Processoren, je vindt ze in alle typen, snelheden en prijzen maar uhmmm welke is nou eigenlijk het beste voor jou en wat betekent dual-core, quad-core nu eigenlijk? De snellste processoren zijn vaak duurder en alleen beschikbaar in de duurdere smartphones en tablets. In de budget tablets en smartphones zijn daarentegen de goedkopere processoren te vinden. Welke processor past bij jou? Waar moet je op letten? Het hangt van een aantal factoren af. De ene is prijs en de andere belangrijke factor is prestaties.

archosPrijs

De prijs betekent niet de afzonderlijke prijs van de processor maar die van de smartphone of tablet. In andere woorden hoeveel je over hebt of wat wil je maximaal betalen voor je nieuwe smartphone of tablet?

Er bestaat geen vuistregel waarbij je makkelijk kunt bepalen hoe duurder hoe beter. Er bestaan wel prijsklassen waarin diverse smartphone en tablets verkrijgbaar zijn.

Budget klasse

In de budget-klasse van 50 – 150 euro zijn leuke toestellen te vinden waarbij je matige prestaties mag verwachten. Deze klasse is geschikt voor beginnende gebruikers die nog geen of weinig ervaring met tablets of smartphone hebben en daar ook niet (te) veel aan uit willen geven. Nadeel is wel dat als zo’n toestel bevalt dat er vrij snel overwogen moet worden om naar een duurder model over te stappen als de prestaties niet (meer) voldoen aan de eisen van de eigenaar.

Midden klasse

In de midden-klasse van 150 – 300 euro zijn hele leuke toestellen te vinden die vaak voorzien zijn van een behoorlijke processor. Dit maakt de ervaring in het dagelijks gebruik prettiger zeker als men wat meer doet met de smartphone / tablet. De middenklasse is geschikt voor de wat meer ervaren gebruikers of gebruikers die de budget klasse ontgroeid zijn.

Top klasse

In de top-klasse zijn de snelste toestellen (en dus processoren) te vinden. Deze klasse begint rond de 300 euro en kan wel doorlopen tot 800 euro. Dit is een klasse voor de echte stevige gebruikers die veel van hun toestel verlangen.

Prestaties

Exynos 4 Quad_2_575pxUiteindelijk hangen de prijs en prestaties van processoren vaak samen. Er bestaan diversen soorten en veel gehoorde kreten zijn dual-core (2 kernen), quad-core (4 kernen) en ook octa-core (8 kernen). Wat betekent dit nu precies en wat levert het jou op?

De “core” aanduidingen staan voor het aantal kernen waaruit een processor is opgebouwd. Simpel gezegd, hoe meer kernen hoe sneller en energiezuinig de processor. Doordat er gebruikt gemaakt kan worden van meerdere kernen kunnen er meer taken tegelijk uitgevoerd worden waardoor de prestaties van een smartphone / tablet toenemen. Ook wordt er vanwege energie-overwegingen vaak besloten om twee type kernen te combineren. Deze bestaan dan vaak uit twee hele snelle kernen en twee hele energiezuinige kernen (big-little). Het voordeel hiervan is dat je niets doet met je toestel dat je snelle processorkernen worden uitgeschakeld om zo energie te besparen. De twee energiezuinige kernen nemen het dan over en je toestel schalt automatisch weer terug naar de snelle kernen zodra dat nodig is. Hiermee wordt de accu van en smartphone / tablet veel minder belast en gaat deze langer mee op één lading.

Welke past bij jou?

MediaTek-MT8135-Quad-core-chip-with-ARM-bigLITTLEBen je van plan om slechts wat te internetten, emailen en wat foto’s te bekijken dan is de budget-klasse prima geschikt. Je krijgt dan vaak een dual-core processor of een quad-core processor (op een iets lagere snelheid) om de prijs te drukken. Redelijke prestaties voor een redelijke prijs.

Ben je daarentegen van plan om meer te doen met je smartphone of tablet (denk hierbij aan spelletjes, grote apps, navigatie etc) dan is het beter om naar de midden-klasse te kijken. Je vraagt door deze activiteiten meer prestaties en dan is een snellere processor echt nodig. Je vindt dan meestal toestellen met dual-core (op hoge snelheid!) of quad-core processoren (op gemiddelde snelheid) deze prima (tot goede) prestaties weten te leveren.

Voor de echte “zware” gebruikers onder ons voldoet zelfs de midden-klasse niet en zij zulle dan ook naar de top-klasse toestellen moeten kijken. Deze klasse voorziet de toestellen van zeer snelle quad-core en zelfs octa-core processoren die enorme prestaties leveren waardoor er eigenlijk niets meer is wat deze processoren aan kunnen. Deze evenaren zelfs de prestaties van processoren die in laptops en PC’s worden gebruikt.