Wel 3G of geen 3G op jouw toestel, das de vraag. Allereerst een korte uitleg wat 3G (en 4G of LTE) inhouden. 3G is de mobiele telecom verbinding die je afsluit bij één van de Nederlandse (of Belgische) telecom aanbieders. Er zijn twee varianten: Abonnement en prepaid. Bij abonnementen krijg je vooraf een bepaalde hoeveel data die je per maand mag verbruiken en dit wordt dan maandelijks ingehouden op jouw bankrekening. Bij prepaid betaal je vooraf een bedrag waarbij je een vaste hoeveel data krijgt die niet tijd gebonden is. Deze hoef je dus niet in één maand te verbruiken. Nadeel van prepaid is dat zodra je door je tegoed heen bent je (vaak) geen verbinding meer hebt totdat je weer een bedrag betaald. Bij abonnementen loopt dit gewoon door en kan er enkel een naheffing in rekening worden gebracht als je teveel data voor die maand hebt verbruikt.

roamingVoor zowel abonnementen als prepaid geldt een harde regel en dat is dat de data enkel in Nederland gebruikt mag worden. In andere woorden, zodra je de grens over gaat en je maakt verbinding dan gaat de zogenaamde roaming teller lopen. Dit houdt in dat je extra moet betalen voor je verbinding en verbruik in het buitenland. Standaard staat gelukkig de roaming optie op je toestel uit dus loop je weinig risico. Zet deze enkel doelbewust aan en weer uit om nare verassingen te voorkomen op je rekening!

Terug naar 3G (en 4G)… sommige tablets worden aangeboden met de zogenaamde 3G (of simkaart) optie. Dit houdt in dat je verbinding kunt maken via het telecom netwerk en dus niet (meer) afhankelijk bent van de aanwezige wifi netwerken. Dit kan handig zijn voor bezige bijtjes onder ons die niet afhankelijk willen zijn van wifi netwerken.

De 3G tablets zijn vaak iets duurder dan de wifi-only modellen en kunnen uiteraard ook zonder 3G (simkaart) gebruikt worden op wifi. Het is een kwestie van vrijheid en wensen. Wil je altijd online zijn en dus altijd verbinding hebben dan is 3G zeker een optie voor jou. Let op! Er komen extra kosten bij voor je abonnement of prepaid-kaartje dus je betaald een zekere prijs voor deze “vrijheid”

simkaartBen je echter iemand die zo nu en dan eens verbinding (via wifi netwerken) maakt met internet, Facebook, email enz. dan is de 3G optie misschien minder geschikt voor jou. De kosten wegen dan vaak niet op tegen de baten en het wordt dan al gauw een prijzige hobby.

Er bestaat ook nog een optie genaamd tethering. Lees hier meer over deze techniek.