Wanneer u een app van Google Play installeert op een apparaat met Android 6.0 of hoger of op een Chromebook, kunt u zelf bepalen tot welke mogelijkheden of informatie de app toegangsrechten heeft. Een app kan bijvoorbeeld toegang vragen tot de contacten of locatie van uw apparaat. U kunt bepalen tot welke rechten een app toegang heeft nadat u de app op uw apparaat heeft geïnstalleerd.

Rechten / Permissies

De rechten oftewel de permissies die een app vraagt heeft hij ook meestal nodig om goed te kunnen functioneren. Helaas zijn er altijd mensen (en dus apps) die het wat minder goed met u voorhebben en vaak onderwater dingen uitvoeren die je liever niet hebt. Een concreet voorbeeld: Je installeert een zaklamp app die om de volgende rechten vraagt:

 • Camera, dit is oke want de led van de camera wordt gebruikt als zaklamp!
 • Contacten, dit is NIET oke, want wat moet een zaklamp app met toegang tot uw contacten?
 • Opslag, dit is NIET oke, want wat moet een zaklamp app met toegang tot uw lokale bestanden?

U ziet het heeft voornamelijk met gezond verstand te maken en goed lezen als een app om bepaalde permissies vraagt.

Integenstelling tot wat er continue beweerd wordt zijn dit soort malafide apps geen virussen! Ja ze hebben niet veel goeds in zin maar mogen niet gerekend worden tot de groep virussen.Wat er vaak met dit soort apps geprobeerd wordt is het afhandig maken van persoonlijke (privacygevoelige) informatie zoals contactinformatie, persoonlijke bestanden, foto’s en meer. Ook een steeds polulaider wordende tactiek is is dat dit soort apps reclame inkomsten genereren door heel veel reclame te tonen in de app (dit tegen de regels in die Google gesteld heeft) en soms zelfs dat je telefoon sms’jes verstuurd ontvangt en/of verstuurd met de daaraan gekoppelde kosten die ook weer als opbrengsten naar deze malafide ontwikkelaars gaan.

Wat kun je zelf doen?

Als je een apps installeert let dan goed op bij het starten van de app op de gevraagde permissies. Als je het niet vertrouwd druk dan op Nee bij het permissie-schermpje. Heb je een slecht gevoel bij een app of blijft deze om vreemde en niet verwachte permissies vragen, verwijder dan de app van uw toestel.

Controleren nadat je een app geinstalleerd hebt

Het is mogelijk om te kijken welke permissies een bepaalde app precies heeft. Volg de stappen hieronder om de permissies van een app te tonen. Voor zowel gewone geinstalleerde apps als instant apps (hier later meer over) staat er in het kort beschreven hoe je dit kunt doen.

Voor apps die op uw apparaat zijn geïnstalleerd:

 1. Open de app Instellingen  op uw apparaat.
 2. Tik op Apps of App-beheer (afhankelijk van uw apparaat kan dit er anders uitzien).
 3. Tik op de app die u wilt updaten.
 4. Tik op Rechten.
 5. Schuif de schakelaar naast een recht dat u wilt inschakelen naar rechts totdat deze groen wordt. Als u een recht wilt uitschakelen, schuift u de schakelaar naar links totdat deze grijs wordt.

Voor instant-apps

 1. Open de app Instellingen  op uw apparaat.
 2. Ga naar Google  Instant-apps.
 3. Tik op de app waarover u meer informatie wilt bekijken.
 4. Kijk bij Rechten.