Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Updaten of niet?

We krijgen nog regelmatig de vraag of mensen hun toestel regelmatig moeten updaten. Het is dus voor veel mensen dus nog steeds onduidelijk waarom deze updates wel of niet geïnstalleerd dienen te worden. Het korte antwoord is “JA”, probeer zodra de updates beschikbaar zijn voor jouw toestel om deze z.s.m. te installeren. Hiermee worden iedere maand! vele beveiligingsproblemen gerepareerd en “reparaties” doorgevoerd waardoor je toestel na deze updates beter presteert met minder problemen en/of fouten.

Frequentie van updates

het aantal updates en de frequentie (hoeveelheid per jaar) hangt volledig af van welke fabrikant het toestel heeft geproduceerd. Bij toestellen van Samsung, Nokia, Sony mag je de eerste twee jaar iedere maand een update verwachten. Daarna worden deze vaak 1 x per kwartaal aangeboden. Chinese fabrikanten van (goedkope) toestellen bieden helaas vaak maar enkele of zelfs geen updates meer na de verkoop van het toestel.

Gevaarlijk?

Is het gevaarlijk om de updates niet te installeren? Ja! Dit is inderdaad een (steeds groter wordend) risico. Want er zijn nog steeds mensen die deze gaten in de beveiliging misbruiken om jouw persoonlijke gegevens te achterhalen en deze te misbruiken. Denk hierbij aan persoonlijke gegevens maar ook aan toegang tot de bank, DIGID en zorginstellingen. Kort gezegd… er kan (heel) veel geld verdiend worden met persoonlijk gegevens. Dit is ook de voornaamste reden dat dit nog steeds gebeurt. Ons advies: Installeer iedere maand netjes de updates zodra deze beschikbaar zijn en jouw toestel aangeeft dat deze geïnstalleerd kunnen worden. Je kunt dit ook zelf doen door de stappen onderaan dit artikel te volgen.

Typen updates

Er bestaan drie verschillende typen updates

Beveiligingsupdates

Deze updates zorgen ervoor dat gaten in de software gedicht worden zodat het risico op misbruik van de beveilingsgaten geminimaliseerd wordt.

Wist je dat er gemiddeld 50 gaten per maand gedicht worden via de beveilingsupdates?

Besturingssysteem (OS) updates

Deze updates houden in dat je een hele nieuwe versie van het besturingssysteem op jouw toestel geïnstalleerd krijgt. Je gaat dan bijvoorbeeld van Android 9 naar Android 10

App-updates

App-updates zijn updates van de geïnstalleerde app op het toestel. Deze updates kunnen worden gevonden via de Google Play Store bij Mijn Apps

Geduld

Het installeren van zo’n update kost ongeveer 5 minuten afhankelijk van welk toestel je hebt en hoe groot de update is die verwerkt moet worden. Na het installeren kan het zijn dat je toestel (nog) niet vlot reageert. Dit is geheel normaal. Laat het toestel rustig de update voltooien en zodra de melding verschijnt dat de updates succesvol is geïnstalleerd kan hij er weer tegenaan.

Hoe te installeren?

Hieronder een korte uitleg hoe je jouw toestel eenvoudig kunt updaten.

  1. Open Instellingen
  2. Type nu in het zoekvenster update of systeemupdate

Meer weten over Android beveiligingsupdates?

Klik dan hier

Was This Article Helpful?

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien − 14 =