Wat is… NFC
Helaas wordt er nogal wat geschreven en overdreven door de pers over de risico’s en gevaren van het gebruik van NFC. Daarom vonden wij van AllesOverAndroid.nl het eens tijd om de feiten op een rijtje te zetten en uw opjectief te informeren over het gebruik van NFC.
Wat is NFC?
NFC staaat voor Near Field Communication en is een electronische chip in een bankpas, smartphone, tablet en andere aparaten. Het werkt enkel op zeer korte afstand (minder dan 3 cm) en betekent dat de apparaten die gegevens willen uitwisselen tegen elkaar gehouden worden worden.
Waar wordt het gebruikt?
NFC wordt gebruikt voor contactloze betalingen met een pinpas, het overzetten van gegevens (bestanden, foto’s etc) tussen smartphones of bv. voor het koppelen van koptelefoon met een smartphone.
Wat zijn de zogenaamde risico’s?
De pers wil nog wel eens melding maken van dat mensen geld afhandig is gemaakt door een betaalapparaatje tegen iemand’s portemonnee te houden, of dat smartphones worden gehack d.m.v. NFC. De vraag is, hebben ze gelijk? Het antwoord is ja maar met een stevige MAAR! Want de gevallen waarover geschreven is, zijn vaak in theoretische (laboratorium) testen gedaan of waarbij iemand de beschikking had over het fysieke toestel. Dit is vergelijkbaar met een artikel van de Consumentenbond die aangaf dat ontgrendeling via gezicht erg onveilig zou zijn, wat helemaal niet het geval is. Dit is overigens door vele techblogs bevestigd.
Een simpele vergelijking… in de deuropening staan als het onweert is niet veilig, maar wat is de kans dat JIJ geraakt wordt door de bliksem als je in je deuropening blijft staan? Die kans is niet 0 maar wel heel erg klein.
Het is onze (pers en AllesOverAndroid.nl) taak om realistische kansen en verwachtingen te communiceren zodat mensen weten wat ze echt mogen verwachten en niet in zo’n theoretisch geval waar nooit iemand mee te maken krijgt buiten de wetenschappers zelf die het testen. En ja het is goed dat ze dit soort zaken testen zodat we helder krijgen wat de risico’s zijn, dit helpt ons alleen maar om het nog veiliger te maken. Echter onthoudt goed, alles wat wij maken en beveiligen kan gekraakt worden. Het is tenslotte logica waarop onze beveiligingen gebaseerd zijn en slechts tijd de echte factor is waarbij alle systemen gekraakt kunnen en zullen worden, ook al lijkt dat soms onmogelijk. Waar we echt naar moeten kijken is de kans dat het echt toegepast gaat worden en we echte risico’s lopen.
Een beveiligingssysteem wordt vaak door slechte enkele mensen ontworpen maar daarentegen wordt het onderzocht op zwakheden, getest (en gekraakt) door vele duizenden mensen. Dit is ook DE REDEN waarom we nog steeds beveiligingsgaten vinden in Android, IOS (Apple) and Windows. De grote groep is altijd slimmer dan de enkeling.
Door enkele gemaakt, door velen gekraakt.
Wij denken namelijk in concrete en realistische scenario’s waarbij dit in de praktijk dusdanig weinig (of zelfs niet) voorkomt dat we mensen ook niet onnodig een vals gevoel van gevaar moeten aanpraten. Heeft de Consumentenbond gelijk dat het niet 100% veilig is? Ja zeker, maar hoe vaak zal het echt gaan voorkomen dat een kwaadwillende een telefoon bemachtigt en dan ook nog een 3D model van die persoon heeft (of een foto gebruikt) om de telefoon te ontgrendelen. Ze zullen eerder het toestel stelen om het voor geld weer te kunnen verkopen. Helaas valt er bij de gewone mens niet zoveel te halen en gelukkig maar 😉
Gezichtsherkenning is nog altijd beter dan geen wachtwoord of pincode op jouw toestel!
Waar moet je op letten / Wat kun je zelf doen?
Eigenlijk is het heel simpel, de kans dat jouw NFC chip in jouw smartphone of bankpas wordt misbruikt is heeeeeel erg klein. Als de banken het niet veilig genoeg zouden vinden zouden ze zeker niet verder gaan met contactloos betalen, toch? Dus gewoon lekker blijven contactloos betalen! Wel zo gemakkelijk en voor wie het nog niet helemaal vertrouwd zijn er metalen portemonees beschikbaar (voor de pinpassen).
Let er altijd op dat als je via NFC wilt betalen dat je dit doet bij een betrouwbare winkel en niet zomaar bij een achteraf gelegen louche uitziende winkeltje of persoon. Vertrouw je het niet, doe dan geen betaling via nfc of pin! Doe dit ook bijvoorbeeld niet op straat bij wildvreemden of mensen die zeggen dat ze iets willen delen via NFC. Dan delen ze maar lekker een flyer uit 😉
Wil je je net gekochte koptelefoon koppelen via NFC met jouw smartphone, of wil je een foto delen met een vriend of familielid via NFC? Nu weet je dat dit zonder risico kan.
0 Comments