Moet ik een anti-virus / anti-malware app installeren op mijn smartphone of tablet
Tienduizenden slachtoffers van DHL malware in Nederland!
Het stond onlangs op de diverse nieuwswebsites. Tienduizenden slachtoffers van de DHL malware-app alleen in Nederland al. Geschrokken?
Wat is malware en is dit hetzelfde als een virus?
Er is een verschil tussen een virus en een kwaadaardige app genaamd malware. Malware is de verzamelnaam voor (allerlei) kwaadaardige apps. Virus is de “oude” benaming en heeft van oorsprong ook andere eigenschapen dan malware. Een virus was vaak bedoeld om een systeem te “beschadigen” of te infecteren om daarmee nog meer computers te infecteren. Het had bijna altijd als doel om zich te repliceren (kopiëren) en zich te verspreiden naar andere computers. Bij malware is dit toch (nog) een beetje anders. Deze worden gemaakt voor een specifiek doel om bijvoorbeeld in jouw bank-app te komen of andere privacygevoelige informatie te achterhalen en stelen. Voor alsnog zijn er nog geen malware-apps gesignaleerd waarbij ze zich (kunnen of willen) repliceren naar andere smartphones of tablets, maar ddit zou zo maar eens kunnen veranderen in de (nabije) toekomst. Malware wordt nu als term gebruikt voor alle schadelijke apps en software.
Wat is het doel achter deze malware (apps)?
Kort door de bocht… GELD verdienen! Niets meer en niets minder.
Men probeert òf privacygevoelige informatie te stelen (en deze te verkopen tegen veel geld) òf direct geld van jouw rekening te plunderen door het gebruik van deze kwaadaardige malware-apps.
Waarom bestaat er eigenlijk malware?
Ook deze vraag is simpel te beantwoorden…. omdat er nog steeds genoeg mensen deze malware-apps installeren en daarmee een hoop geld verdiend kan worden. Het is als spam. Als niemand meer op de linkjes in de spam-emailtjes zouden klikken dan zou het vanzelf uitsterven. Helaas is het net als bij spam dat er nog steeds een heleboel mensen de linkjes openen en de malware-apps installeren zonder dat ze daar erg in hebben.
Hoe kan het dat er zoveel slachtoffers zijn?
Ondanks de adviezen om niet zomaar apps te installeren is het toch nog te gemakkelijk om hier “in te trappen”. Mensen worden onder valse voorwendselen uitgelokt om apps te installeren op hun toestel. Het heeft met een aantal factoren te maken:
- Onwetendheid, mensen weten gewoonweg niet dat ze niet zomaar apps buiten de Google Play Store om moeten installeren
- Sluwheid, mensen worden met zeer sluwe en onschuldig lijkende teksten en uitnodigingen gelokt om deze malware te installeren
- Onbekendheid, het is voor vele mensen nog onbekend dat dit soort kwaadaardige malware apps bestaan
- Geen actieve bescherming, er is geen bescherming tegen deze malware-apps geïnstalleerd
- Het is relatief nieuw, voor het eerst komen er malware-apps in het wild voor op grote(re) schaal, die op nieuwe manieren (bv. sms) worden verspreid
Wel of geen een anti-malware app installeren?
Allereerst een paar veiligheidstips voordat we deze vraag beantwoorden:
- Installeer alleen apps, games etc. vanuit de Google Play Store, nooit vanuit sms’jes of andere app-winkels!
- Installeer nooit zomaar een anti-virus of anti-malware app maar lees eerst de beoordelingen goed door wat de ervaringen hiermee zijn
- Zorg er altijd voor dat je een backup hebt van je contacten & foto’s
- Als je het idee hebt dat je toestel “besmet” is geraakt installeer dan één van onderstaande anti-malware apps om het toestel te herstellen en indien dit niet werkt probeer hem dan zo snel mogelijk terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Dit is dan helaas de enige manier om van de geïnstalleerde malware af te komen. Installeer nadat e je toestel volledig hersteld hebt weer als eerste één van onderstaande anti-malware apps
Omdat het risico de laatste tijd behoorlijk is toegenomen is ons advies om uit voorzorg een anti-malware app te installeren. Let op! Anti malware-apps zullen nooit 100% bescherming kunnen bieden maar bieden wel degelijk meerwaarde t.o.v. geen bescherming tegen deze malware-apps.
Testresultaten
Allesoverandroid heeft 10 anti-virus / anti-malware apps getest met echte malware-apps (waaronder de beroemde DHL malware-app) en kwam tot de zeer teleurstellende en schokkende conclusie dat er maar twee apps daadwerkelijk in slagen om deze malware-apps te herkennen en verwijderen.
De apps die wij durven aan te bevelen zijn:
Alle geteste apps:
- Avast
- AVG
- ESET
- Norton
- Bitdefender
- Tapi
- Malwarebytes
- Kaspersky
- Lookout
- Panda
0 Comments