Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Wel of geen VPN?

VPN’s zijn de laatste tijd erg “in de mode”. Er wordt veel reclame voor gemaakt op bv. YouTube. Maar wat is een VPN precies en wat kun je ermee? Is het echt een “wondermiddel” voor je privacy?

Wat is een VPN?

Laten we eerst de naam eens bekijken VPN. Het staat voor Virtual Private Network. Het wordt vaak gebruikt bij bedrijven om verbindingen van buitenaf te beveiligen. Simpel gezegd, er wordt een tunnel over de reeds aanwezige internetverbinding aangelegd zodat het verkeer door deze veilige tunnel gaat en (in principe) niet kan worden bekeken van buitenaf. Zonder deze tunnel kan het verkeer bekeken worden als de wifi-verbinding bijvoorbeeld niet beveiligd is met een wachtwoord of pincode. Bij onveilige wifi-netwerken kan er relatief eenvoudig meegekeken worden met wat iedereen doet. Of het nu een post is op Facebook of welk filmpje je bekijkt op YouTube, alles kan dan bekeken worden. Door de wifi-verbinding te beveiligen met een wachtwoord of pincode wordt dit al lastiger omdat het het verkeer tussen jouw toestel (pc/laptop/tablet/smartphone) en het wifi-access point (vaak router) versleuteld (encrypted) wordt. Maar deze versleuteling geeft geen 100% beveiliging en kan door kwaadwillende nog steeds “gekraakt” worden als men dat echt zou willen. Meestal hangt het ervan af of er “geld” mee te verdienen valt of men probeert om de gegevens te stelen. En uw identiteitsgegevens zijn goud geld waard!!! Houd hier rekening mee als u zomaar verbinding maakt met onbeveiligde wifi-netwerken!

Door een VPN te gebruiken wordt het nog een stapje lastiger voor kwaadwillende om uw gegevens te stelen omdat ze nu niet alleen de versleuteling moeten breken maar ook in de beveiligde tunnel moeten zien te komen. En toch is dit waar vaker VPN NIET voor gebruikt worden….

VPN, aha eindelijk alles 100% veilig… Uhm nee, niet echt!

Meestal wordt VPN geassocieerd met privacy en het anoniem verblijven op internet. LET OP!!! Zelfs met een VPN bent u niet anoniem!!! Alles wordt gemonitord en uiteindelijk kan iedere verbinding terug worden gevolgd tot uw toestel en u als persoon!

Wel is het nu een stuk lastiger voor bedrijven als Facebook en Google om u goed te kunnen volgen. Want uw standaard IP-adres (het huisadres van uw toestel eenvoudig gezegd) wordt gemaskeerd met een ander IP-adres van deze tunnel. U communiceert dus niet rechtstreeks met uw toestel naar een website. Dit maakt het lastiger voor de grote Tech-bedrijven om u goed te kunnen volgen. Door een VPN te gebruiken bent u lastiger te volgen maar nog steeds niet anoniem! Bij een misdrijf moeten (vpn & internet) bedrijven uw echte ip-adres alsnog vrijgeven!

Wanneer wel/geen VPN gebruiken?

U kunt voor een VPN kiezen als u uw echte (geografische) locatie wilt verbergen om bijvoorbeeld Netflix inhoud van andere landen te kunnen bekijken. Ook is het gebruik van een VPN bij een open of onbeveiligde wifi-verbinding (dus wifi zonder wachtwoord bij Ikea, McDonalds, vliegvelden etc.) aan te bevelen zodat alle informatie versleuteld wordt. Zonder deze versleuteling kan alle informatie die u verstuurt en ontvangt bekeken worden! Echter het is nog beter om helemaal GEEN gebruik te maken van onbeveiligde wifi-netwerken indien mogelijk.

Belangrijk om te weten… Een VPN beschermt u niet tegen:

 • Cookies
 • Hackers
 • Tracking (volgsoftware van Google, Facebook, etc.)
 • Virussen
 • Andere schadelijke software aanwezig op websites

VPN, waarom wel?

 • Het verhoogt de algehele veiligheid van uw internetverbindingen, het is moeilijker voor kwaadwillende om mee te kijken
 • U heeft meer controle over uw privacy
 • Uw echte (geografische) locatie wordt verborgen

VPN, waarom niet?

 • Een VPN kost geld. Dit kan oplopen tot wel 10 euro per maand en hoger
 • De algehele snelheid van de verbinding wordt lager doordat alles eerst door deze “tunnel” moet.
 • Het biedt geen 100% veiligheid, het verhoogd slechts de drempel
 • VPN’s bieden geen enkele garantie tegen hackers, diefstal van privacygevoelige informatie, virussen of andere kwaadaardige software!

Heeft u een VPN nodig om veilig te kunnen internetten?

Het antwoord op deze vraag kan eenvoudig beantwoord worden met NEE. Het is niets meer of minder dan een extra stapje beveiliging bovenop andere veiligheidsmaatregelen zoals sterke wachtwoorden, letten op het (HTTPS) slotje bovenin in de balk als u een website bezoekt en het gebruik van een antivirus op uw computers. Met deze maatregelen kunt u ook prima zonder een VPN veilig internetten, want tenslotte beschermt een VPN u niet tegen de diefstal van wachtwoorden en andere privacygevoelige informatie, virussen en andere schadelijke software!

Als u niet wenst om gevolgd te worden op internet door bedrijven als Google en Facebook bekijk dan eens dit artikel over DuckDuckGo.

Als u dan toch voor een VPN kiest, welke VPN aanbieder moet u dan kiezen?

ExpressVPN, NordVPN, Surfsharke, Privateinternetaccess staan allemaal op het lijstje om u graag binnen te halen als klant met de daarbij behorende (prijzige) abonnementen. Maar het kan ook anders als je meer waar voor je geld wilt krijgen. Denk hierbij bv. aan antivirus programma’s die ook VPN functionaliteit aanbieden. Dan is de prijs vaak lager dan bij de VPN-aanbieders en krijg je ook nog eens meer waar voor geld in de vorm van allerlei tools die de beveiliging van uw toestellen ten goede komen.

Zelf hebben we Avira Prime getest en geïnstalleerd op onderstaande apparaten.

 • Windows 10
 • Chrome OS
 • Android
 • IOS (iPad / iPhone)

Wat er fijn is aan de deze “antivirus-suite” is dat je een heleboel tools ter beschikking krijgt die voor zowel Windows pc’s/laptops als mobiele appraten goed te gebruiken zijn en waarbij de VPN verbinding inbegrepen is. Dus zonder extra kosten!

Meer weten over Avira prime? Klik dan hier

We hebben onderstaande link gevonden waarbij je geen €99,99 maar slechts €49,99 voor één jaar betaalt en waarbij je de software op 5 verschillende apparaten mag gebruiken

Link aanbieding: Avira prime

Was This Article Helpful?

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 + 7 =