Om maar meteen met de deur in huis te vallen, de Slate 21 valt een beetje tegen ondanks zijn specificaties. Hier staat dan wel weer en redelijk gunstige prijs tegenover maar als er koopadvies gegeven moet worden dan NEE. Advies aan HP: Doe je huiswerk beter!

hp-slate-21-android-tablet-all-in-one-desktop-pc-600x450Inleiding

Het lijkt een prima optie, een Android PC in de vorm van een All-in-one (AIO) en dat is het ook. Een prima HD beeldscherm waarin alle hardware zit verwerkt. Dus geen losse kasten en overbodige kabels. De HP Slate 21 is een aantal maanden geleden gepresenteerd en nu ook daadwerkelijk te koop. Wij kochten hem voor €379,00 en daar krijg je in tegenstelling tot eerdere berichten GEEN keyboard en muis bij geleverd. Ook zit er “maar” 1GB ram in i.p.v. 2GB.

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit is goed te noemen, ja hij is geheel van plastic maar Samsung heeft al eerder laten zien dat je ook wereldleider wordt met “goedkoop” plastic behuizingen. De Slate 21 is degelijk gebouwd en heeft 3 USB aansluitingen, een SD-kaart slot (groot) en een netwerkaansluiting… Ja een netwerkaansluiting als je geen gebruik wilt maken van je wifi netwerk. Kan soms handig zijn.

Algemene indruk en gebruik

hp_slate21_2_600Het uitpakken is een feestje al wordt het wennen aan de dikke rand die zich rondom het scherm bevindt. De reden van deze dikke rand… de optische “touch” sturing. Oftewel er wordt optisch bepaald waar je vingers zich begeven met een maximum van “slechts” twee vingers. Dus pinch-2-zoom is geen probleem maar meer is er ook niet mogelijk. Ook een nadeel van de optische touch sturing is dat er zelf stof ophoopt in de randen wat de besturing er niet beter op maakt.

De setup de eerste keer duurt wat langer dan gemiddeld maar na ongeveer 5 minuten kun je volop bezig zijn met de dingen die je graag doet. Je hebt de volledige Googple Play ervaring ter beschikking dus niets dat je in de weg wordt gelegd, echter… de opslagruimte is slechts 8GB waar effectief een dikke 4GB van overblijft. Houdt hier rekening mee. Ja er kan een sd-kaartje worden ingeschoven maar daar kan weinig me gedaan worden. Het is namelijk NIET mogelijk om je geïnstalleerde apps over te zetten naar je SD kaartje. Slechts foto’s en muziek naar en van je SD kaart zetten behoort tot de mogelijkheden. Verder laat de Slate 21 zich makkelijk en snel bedienen en is voorzien van Android 4.2.2 dus behoorlijk geoptimaliseerd en dat merk je.

Er wordt dus in tegenstelling tot eerder berichten geen keyboard en muis meegeleverd. Deze zul je dus zelf moeten aanschaffen en dat is raar voor een AIO???? HP hoe zit dat? Ik koop toch een All-in-One?!?

25-hpslate2123Wat wel weer fijn is dat de Slate 21 gekanteld kan worden voor een optimale game-ervaring. Voor Skype en Hangout dient het scherm echter weer rechtop gezet te worden vanwege de ingebouwde webcam. Deze is van een redelijke kwaliteit.

Specs en ervaring

De Slate 21 is voorzien van de volgende specificaties:

  • Nvidia Tegra 4 processor
  • 1 GB werkgeheigen
  • 8 GB opslaggeheugen
  • Ingebouwde speakers
  • SD Kaart slot
  • Netwerkaansluiting (RJ45)
  • Full HD scherm 1920 x 1080 pixels
  • HP Truevision HD webcam

Je zou denken dat HP met deze specificaties een behoorlijk resultaat kan neerzetten en dat doet het ook…deels. Het blijkt toch dat na een poosje het apparaat wat vertraging (lag) begint te vertonen en dat met deze specificaties. De CPU lijkt weinig te doen en ook het intern geheugen lijkt nog niet geheel gebruikt dus we gaan ervan uit dat het met het interne opslaggeheugen (8GB) te maken heeft. We hebben herhaaldelijk gemerkt dat wanneer er muziek op de achtergrond wordt afgespeeld deze wordt gestopt zodra er op internet gesurft wordt, een andere app wordt geopend of wat dan ook. Dit zou niet mogen, zeker niet met deze specificaties! HP foei!!!

9121466183_3f7410acb5_oEn nog iets… de hardwarematige knoppen functioneren prima op eentje na… de power-knop. Deze lijkt af en toe een eigen leven te leiden en soms komt de Slate 21 nadat hij op stand-by is gezet niet meer uit deze stand-by. Je zult dan de knop langer in moeten houden om het gehele apparaat opnieuw te starten. Ook lijkt het apparaat zichzelf af en toe aan te zetten terwijl er niemand aan de power-knop heeft gezeten (spooky???). HP fixen aub!

Conclusie

Het lijkt in eerste instantie een geslaagde poging van HP om een AIO in de markt te zetten maar schijn bedriegt. HP zal toch eerste de puntjes op de i moeten zetten om van de volgende Slate 21 een prima apparaat te maken.

Waardering: slechts 3 van 5 punten

Ons advies op basis van deze review: Niet kopen (sorry HP, better luck next time)

Heb jij ervaringen met dit product? Deel ze hieronder met de rest van Nederland!