Misschien herken je het, heb je net een update gekregen naar een nieuwere versie van Android op je smartphone of tablet, is dan je toestel ineens niet meer vooruit te branden. Dit wil wel eens voorkomen en het is niet gerelateerd aan een enkel merk. Tijdens een update van je toestel wordt er een hoop aangepast en kan dit leiden tot een afname van de prestaties.

1385373000Hoe zit dit nu precies?

Allereerst wat meer over hoe Android werkt…

Nadat je de eerste keer je toestel hebt opgestart en diverse apps heb geïnstalleerd wordt het systeem geoptimaliseerd. Dit houd (heel simpel gezegd) in dat je toestel diverse onderdelen en apps in het “snelle” geheugen probeert te laden waardoor nadat je je toestel nogmaals hebt opgestart het optimaal kan presteren. En ja de echte techneuten zullen nu roepen dat het wat gecompliceerder ligt dan dit maar dat valt moeilijker uit te leggen aan mensen die niet of minder technisch zijn, dus houdt even vol zou ik zeggen.

Tot Android 5.0 Lollipop werden die Android onderdelen en apps geladen in de zogenaamde Dalvik Cache. Dit is dat “snelle” geheugen wat er voor zorgt dat alles lekker soepel kan draaien. Deze Dalvik Cache wordt vanaf de eerste keer starten opgebouwd en onderhouden zolang je je toestel gebruikt. Echter…. wanneer je een grote update installeert bv van Android 4.0 naar Android 4.1 of van Android 4.4 naar Android 5.0 dan is de Dalvik Cache juist de beperkende factor. In het kort, de Dalvik Cache is minder goed in staat om grote updates te verwerken en kan daarom het beste geheel opnieuw worden opgebouwd door het toestel te resetten naar fabrieksinstellingen. Door het resetten wordt ook de Dalvik Cache (tot Android 5.0) geheel verwijderd en daarna opnieuw opgebouwd waardoor je toestel wel weer de beste prestaties kan leveren. Ook worden oude “achtergelaten” bestanden van oude verwijderde apps en games opgeruimd en krijg je ook nog eens meer opslagruimte terug dan daarvoor.

upgrade-androidIn Android 5.0 is de “oude” techniek van Dalvik vervangen door ART. Dit staat voor Android RunTime en is een nieuwere en betere versie van Dalvik. De techniek is dan misschien anders echter het effect wat hierboven staat beschreven is nagenoeg hetzelfde. Dus ook toestellen die een update geïnstalleerd krijgen van Android 4.4 (Dalvik) naar Android 5.0 (ART) kunnen na de update traag worden omdat de “cache”, het “snelle” geheugen niet geoptimaliseerd is voor het nieuwe besturingssysteem (na de update).

Er is dus goed nieuws en minder goed nieuws want…

Je kunt je toestel weer beter laten presteren maar dit komt tegen een prijs. Die prijs is dat je opnieuw je toestel moet inrichten met je Gmail account, apps, games, Whatsapp etc. en dit kan nog wel wat tijd in beslag nemen. Vergeet ook vooral niet voordat je je toestel reset naar fabrieksinstellingen om eerst bv je foto’s veilig te stellen. Deze raakt je anders kwijt.

update-android

Mocht jouw toestel een update naar Android 5.0 Lollipop ontvangen dan is er gelukkig meer goed nieuws. Nadat je je toestel hebt voorzien van de update, een reset hebt gedaan en het toestel opnieuw gaat instellen dan krijg je wat hulp in de vorm van een assistent. Bij het instellen van Android 5.0 wordt je namelijk gevraagd of je een eerdere kopie van jouw toestel (apps, games etc) wilt terugzetten. Door hier gebruik van te maken scheelt het je een hoop werk en zal Android je toestel weer voorzien van alle eerder geïnstalleerde apps en games.

Tot slot hierbij nog een aantal links naar handige hulpmiddelen.