Er wordt bij iedere tablet en smartphone uitvoerig beschreven wat er nu allemaal precies in zit oftewel de specificaties. Nagenoeg altijd staat ook het interne geheugen (RAM) erbij vermeld. 512MB, 1GB, 2GB en zelfs 3GB zijn aantallen die worden weergegeven. In de regel is het hoe meer RAM hoe duurder het toestel. Maar hoeveel RAM is er nu eigenlijk nodig voor jouw tablet of smartphone? En hoe zat het ook alweer met Android 4.4 Kitkat?

Eerst een stukje achtergrond over Android 4.4 Kitkat… Google is druk bezig geweest om ervoor te zorgen dat iedere smartphone en tablet (technisch) geschikt is voor de laatste versie van Android. Zo kan iedereen beschikken 0ver de meest recente functies en is het beheer een stukje makkelijker omdat er steeds minder versies van Android in omloop zijn. Fabrikanten zijn hierdoor in staat om sneller updates uit te rollen naar smartphones & tablets. De mensen bij Google hebben de focus op prestaties (performance) gelegd bij de ontwikkeling van Android 4.4. Hierdoor kunnen ook goedkopere toestellen met slechts 512MB RAM beschikken over Android 4.4 Kitkat en zijn er niet perse stevige specificaties meer nodig om met Android aan de slag te kunnen.

RAM (random access memory) oftewel werkgeheugen zorgt ervoor dat apps (programma’s) in het geheugen geladen kunnen worden zodat de processor ze kan uitvoeren. Hierdoor wordt bv. Nu.nl zichtbaar op jouw scherm. Bij Android is het zo dat apps niet echt afgesloten (hoeven) te worden. Android regelt dit geheel zelf en als er een tekort ontstaat aan werkgeheugen dan sluit Android de minst gebruikte app (die het langst inactief is) waardoor er plaats vrijkomt om een nieuwe app te starten. Bij minder werkgeheugen kunnen er minder apps tegelijk in het geheugen geladen worden en zal er sneller een app weer worden afgesloten. Bij meer werkgeheugen kunnen er meer apps in het werkgeheugen blijven waardoor dit de algemene snelheid van je smartphone & tablet ten goede komt. Heel kort en krachtig… hoe meer werkgeheugen hoe sneller de smartphone & tablet. Uiteraard hangt dit samen met de rest van de specificaties maar over de lijn gekeken komt het hier wel op neer. Uiteraard wordt de prijs hoger naarmate de specificaties toenemen.

Over hoeveel werkgeheugen moet ik nu eigenlijk beschikken in mijn smartphone / tablet?

512MB Werkgeheugen

Met 512MB werkgeheugen zal je toestel redelijk (acceptabel) presteren al moet er vaak een app worden afgesloten. Dit houdt in dat zodra die zelfde app opnieuw gestart wordt, dat het iets lager duurt voordat de app geheel gestart is. 512MB is vaak terug te vinden in budget smartphones & tablets.

Gebruik je je smartphone / tablet slechts om een enkele taak (internet, bellen, sms) uit te voeren dan is 512MB voldoende / aanbevolen.

1GB Werkgeheugen

Met 1GB werkgeheugen zal je toestel prima presteren al moet er af en toe een app worden afgesloten. Er zal minder vaak een app moeten worden afgesloten. Met 1Gb zal het toestel iets beter presteren. 1GB is vaak terug te vinden in de zogenaamde middenmoters onder de smartphones & tablets.

Gebruik je je smartphone / tablet om meerdere apps (internet, bellen, sms, whatsapp, facebook) tegelijk uit te voeren dan is 1GB voldoende / aanbevolen.

2GB Werkgeheugen

Met 2GB werkgeheugen zal je toestel (zeer) goed presteren en er hoeft slechts soms een app te worden afgesloten. Met 2Gb zal het toestel snelle prestaties leveren.

Gebruik je je smartphone / tablet om veel apps (internet, bellen, sms, whatsapp, facebook, navigatie, nieuws-apps, twitter etc.) tegelijk uit te voeren dan is 2GB voldoende / aanbevolen.

 3GB Werkgeheugen

Met 3GB werkgeheugen zal je toestel zeer goed prestaties leveren en er hoeft er bijna nooit een app te worden afgesloten. Met 3Gb zal het toestel hele snelle prestaties leveren.

Gebruik je je smartphone / tablet om heel veel apps (internet, bellen, sms, whatsapp, facebook, navigatie, nieuws-apps, twitter, foto’s, contacten, agenda etc.) tegelijk uit te voeren dan is 3GB voldoende / aanbevolen.