Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Veiligheids Tips

Er wordt geregeld gesproken over de veiligheid van Android en dat dit minder veilig zijn zijn dan IOS (Apple). Dit is een hardnekkig gerucht wat slechts deels waar is en niet eens op de manier waarop je zou verwachten.

Als je Android gebruikt op de normale manier (dit is standaard als je je toestel uit de verpakking haalt) dan is het risico zéér klein. Het risico wordt pas noemenswaardig als je besluit om je toestel te rooten of door apps niet via de Google Play Store te installeren.

Goed om te weten:

  • Google controleert standaard alle apps in de Google Play Store
  • Alle geïnstalleerde apps en games worden ook na de installatie op jouw toestel regelmatig gecontroleerd (Security -> Apps Verifieren)

Hierbij een aantal handige tips hoe je jouw Android toestel veilig houdt:

  • Installeer enkel apps vanuit de Google Play Store of de Samsung Galaxy Store, dus niet vanuit alternatieve app-winkels of losse apk-bestanden.
  • Controleer altijd de permissies van een app / game als deze erom vraagt tijdens het starten. Als een zaklamp app bv. om toegang vraagt tot jouw contacten dan is er serieus iets mis!
  • Gebruik altijd zoveel mogelijk originele apps van Banken, Paypal, Winkels etc. dan ben je verzekerd van veilige apps. Installeer nooit buiten de Google Play Store apps van banken, paypal en dergelijke. Deze zijn niet veilig!
  • Beveilig je toestel altijd met een wachtwoord, patroon, vingerafdruk of gezichtsherkenning. Door geen beveiliging in te stellen kunnen kwaadwillenden o.a. bij jouw contacten, app-gegevens, email en foto’s. Hiermee kunnen ze ook eenvoudig een reset aanvragen van één van jouw online-accounts (Facebook, webshops etc.)
  • Accepteer nooit zomaar onbekende binnenkomende verzoeken van Bluetooth / NFC apparaten om bv. een bestand of foto te ontvangen.
  • Probeer internetten, chatten etc zoveel mogelijk te beperken op vrije / gratis / open wifi verbindingen (Mc Donald’s / Schiphol etc.). Je weet nooit wie er mee kijkt. Dit soort verbindingen zijn niet veilig!