Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Smartphone of tablet traag geworden? Wij hebben wat tips!

Het kan zomaar gebeuren, ineens word je smartphone of tablet steeds trager. Waar ligt dat precies aan en wat kun je er tegen doen?

Allereerst een “geruststelling” dat dit normaal is en nagenoeg op ieder Android toestel kan voorkomen waarbij de kans wat hoger is bij budget- en middensegment toestellen (tot 400 a 500 euro). We zien dit een stuk minder (tot zelfs helemaal niet) bij de high-end toestellen zoals de Oneplus 7, Samsung Galaxy Note 9, S10 etc.

We hebben reeds een artikel gewijd aan het trager worden van toestellen na het installeren van een update. Wil je hier meer over weten klik dan hier.

Hieronder een paar tips hoe je jouw toestel snel kunt houden of opnieuw kunt krijgen. LET OP! Zorg altijd ervoor dat je eerst een backup maakt voordat je start. Dit om verlies van gegevens (contacten, foto’s etc.) te voorkomen.

Goed om te weten! Als je een sdkaart als intern geheugen formatteert, dan zullen de prestaties afnemen. Dit heeft te maken met de lagere snelheid van de sdkaart t.o.v. het intern geheugen. Een alternatief is om het sdkaartje als extern geheugen te formatteren.

Meer info vind je hier.

Klaar voor de tips? Hier gaan we…

Tip 1: Sluit geen apps af!

Het is zo verleidelijk om apps af te sluiten om zo weer wat snelheid terug te krijgen, maar helaas heeft dit precies het tegenovergestelde effect. Door zoveel mogelijk apps open te houden (in de achtergrond) presteert je toestel juist beter.

Klik hier voor meer info.

Tip 2: Installeer geen versnellers, boosters of andere “optimalisatie” apps!

Android (vanaf versie 6) is een sterk geoptimaliseerd besturingssysteem waarbij apps in een sluimerstand worden gezet zodra apps naar de achtergrond worden gezet door bv op de home-knop te drukken. Door zelf apps te sluiten (of door optimalisatie-apps te gebruiken) neemt juist het stroomverbruik toe!!!

Tip 3: Zorg voor voldoende opslagruimte op jouw toestel!

Het is verstandig om wat opslagruimte vrij te houden daar deze soms door het systeem gebruikt kan worden bij een tekort aan RAM (werkgeheugen). Indien er te weinig ruimt beschikbaar is zal het toestel eerder openstaande apps afsluiten om de nieuw geopende app voorrang te geven en uit te kunnen voeren.

Meer info vind je hier.

Tip 4: Herstart jouw toestel minimaal 1 keer per week!

Na verloop van tijd kan je toestel toch wat minder gaan presteren en door deze eenmaal per week eens opnieuw op te starten

Tip 5: Schakel apps uit (of verwijder deze) die je niet gebruikt!

Door het uitschakelen of verwijderen van apps die je niet gebruikt blijven er meer resources (processor en geheugen) over voor de actief gebruikte apps. Dit komt de prestaties ten goede voor de overgebleven apps.

Meer info vind je hier.

Tip 6: Schakel bewegende achtergronden uit!

Het is verleidelijk om van die fancy bewegende achtergronden in te stellen, echter dit gaat wel ten koste van de prestaties. Uiteraard hangt het er helemaal van af hoe “zwaar” deze achtergrond het toestel belast.

Tip 7: Beperk het aantal widgets op je homescreens!

Widgets! leuke en vooral handige toevoegingen waarbij je direct bepaalde info kunt zien. Echter bij het plaatsen van meerdere widgets kan de belasting op het toestel toenemen en daarmee de prestaties negatief beïnvloed worden.

Tip 8: Houd je batterijniveau boven de 15%!

Deze tip is niet om je batterij te sparen  maar juist om te voorkomen dat je toestel (nog) trager wordt. Het toestel zal namelijk vanaf een bepaalde batterijniveau (meestal 15%) in een zogenaamde spaarstand gaan waarbij de prestaties een stuk achteruit gaan. Dit wordt voornamelijk gedaan om ervoor te zorgen dat je je toestel langer kunt blijven gebruiken maar je boet dus wel in op prestaties.

Tip 9: Heeft niets gewerkt? Zet je toestel terug naar fabrieksinstellingen!

Deze tip is de meest rigoureuze tip van allemaal en is eigenlijk het laatste redmiddel als alle andere tips niet (langer) werken. Door je toestel terug te zetten naar de fabrieksinstellingen (harde reset) zal het toestel erna weer als “nieuw” presteren en functioneren. Daarna kun je alle bovenstaande tips aanhouden om je toestel in topconditie te houden.

Belangrijk! Als je deze tip uitvoert zorg er dan eerst voor dat je zeker weet dat je alles (contacten, foto’s, Whatsapp chats etc.) veiliggesteld hebt. Want alles is weg nadat je je toestel hard gereset is!

Was This Article Helpful?

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf + 12 =