Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Wifi, NFC, Bluetooth, GPS & 3G/4G/5G

De smartphone beschikt over meerdere (gelijktijdige) verbindingen. Niet alle verbindingen zijn even veilig maar met de uitleg op de Veiligheid pagina (10) hoef je je geen zorgen te maken. Hieronder worden de verschillende verbindingen uitgelegd.

WIFI

WiFi is een technologie waarmee het mogelijk is op korte afstand draadloos gegevens te versturen. Vanwege deze korte afstand is het ideaal voor gebruik thuis of op het kantoor: het is niet langer nodig een internetkabel aan te leggen tussen uw computer en de meterkast. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld met een laptop, tablet of smartphone in de tuin internetten. WiFi wordt het meest gebruikt naast een ADSL of kabelverbinding; alleen voor het laatste stukje van de meterkast naar uw computer. Het is echter ook mogelijk om draadloos te internetten via WiFi wanneer u met uw laptop, tablet of smartphone op stap bent en u bijvoorbeeld op het vliegveld of in een horeca gelegenheid internet toegang wilt. Op veel plekken is dat gratis, maar op sommige plekken heeft u een apart abonnement nodig of kunt u per keer betalen via een kraskaart of een mobiele telefoon. Het aantal plaatsen waar u draadloos kunt internetten wordt continu uitgebreid.

Tip: Vermijdt open wifi netwerken, deze zijn namelijk onbeveiligd en brengen een groter risico met zich mee!

NFC

NFC staat voor Near Field Communication en wordt gebruikt voor overdracht van data (contactinfo, foto’s, bankbetalingen etc). Door twee toestellen dicht op elkaar te houden (Near Field) kan de informatie worden overgedragen.

Tip: NFC wordt steeds meer ingezet voor mobiele betalingen via smartphones. Zowel de bank-app als je telefoon moet dit ondersteunen.

BLUETOOTH

Bluetooth is een (open) standaard voor draadloze verbindingen tussen apparaten op korte afstand. Dankzij Bluetooth kunnen bijvoorbeeld adresgegevens tussen mobiele telefoons worden uitgewisseld of kan een mobiele telefoon worden gekoppeld met een draadloze headset. De techniek is ontwikkeld door het Zweedse Ericsson. Bluetooth heeft ongeveer een reikwijdte van 20 meter.

Tip: Accepteer nooit inkomende verbindingsverzoeken van onbekende bronnen en/of personen!

GPS

Een systeem waarbij de geografische positie van de smartphone of tablet wordt bepaald, door middel van een netwerk van satellieten. Hierdoor kan een smartphone of tablet gebruikt worden als navigatie-toestel in combinatie met een navigatie-app.

3G/4G/5G (Telecom)

3G, 4G en 5G zijn mobiele netwerk technieken waarbij je telefoon via telecommasten aan het vaste net worden verbonden. Vele jaren geleden werd het enkel gebruikt voor spraak en sms maar tegenwoordig wordt het voornamelijk gebruikt om gegevens (data) te versturen en ontvangen.