Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Backup & de Cloud

Het is belangrijk dat u beseft dat er altijd iets mis kan kan met uw smartphone / tablet. Het is dan ook aan te bevelen dat u direct nadat u de smartphone / tablet bent gaan gebruiken dat u uw contacten opslaat in uw Google Account. Ook het maken van een (automatische) backup van uw foto’s en video’s is een goede zet. Het zou tenslotte zonde zijn als u uw dierbare foto’s en video’s kwijt raakt. Vergeet ook niet tijdig een backup te maken van uw Whatsapp berichten en bijlagen anders kunt u deze ook kwijtraken.

Cloud?

Zijn dat niet de wolken die we zien? Wat is het, waarom heet het cloud en is het veilig?

Nee, we hebben het niet over de wolken aan de hemel als we het over “de cloud” hebben. De term komt van dat de gegevens (data genoemd) overal ter wereld bereikbaar is en niet op een plek is opgeslagen. Vroeger (lees 10 jaar geleden) noemden we dit gewoon “online” waarbij er wel een verschil is in functionaliteit. Bij de vroegere online-versie was je afhankelijk van je internetverbinding en als deze niet beschikbaar was kon je ook niet bij jouw gegevens. Bij de (meeste) gegevens in de cloud kun je tegenwoordig een lokale kopie opslaan zodat je altijd de beschikking hebt over je bestanden. Je werkt als het ware vanuit de “wolk” waar alles beschikbaar is en zal blijven.

Nog steeds zijn er een hoop mensen die geloven dat de cloud minder veilig is dan hun pc of laptop thuis. Helaas is het tegenovergestelde waar. Daar waar er duizenden mensen dag en nacht werken aan de veiligheid van de gegevens in de cloud, wordt uw pc / laptop nauwelijks onderhouden en is er vaak iets van kwaadaardige software (spyware) aanwezig om uw gegevens en de toegang tot uw computer te verkrijgen. Ook als uw pc.laptop stuk gaat hopen wij altijd dat er tijdig reservekopieën (backups) zijn gemaakt want anders bent u alles kwijt. ook dit gaat anders in “de cloud”. Hier worden uw gegevens gratis of tegen geringe betaling verspreid over de hele wereld opgeslagen en automatisch gebackupped zodat de kans op verlies van uw gegevens nagenoeg verwaarloosbaar is. Dit hangt mede samen met of u gebruik maakt van een gratis cloud-opslagdienst of een betaalde dienst waarbij u ook meer mag verwachten.

Instructie

We hebben onderstaande instructie opgesplitst in twee delen. Het eerste deel geldt voor Android smartphones & tablets, het tweede voor Apple iPhones & iPads.

Android Smartphones & tablets

Ken je het? Heb je net een aantal leuke of bijzondere foto’s gemaakt en gebeurt er iets met je toestel waardoor al je foto’s verloren zijn gegaan. Of heb je misschien per ongeluk een aantal foto’s verwijderd en was dit niet de bedoeling? Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om dit te voorkomen. We kijken naar de Google Foto optie.

Stel eenvoudig zelf in dat gemaakte foto’s automatisch worden opgeslagen bij Google zodat je nooit meer foto’s kwijtraakt. Een ander voordeel van deze manier van opslaan is dat je deze foto’s ook bv. kunt laten tonen op je (smart) televisie.

Stap 1. Open de Google Foto app

photos_icon

Stap 2. Ga naar de Instellingen

Stap 3. Selecteer de optie Automatische back-up

2014-05-25 10.56.39

Stap 4. Zet de Automatische Back-up aan via de knop rechtsboven

Stap 5. Selecteer bij Fotoformaat het liefst de hoogste kwaliteit. Hiermee ben je verzekerd van de hoogste kwaliteit en kun je er later eventueel ook foto’s van laten afdrukken. Bij een lagere kwaliteit heeft dit direct invloed op de beeldkwaliteit bij afgedrukte foto’s

2014-05-25 10.55.16

 

Stap 6. Stel in bij Back-up van foto’s maken in wanneer er een back-up gemaakt moet worden. Je hebt hier twee keuzes.

1. De eerste is optie is zowel via wifi als over het 3G (telefoon) netwerk. Dit is veiliger (foto’s worden direct opgeslagen bij Google) maar brengt wel hogere kosten met zich mee vanwege het data-verbruik.

2. De tweede optie is enkel via Wifi. Dit houdt in dat er pas foto’s worden opgeslagen bij Google (back-up) zodra er een verbinding is met een Wifi netwerk. Voordeel van deze optie is dat het geheel gratis is omdat je gebruik maakt van bestaande Wifi verbindingen niet (nagenoeg) altijd gratis zijn.

Zodra je de optie Automatische back-up hebt aangezet zal e app proberen om alle foto’s te kopiëren naar Google. Uiteraard is dit afhankelijk van je keuze bij stap 6.

Wil je je foto’s terugkijken op internet? Via onderstaande link kun je naar je opgeslagen foto’s bij Google. Het is tevens mogelijk om foto’s van je PC / laptop te kopieren naar Google om ervoor te zorgen dat je geen foto’s meer verliest zodra je PC / laptop stuk gaat.

Link:  Google Foto’s