Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Moet ik een anti-virus app installeren op mijn smartphone of tablet

Er wordt veel in de media gesproken en geschreven over virussen en wat je er tegen kunt doen. Voor Windows is dit al jaren vaste prik en (bijna)  iedereen installeert een anti virus programma op zijn of haar computer. Maar hoe zit dat nu eigenlijk precies met smartphones en tablets? Moet je daar ook een anti virus app op installeren? Allereerst een korte uitleg wat nu eigenlijk een virus is en wat een anti virus programma nu precies voor functie heeft.

Virus

virusEen computervirus (in het dagelijks taalgebruik wordt meestal kortweg over virus gesproken) is een vorm van schadelijke software (malware). Het is eencomputerprogramma dat zich in een bestand kan nestelen, bijvoorbeeld in bestanden van een besturingssysteem. Computervirussen worden als schadelijk beschouwd omdat ze schijfruimte en computertijd in beslag nemen van de besmette computers. In ernstige gevallen kunnen virussen binnenin de computer schade aanrichten, bijvoorbeeld het wissen en verspreiden van gevoelige gegevens. In zeer ernstige gevallen kan de gebruiker zelfs de totale controle over de computer verliezen.” Bron: Wikipedia Het is zelfs mogelijk om het besturingssysteem (bv. Windows) dermate te beschadigen dat het niet langer functioneert of zelfs opstart. Dit is goed om te onthouden!

Anti Virus

Een anti virus programma is geprogrammeerd om virussen (schadelijke software) te herkennen en (veilig) te verwijderen. Helaas zal er net als in de “echte” wereld eerst een besmetting moeten zijn om met een medicijn (tegengif) te komen. Dit geldt ook in de computerwereld waarbij niet alle nieuwe virussen direct worden herkend omdat deze dusdanig geprogrammeerd zijn dat deze niet herkend worden. Pas als de eerste systemen geïnfecteerd zijn kan er gereageerd worden door de fabrikanten van anti virussen om een “tegengif” te maken en daarmee systemen te beschermen die (nog) niet geïnfecteerd waren.

Verschillen (Windows) Computers & Smartphones / Tablets

jez-green-shield-mdEr is een groot verschil tussen computers met het Windows besturingssysteem en besturingssystemen zoals Android en IOS (Apple). Dit verschil is diep weggestopt in het besturingssysteem. Bij Windows is het mogelijk om direct contact te maken met het besturingssysteem. Dit brengt het risico met zich mee dat je zonder al te veel rechten het besturingssysteem kan benaderen, aanpassen en zelfs verwoesten. Dit maakt het ook relatief eenvoudig voor virusschrijvers om een Windows computer “om zeep te helpen”. Windows is een dynamisch besturingssysteem en dus direct negatief te beïnvloeden. Bij Android (en IOS) is het NIET mogelijk om direct contact te maken met het besturingssysteem. Met andere woorden, het is niet mogelijk om met een app het besturingssysteem te beïnvloeden. Als je dit wilt doen dan zul je eerst zogenaamde ROOT toegang moeten verschaffen. Dat is alleen mogelijk door een smartphone / tablet aan te sluiten op een computer, de smartphone / tablet in de Recovery modus te zetten en dan een code uit te voeren waarmee de volledige toegang mogelijk wordt. Dit is echter een procedure die enkel voor (zeer) gevorderde gebruikers is weggelegd en fysieke toegang tot jouw toestel vereist om uitgevoerd te kunnen worden! Als je dus een Android (of IOS) smartphone of tablet koopt (of krijgt) is het standaard niet mogelijk om in het besturingssysteem te komen. Dit lukt ook niet van buitenaf (via een app). Bij Android worden apps in een beveiligde omgeving (sandbox) gestart waardoor alle apps los van elkaar functioneren en niet met elkaar kunnen communiceren of elkaar negatief kunnen beïnvloeden. Dit maakt Android (en IOS) tot de allerveiligste besturingssystemen die er zijn. Goed om te onthouden: Het is niet mogelijk voor apps (en games etc.) om het besturingssysteem te beïnvloeden (benaderen) en daarmee is het uitgesloten dat apps hun kwaadwillende code direct laten uitvoeren in het besturingssysteem. In normaal Nederlands… het besturingssysteem bij Android (en IOS) is statisch (niet aanpasbaar) en staat dus vast op jouw toestel. Alleen fabrikanten (Samsung, Google, Sony, LG etc.) zijn in staat om een update op jouw toestel te installeren (via de update functie).

