Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Test! TomTom – Sygic – Waze – Copliot – Here – Maps (2020)

Het werd weer eens tijd voor een uitgebreide navigatie-app test. Dit maal hebben we maar liefst 6 producten met elkaar vergeleken waarvan 3 betaalde en 3 gratis apps. We gaan ook dieper in op het verschil tussen betaalde en gratis navigatie-apps, zijn de betaalde nu echt beter of handiger?

Betaalde versus Gratis

Waar we kunnen zien dat gratis navigatie-apps niet onder doen de betaalde concurrenten wat betreft kaarten en actuele vertragingen onderweg zien we ook dat dit slechts door 1 app (Waze) echt goed gedaan wordt. De verkeersinfo en werkzaamheden zijn bijna even goed als die van TomTom, waarbij Google Maps en Here duidelijk achterlopen op kaartupdates en accurate verkeersinfo. Deze zijn zeker niet slecht maar kunnen niet op tegen de sublieme info van TomTom. Uiteraard komt deze sublieme service niet gratis en wordt er een bedrag van 19,99 per jaar gevraagd door TomTom, wat niet slecht hoeft te zijn, want dit geld wordt opnieuw gebruikt voor verdere ontwikkelingen van deze zeer nauwkeurige en betrouwbare informatie-dienst.

Helaas betekent het niet, dat als je betaald voor een app, dat dan de verkeersinformatie een stuk beter is, want dat laat Copilot (helaas) zien in de resultaten.

Het is de vraag welke functionaliteiten belangrijk voor jou zijn en hoe accuraat de verkeersinfo (en andere bijzonderheden op de weg) moet zijn. Want hier zitten de grote verschillen in tussen de geteste producten.

We hebben alle navigatie-apps beoordeeld op de onderstaande criteria. We hebben enkel naar de mogelijkheden gekeken zonder te kijken of het een betaalde of gratis app was. Dit komt later terug in onze conclusie.

Uiterlijk

Qua uiterlijk hebben we uiteraard gekeken naar hoe de app er uit ziet, maar meer naar het bedieningsgemak en de beschikbare informatie tijdens het navigeren. Over hoe de app er uit ziet willen we eigenlijk niet teveel kwijt daar dit meer een “smaak kwestie” is en dus zeer persoonlijk. Wat voor ons een veel belangrijkere rol had was o.a. of de interface logisch in elkaar gestoken is en of de belangrijkste functies direct te bedienen zijn. Helaas stelde Google Maps ons een beetje teleur omdat er geen snelheid wordt aangegeven. We hebben inmiddels begrepen dat dit wel (binnenkort) gaat komen, maar voor nu kost dit nog punten wat ons betreft. Google Maps is al heel lang op de markt en dit soort informatie had er al lang in moeten zitten. Gelukkig zien we steeds meer functionaliteiten overgeheveld worden van Waze naar Google Maps sinds het Waze door Google overgenomen is.

Accuraatheid & Updates

Waze is het meest accuraat & up-to-date doordat deze continu door gebruikers zelf onderhouden wordt. Zelfs TomTom en Maps kunnen hier niet tegenop. De updates van Waze worden voortdurend doorgevoerd waardoor je zelfs dagelijks nieuwe of gewijzigde wegen kunt tegenkomen op de kaart. TomTom is een goede twee keus met minimaal 4 updates per jaar waarbij wegen-in-aanleg al vaak worden weergegeven maar (nog) niet gebruikt worden tijdens het navigeren. Sygic lift mee op de kaarten van TomTom maar ijlt duidelijk na en biedt minder updates per jaar. Voor de andere producten (Here, Google Maps en Copilot) is het redelijk onduidelijk wanneer (en of) er updates zullen verschijnen.

Onderweg

Waar de echte verschillen goed merkbaar zijn is als je echt begint met navigeren. De ene app overlaadt je met informatie terwijl de andere angstvallig stil blijft. Ook is de betrouwbaarheid van de gegevens informatie niet altijd even hoog. Onze ervaringen zijn dat zowel TomTom, Sygic en Waze de meeste betrouwbare info voorschotelen terwijl Copilot, Here en Google Maps een stuk achterblijven. Ze zijn zeker niet slecht maar als je voor echt betrouwbaar wilt gaan dan kom je bij TomTom, Sygic en Waze uit.

Route Mogelijkheden

We hebben ook gekeken of het mogelijk is om een “andere” route te selecteren. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je een mooie toeristische route wilt rijden of juist snelwegen wilt vermijden. Helaas is alleen TomTom voorzien van zo’n functie waarbij er inderdaad hele mooie toeristische routes worden berekend en echt de moeite waard zijn om eens te proberen. Zo zie je nog eens stukjes van Nederland die je normaal niet ziet šŸ˜‰

Taal

Wat taal betreft onderscheiden we de apps op de app-taal, gesproken taal tijdens navigatie en of de straatnamen in het Nederlands worden uitgesproken. In dit geval zijn TomTom en Waze de duidelijke winnaars. Zij geven nagenoeg alle informatie gesproken waarbij TomTom zelfs de (verwachte) vertraging op de weg uitspreekt. Dit in tegenstelling tot Here bijvoorbeeld waar enkel de instructies (zonder straatnamen en nummers) worden uitgesproken. Sygic is een goede allrounder die de standaard navigatie-instructies uitspreekt maar voor de overige meldingen onderweg geluiden gebruikt. Dit betekent dat je naar het scherm zult moeten kijken om te weten wat er aan de hand is.

Uitbreidingsmogelijkheden

Hier is Sygic heer en meester doordat zij buiten de verkeersinfo en flitsers ook extra functionaliteiten aanbieden zoals Heads-Up Display, Real View en Cockpit wat leuke (maar niet noodzakelijke) toevoegingen zijn die tegen een (eenmalige) prijs aan te schaffen zijn.

Kosten

Wat betreft de kosten is het een helder verhaal. Zowel Here, Waze en Google Maps bieden goede navigatie geheel gratis aan waarbij onze voorkeur echt uitgaat naar Waze vanwege zijn alround karakter. Wat betreft de andere betaalde apps is het iets lastiger om het geheel in 1 zin samen te vatten. TomTom kost per jaar 19,99 euro waarbij alles inbegrepen is. Dit maakt het de duurste maar wel een van de beste voor zowel de betaalde als gratis navigatie-apps.

Sygic biedt een aantal uitbreidingen (verkeersinfo, wereldkaarten, HUD, realview en Cockpit) tegen een eenmalige prijs wat het een zeer aantrekkelijke optie maakt. Copilot rekent voor zowel de kaarten als de verkeersinfo extra kosten waarbij de kaarten een eenmalige aanschaf betreft.

Conclusie

Wil je geen geld uitgeven maar wel beschikken over een zeer goede navigatie-app, ga dan voor Waze. Heb je er echter 19,99 euro per jaar voor over dan is TomTom onze aanbeveling wat betreft de betaalde apps. Het is de 19,99 euro meer dan waard en je krijgt er behoorlijk accurate en up-to-date kaarten voor terug en een aantal handige toevoegingen zoals alternatieve (toeristische) routes. Daarom zijn zowel Waze als TomTom op de eerste plek geƫindigd.

Score

  1. Waze / TomTom
  2. Sygic
  3. Copilot
  4. Maps
  5. Here

Was This Article Helpful?

1 Comment
  • Ik had persoonlijk Waze op 1 gezet en TomTom op 2, aangezien TomTom in mijn optiek niet beter is dan Waze maar wel de betaalde variant is. Verder ben ik het helemaal eens met de ervaring en conclusie!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 + 13 =