Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Toestel traag na update?

Sommige mensen zal het reeds bekend voorkomen, je smartphone of tablet is (enorm) traag geworden na een (grote) update. Is dit enkel een gevoel of is daadwerkelijk je toestel ineens een stuk trager geworden?

In veel gevallen wordt er bij een (grote) systeemupdate veel veranderd in het toestel waardoor niet alles meer optimaal functioneert met als gevolg dat het toestel trager reageert ─Śn functioneert dan anders. Maar hoe komt dat eigenlijk? Het is een lang technisch verhaal maar ik zal het kort en simpel houden.

Optimalisatie

Als je een toestel voor de eerste maal opstart en apps (en games) installeerd is het besturingssysteem nog niet geoptimaliseerd. Dit wil zeggen dat nog niet alles in het geheugen is geladen waardoor het systeem eerst allerlei taken moet uitvoeren om het toestel te optimaliseren. Dit merk je normaal de eerste uren (tot dagen) nadat je het toestel hebt opgestart voor de eerste maal. Na een aantal uren (of soms dagen) is het systeem geoptimaliseerd en worden apps en games snel(ler) geladen. Dit komt omdat alle taken (van laden tot opslaan van gegevens) zijn uitgevoerd. je kunt het vergelijken met een moter van een auto die eerst koud is en je nog niet het volledige vermogen tot je beschikking hebt. Echter zodra de moter warm (op bedrijfstemperatuur) is dan functioneert hij optimaal en kun je echte goede prestaties verwachten. Dit lijkt sterk op hoe een Android toestel dit doet. Eerst een koude start (waarbij het besturingssyteem zichzelf gaat optimaliseren) en dan langzaam warmt hij op (waarbij de apps ook geoptimaliseerd worden) totdat hij op “bedrijfstemperatuur” is. In technische termen is dan ook het cache-geheugen gevuld (met specifieke eigenschappen, instellingen en voorkeuren van het systeem zelf, de apps & games) wat ervoor zorgt dat alles veel sneller geladen kan worden of zelf nog steeds geladen is waardoor de app of games snel op jouw scherm verschijnt. Gun je toestel dus eerst wat tijd zodat hij zichzelf kan optimaliseren.

Update

Bij een update worden vaak grote delen van het besturingssyteem overschreven en vervalt de optimalisatie die er eerder was. In veel gevallen zal na een aantal uren tot dagen het toestel weer beter gaan presteren echter in sommige gevallen gebeurt dit niet. Er is dan “teveel” veranderd en is het systeem niet langer is staat om de vereiste optimalisaties uit te voeren. Helaas is er dan geen echte andere optie dan het toestel volledig te resetten naar fabrieksinstellingen. Hierdoor worden alle instellingen gewist en kan het toestel nadat je hem opnieuw hebt opgestart opnieuw beginnen met het optimaliseren.

Let op! Als je besluit om je toestel opnieuw in te stellen vergeet dan niet een backup (reservekopie) te maken van je huidige berichten, foto’s en instellingen.

Een aantal handige links:

Was This Article Helpful?

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *