Wel of geen VPN?

VPN’s zijn de laatste tijd erg “in de mode”. Er wordt veel reclame voor gemaakt op bv. YouTube. Maar wat is een VPN precies en wat kun je ermee? Is het echt een “wondermiddel” voor je privacy?

Wat is een VPN?

Laten we eerst de naam eens bekijken VPN. Het staat voor Virtual Private Network. Het wordt vaak gebruikt bij bedrijven om verbindingen van buitenaf te beveiligen. Simpel gezegd, er wordt een tunnel over de reeds aanwezige internetverbinding aangelegd zodat het verkeer door deze veilige tunnel gaat en (in principe) niet kan worden bekeken van buitenaf. Zonder deze tunnel kan het verkeer bekeken worden als de wifi-verbinding bijvoorbeeld niet beveiligd is met een wachtwoord of pincode. Bij onveilige wifi-netwerken kan er relatief eenvoudig meegekeken worden met wat iedereen doet. Of het nu een post is op Facebook of welk filmpje je bekijkt op YouTube, alles kan dan bekeken worden. Door de wifi-verbinding te beveiligen met een wachtwoord of pincode wordt dit al lastiger omdat het het verkeer tussen jouw toestel (pc/laptop/tablet/smartphone) en het wifi-access point (vaak router) versleuteld (encrypted) wordt. Maar deze versleuteling geeft geen 100% beveiliging en kan door kwaadwillende nog steeds “gekraakt” worden als men dat echt zou willen. Meestal hangt het ervan af of er “geld” mee te verdienen valt of men probeert om de gegevens te stelen. En uw identiteitsgegevens zijn goud geld waard!!! Houd hier rekening mee als u zomaar verbinding maakt met onbeveiligde wifi-netwerken!

Door een VPN te gebruiken wordt het nog een stapje lastiger voor kwaadwillende om uw gegevens te stelen omdat ze nu niet alleen de versleuteling moeten breken maar ook in de beveiligde tunnel moeten zien te komen. En toch is dit waar vaker VPN NIET voor gebruikt worden….

VPN, aha eindelijk alles veilig! Uhm nee, niet echt!

Meestal wordt VPN geassocieerd met privacy en het anoniem verblijven op internet. LET OP!!! Zelfs met een VPN bent u niet anoniem!!! Alles wordt gemonitord en uiteindelijk kan iedere verbinding terug worden gevolgd tot uw toestel!

Wel is het nu een stuk lastiger voor bedrijven als Facebook en Google om u goed te kunnen volgen. Want uw standaard IP-adres (het huisadres van uw toestel eenvoudig gezegd) wordt gemaskeerd met een ander IP-adres van deze tunnel. U communiceert dus niet rechtstreeks met uw toestel naar een website. Dit maakt het lastiger voor de grote Tech-bedrijven om u goed te kunnen volgen. Door een VPN te gebruiken bent u lastiger te volgen maar nog steeds niet anoniem! Bij een misdrijf moeten (internet) bedrijven uw echte ip-adres alsnog vrijgeven.

Waarom wel een VPN gebruiken?

• Het maakt het voor kwaadwillende erg lastig om nog bij uw gegevens te kunnen
  • Het verhoogt de algehele veiligheid van uw internetverbindingen
  • Het geeft een goed gevoel (schijnveiligheid) om meer controle te hebben over uw privacy

Waarom geen VPN gebruiken?

• Een VPN kost geld. Dit kan oplopen tot wel 10 euro per maand en hoger
  • Het geeft geen absolute veiligheid, het verhoogd slechts de drempel
  • Een VPN voorkomt geen diefstal van uw gegevens als uw beveiliging voor de rest niet op orde is (antivirus / sterke wachtwoorden / etc.)

Een VPN zorgt ervoor dat uw beveiliging weer een stapje hoger komt te liggen, maar vergeet niet om ook de rest van uw deuren (pc/laptop/website wachtwoorden, antivirus etc.) god af te sluiten!

Welke VPN aanbieder moet ik kiezen?

ExpressVPN, NordVPN, Surfsharke, Privateinternetaccess staan allemaal op het lijstje om u graag binnen te halen als klant met de daarbij behorende (prijzige) abonnementen. Maar het kan ook anders als je meer waar voor je geld wilt krijgen. Denk hierbij bv. aan antivirus programma’s die ook VPN functionaliteit aanbieden. Dan is de prijs vaak lager dan bij de VPN-aanbieders en krijg je ook nog eens meer waar voor geld in de vorm van allerlei tools die de beveiliging van uw toestellen ten goede komen.

Zelf hebben we Avira Prime getest en geïnstalleerd op onderstaande apparaten.

• Windows 10
  • Chrome OS
  • Android
  • IOS (iPad / iPhone)

Wat er fijn is aan de deze “suite” is dat je een heleboel tools ter beschikking krijgt die voor zowel Windows pc’s/laptops als mobiele appraten goed te gebruiken zijn en waarbij de VPN verbinding inbegrepen is. Dus zonder extra kosten!

Meer weten over Avira prime? Klik dan hier

We hebben onderstaande link gevonden waarbij je geen €99,99 maar slechts €49,99 voor één jaar betaalt en waarbij je de software op 5 verschillende apparaten mag gebruiken

Link aanbieding: Avira prime