Steeds meer worden de smartphones & tablets van de diverse Chinese merken populairder in Europa en Nederland. Ze onderscheiden zich vaak (maar niet altijd) met scherpe prijzen t.o.v. van bekende merken zoals Samsung, Sony, LG en HTC maar er kleven ook wat nadelen aan. Waar niet iedereen zich van bewust is zodra hij of zij een Chinese smartphone of tablet koopt is dat de Android software kan afwijken van de “normale” versie. Ook zijn er vanuit China andere beveiligingseisen (in goede en kwade zin) waardoor niet alle Chinese toestellen goed zullen functioneren in Europa / Nederland. Ze zijn ook niet allemaal Google Play gecertificeerd vanuit Google waardoor er geen controle heeft plaatsgevonden op een goede werking met alle apps en beveiliging hier in het westen.

Oplossing?

Helaas is er (nog) geen manier (buiten ervaringen op internet) om dit van tevoren te weten te komen. Kijk dus altijd eerst op internet of er reeds meldingen zijn over het door jouw gekozen toestel.

We hebben hieronder onze bevindingen beschreven waar je rekening mee moet houden als je toch wilt kiezen voor een Chinees toestel.

Wat niet altijd goed werkt of zelfs in zijn geheel niet werkend te krijgen is:

  • Een goede koppeling is niet altijd mogelijk met diverse smartwatches
  • Niet altijd te combineren met een zakelijk beveiliging (encryptie / Company portal). Hierdoor kun je je zakelijk email, agenda en contacten niet openen op je smartphone
  • De Google Play store is niet altijd aanwezig en deze zul je dan zelf moeten installeren (sideloaden). Dit brengt helaas risico’s met zich mee daar je nooit zeker weet of het installatiebestand (apk) ook echt is en zonder kwaadwillende bijbedoelingen.
  • En zelfs nadat je zelf de Google Play store hebt geinstalleerd kan het voorkomen dat niet alle apps en games geinstalleerd kunnen worden of zelfs zichtbaar zijn in “deze” Google Play store

Heb jij ook ervaringen hiermee? Deel ze dan hieronder en laat een reactie achter!