De grote vraag: Moet ik nu wel of niet een anti virus app installeren?

android-logo8Die vraag is niet snel te beantwoorden helaas omdat dit gecompliceerder ligt dan men denkt. Goed om te onthouden: Er bestaan wel degelijk apps / games die misbruik proberen te maken van jouw toestel. Denk hierbij aan jouw adresboek (contacten die men wil kopiëren), sms’jes die naar dure telefoonnummers worden verstuurd of zelfs foto’s die gemaakt kunnen worden met jouw toestel. Deze kwaadwillende apps / games hebben vaak als doel contactinformatie los te peuteren of jou op kosten te jagen om er zelf beter van te worden. Toch kun je je hier redelijk makkelijk tegen wapenen. Een paar veiligheidstips:
  • Installeer alleen apps, games etc vanuit de Google Play Store
  • permissions_x216Controleer altijd bij het installeren van een app / game wat de permissies zijn waar deze specifieke app / game om vraagt. Voorbeeld: als een zaklamp app toegang vraagt om toegang tot jouw contacten, sms of telefoonfunctie dan is er serieus iets mis met deze app / game. Voor de zaklamp is enkel toegang nodig tot jouw camera-functie vanwege de ledflitser.
  • Standaard heeft jou smartphone / tablet geen root toegang. Laat dit ook zo, wat iedereen ook aanbeveelt.

Nu terug naar de hamvraag: Wel of geen anti virus?

In principe is er geen anti virus nodig om jouw smartphone / tablet te beschermen. Android is niet van buitenaf te beïnvloeden dus je toestel kan niet onklaar worden gemaakt door apps / games. Google doet haar best om alle apps , games etc. te controleren of er misschien kwaadaardige bedoelingen in zitten en vist het grootste deel er direct uit. Uiteraard is dit systeem niet 100% veilig en kan er toch een app in de Google Play Store terecht komen die kwaadaardige bedoelingen heeft. Anti Virus fabrikanten zijn hier handig op in gesprongen en hebben apps ontwikkeld die in staat zijn om apps te controleren (en te verwijderen) op jouw toestel die kwaadwillende bedoelingen hebben. Zie het als een extra beveiliging die nogmaals de zo belangrijke permissies controleert. Nu wordt de vraag iets makkelijker te beantwoorden… Ben je niet helemaal zeker dat je altijd de permissies van apps / games controleert of wil je een extra steuntje in je rug dan kun je gerust kiezen voor een anti virus app. Ook hier geldt “baad het niet, schaad het niet”. Het is een extra stukje beveiliging dat met jou meekijkt zodat je niet zonder medeweten zomaar dure nummers belt, sms’jes naar dure nummers stuurt of dat er zomaar foto’s worden gemaakt met jouw toestel. Goed om te onthouden: Ook het gebruik van Anti Virus apps sluit niet 100% uit dat er toch een kwaadwillende app op jouw toestel wordt geïnstalleerd, maar legt de drempel wel een heel stuk hoger voor de kwaadwillenden onder ons!

Betaald of gratis?

free buttonEr zijn vele gratis en betaalde versies van Anti Virus apps in de Google Play Store. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, betaald betekent niet automatisch beter! Gratis anti virus apps doen prima hun werk al kan het soms zijn dat je wat reclame te zien krijgt waarmee de kosten voor de fabrikant gedekt worden. Bij betaalde versies krijgt je vaak ook iets meer mogelijkheden. Denk hierbij aan de functie om je toestel terug te vinden of zelfs te blokkeren als je hem kwijt bent geraakt. Denk er zelf goed over na wat voor jou belangrijk is en besluit dan of en voor welke variant (gratis / betaald) je gaat. In principe zijn er geen “slechte” anti virus apps en wordt de keuze vaak beïnvloed door jouw persoonlijke smaakt en eerdere ervaringen met één van de fabrikanten. Voor het gemak hebben we een aantal Anti Virus apps op een rijtje gezet. Klik op de naam van de app om naar de Google Play Store te gaan.

Gratis Anti Virus Apps

Betaalde Anti Virus Apps

 

Was This Article Helpful?

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *