Technische Smartphone Geschiedenis
Dit is de technische geschiedenis van de smartphone!
Het leek ons leuk en informatief om een mooi archief aan te leggen van de evolutie van (vlaggenschip) smartphones. Dit geeft een mooi beeld hoe ze door de jaren heen zijn verbeterd en geëvolueerd.
We hebben ze per merk gerangschikt. Hieronder een overzicht van de gemiddelde waarden per categorie. Zo ontstaat een helder overzicht van de vorderingen de afgelopen jaren. We hebben als referentie de top smartphones (vlaggenschepen) genomen van: Samsung, LG, Sony, Google, OnePlus, Huawei en Nokia.
Gemiddelde Processor Snelheid
Ieder jaar is een duidelijke vooruitgang te zien waar niet alleen de snelheid wordt opgevoerd maar ook een efficiëntie-slag wordt gemaakt op het gebied van het aantal kernen. Dit maakt de processors niet alleen krachtiger maar ook energiezuiniger. Van één enkele kern in 2010 tot 8 kernen in 2015.
Nu in 2018 kunnen we wel stellen dat de smartphone processors (SoC) de desktop processors hebben benaderd en zeker niet onderdoen voor hun collega’s. Al is wel het doel bij smartphones om het stroomverbruik binnen de perken te houden terwijl op pc’s en laptops er altijd voldoende stroom aanwezig zal zijn en dus meer naar vermogen en minder naar stroomverbruik wordt gekeken.
Gemiddelde Schermgrootte
Gemiddelde Schermresolutie
Er is goed te zien dat er vanaf 2013 flinke stappen gezet zijn met betrekking tot de scherm-scherpte oftewel het aantal beeldpunten (pixels).Dit heeft o.a. te maken met het feit dat we steeds meer multimedia (foto’s, videos, Youtube, Netflix etc) zijn gaan bekijken op onze smartphones. Dit resulteerde niet alleen in grotere schermen maar dus ook meer beeldpunten. Vanaf 2019 zien we een lichte daling in het aantal pixel per inch. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de nieuwe (scherm) verhoudingen die we sinds het einde van 2018 steeds meer zien.
Gemiddelde Werkgeheugen (RAM)
We willen steeds meer apps op onze telefoon waaronder games. Deze vereisen niet alleen een snelle processor (SoC) maar ook het nodige werkgeheugen (ram). We zien een behoorlijke stijging vanaf 2019 in de hoeveelheid ram. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de lagere prijs van deze chips en de afnemende innovatie bij smartphonefabrikanten waardoor ze de specs wat sneller opschroeven.
Gemiddelde Camera Resolutie (Megapixels)
Er lijkt een daling in het aantal megapixels vanaf 2016 in te zetten, echter er er zijn dusdanige verbeteringen met de cameralenzen en chips waardoor het niet langer noodzakelijk is om hele hoge waarden (megapixels) te fabriceren om toch mooiere foto’s te kunnen maken. Dit heeft o.a. te maken met dual-pixel techniek waarbij er meer licht op de cellen valt met als resultaat betere foto’s. Vanaf 2019 zien we een enorme stijging in het gemiddelde aantal megapixels. Dit is mede te danken aan de Chinese (OnePlus / Huawei) toestellen.
Gemiddelde Batterij Grootte (mAh)
De smartphones eisen steeds meer stroom (we doen er steeds meer mee) en dus een grotere batterij. Dit is ook goed terug te zien in onderstaande grafiek.
Gemiddelde Opslagcapaciteit (GB)
Ook zijn we steeds meer gaan opslaan. Van foto’s tot spreadsheets, we nemen steeds meer bestanden mee op onze smartphones. Ook de prijs van opslaggeheugen lijkt behoorlijk gedaald te zijn waardoor steeds meer fabrikanten een enorme hoeveel opslaggeheugen in hun toestellen plaatsen.
0 Comments