Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Play Store (app-winkel) & Permissies

Smartphones & tablets zijn opgebouwd met (kleine) apps. Dit zijn kleine programmaatjes waarmee je bv direct toegang hebt tot je email, contacten, bankzaken en zelfs navigatie. Deze apps worden aangeboden via de Google Play Store / Apple App Store, de app-winkel zeg maar. In deze Apps-winkels kun je allerlei apps, spelletjes, boeken en films vinden. Sommige gratis en sommige betaald.

Als je een app hebt gekocht dan blijft deze jouw eigendom en kun je deze op al jouw Android / Apple apparaten installeren. Er hoeft dan niet steeds opnieuw betaald te worden.

Tip! Er bestaan meer app-winkels maar deze zijn niet zo goed gecontroleerd als de Google Play Store en Apple App Store. Vermijd dan ook (zeker als beginner) installaties van apps uit andere app-winkels.

   

App Permissies (alleen voor Android)

Na de installatie van een app wordt er tijdens het starten van de app vaak om permissies gevraagd. Denk hierbij aan toegang tot jouw bestanden, contacten, camera etc. Dit lijkt wat ingewikkeld misschien maar meestal is het gemakkelijk te begrijpen zodra je de app start.

Als je bijvoorbeeld een zaklamp-app hebt geïnstalleerd vraagt deze app om toegang tot de camera. Dit is logisch want het ledje van de camera wordt gebruikt als zaklamp. Installeer je een app om je foto’s mooier te maken dan zal deze vragen om toegang tot jouw bestanden. Ook dit is logisch want de app zal moeten kunnen kijken waar de foto’s staan om deze daarna te kunnen openen.

Helaas zijn er ook apps die het minder goed voorhebben met jouw telefoon en zullen vragen om toegang die ze helemaal niet nodig hebben. Als je zaklamp-app bijvoorbeeld vraagt om toegang tot jouw contacten dan is dit niet logisch en moet je dit zeker niet toestaan.

Tip: Lees goed de gevraagde permissies voordat je deze toestaat. Bij twijfel weiger je de toegang.