In het kort… nee er wordt niet afgeluisterd door dit soort bedrijven (want dit kan ze werkelijk de kop kosten) al wordt er wel een heleboel informatie opgeslagen. Denk hierbij aan alle keren dat je bijv. “Hey Google…. doe de verlichting in de woonkamer aan” of “Hey Google, wat wordt het weer morgen”. Al deze gesproken teksten worden als mp3 bestanden opgeslagen in de Google Cloud. Ansich is dit niet zo eng al moeten we wel ons beseffen dat alle (of in ieder geval veel) achtergrond geluiden ook mee worden opgeslagen. Lopen je kinderen te schreeuwen of staat je hond te blaffen dan hoor je dit ook terug in die opgeslagen mp3 bestanden en nogmaals… alles wordt opgeslagen (oneindig) in de Google Cloud. Dus ook eventuele gevoelige gesprekken! Iets om over na te denken voordat je ” hey Google” roept.

In een volgend artikel gaan we dieper in op wat Google allemaal over je weet en opslaat. Gelukkig is het inmiddels zo dat Google hier inzage in moet geven en dat je zelf kunt bepalen wat ze opslaan.

Hieronder de video van Gary Explains waarin alles nog wat uitgebreider wordt toegelicht. Let op! Video is in het Engels.

Enjoy!