Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Wat is… Een SD Card

Een Secure Digital card (SD-kaart) is een geheugenkaart die is opgebouwd met flashgeheugen. Hij kan gebruikt worden in draagbare elektronica alsdigitale camera’s, draagbare computers en pda‘s. Hij is gebaseerd op het oudere type Multi Media Card (MMC) maar is dikker en heeft een hogere schrijf- en leessnelheid.

De oude MMC-kaarten passen en werken vaak ook in een SD-gleuf, maar niet omgekeerd.

SD-kaarten bestaan in drie afmetingen:

  • Standaard: 32 x 24 x 2,1 mm.
  • Mini: 20 x 21,5 x 1,4 mm
  • Micro: 15 x 11 x 1 mm (net na de introductie ook wel TransFlash genoemd)

Mini en Micro worden gebruikt in apparaten waar de afmetingen van een gewone SD-kaart een probleem vormen, zoals mobiele telefoons. Met een adapter zijn deze kleinere kaarten ook te plaatsen in een gewone SD-sleuf.

Er zijn kaarten beschikbaar met een hogere schrijfsnelheid, voor gebruik met digitale camera’s die snel verschillende foto’s na elkaar kunnen maken.

De SD-kaart is momenteel de meest gebruikte geheugenkaart in digitale camera‘s, mobiele telefoonsnavigatie-apparatenmp3-spelers en andere draagbare media. Alhoewel enkele fabrikanten – zoals FujifilmOlympus (xD) en vooral Sony (Memory Stick) – lang vasthielden aan hun eigen formaten, lijkt SD de strijd onder de geheugenkaarten qua populariteit (en prijs) te hebben gewonnen.

In april 2006 kostte een SD-kaart van 1 GB ongeveer tachtig euro. Drie maanden later was de prijs met vijftig euro gedaald. Begin 2010 betaalde de consument voor een SD-kaart van 32 GB ongeveer vier euro per GB en begin 2012 nog maar één euro per GB.

Bron: Wikipedia

Was This Article Helpful?

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *