Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Kent u Samsung Dex al?

Toen de eerste berichten naar buiten kwamen over Samsung Dex waren wij van AllesOverAndroid.nl erg benieuwd. Wij zijn er dan ook lekker mee aan de slag gegaan om e.e.a. te testen en te ervaren of het echt een vervanging kan zijn voor je huidige pc/laptop.

Wat is het?

Maar wat is het eigenlijk? Het heet Samsung Dex en “tovert” je smartphone (Samsung Galaxy S8 / S8+ / Note 8 / S9 / S9+ / Note9) om in een pc waarbij je enkel een scherm, toetsenbord en muis hoeft aan te sluiten.

Wat doet het?

Door eenvoudig één van de Dex producten aan te sluiten schakelt je smartphone over naar de zogenaamde Dex modus. Hiermee wordt een soort van bureaublad gecreëerd waar je net als in Windows snelkoppelingen op kunt zetten voor snelle toegang. Je kunt nu werken in MS Office alsof je op een “normale” pc/laptop werkt. En niet geheel onbelangrijk….je hebt nu de beschikking over de vele apps die in de Google Play Store beschikbaar zijn. Steeds meer apps zijn Dex geschikt en kunnen dus ook fullscreen (volledige schermvulling) gebruikt worden. Helaas zijn er toch nog enkele apps die dit niet of slechts gedeeltelijk ondersteunen wat soms tot een (kleine) uitdaging kunnen leiden.

Hoe werkt het?

De werking van Dex is supereenvoudig…. je sluit je toestel aan op één van de Dex Dockings (zie hieronder voor meer info) en klaar. Sluit een beeldscherm, toetsenbord en muis aan op de Dex Docking en je kunt direct beginnen. Zodra je je smartphone aansluit wordt de Dex modus gestart en kun je direct beginnen / verder gaan waar je gebleven was. Wel worden apps die je al geopend had op je smartphone soms opnieuw geopend om deze “goed” te kunnen weergeven op het volledig beeldscherm. je krijgt hier dan een waarschuwing van maar deze kun je uitschakelen zodat je niet iedere keer gestoord wordt door deze melding.

Wat zijn de prestaties?

De prestaties zijn meer dan oke. Dit is dan ook waarschijnlijk de reden dat het enkel voor bovengenoemde toestellen beschikbaar is (op dit moment athans). Als wij het vergelijken met een Chromebook of Windows PC dan presteert de Dex omgeving zeer goed. Geen irritante meldingen van updates (zoals in Windows waardoor je pc/laptop minimaal 15 minuten onbruikbaar wordt) of de gelimiteerde mogelijkheden zoals in Chrome OS. Het lijkt een (redelijke) gulden middenweg waarbij Samsung vol ingezet heeft op de ontwikkeling van Dex om deze tot een succes te maken.

Voor wie is het?

Komen we bij de volgende vraag, voor wie is het? Nou deze vraag is redelijk eenvoudig te beantwoorden. Dex is geschikt voor iedereen die één van bovengenoemde toestellen heeft en normale dingen wil doen op een pc zoals een briefje tikken, een spreadsheetje maken, beetje in Powerpoint “klooien”, emails beantwoorden en opstellen en geen extra hondereden euros wil uitgeven aan een PC of laptop die de rest van de dag maar “staat te staan”. Tevens wordt internetten direct wat “prettiger” (indien je Smaung internet gebruikt) omdat je nu, in tegenstelling tot Chrome, niet in een mobiel versie werkt maar in een volledig bureaublad-modus. Hierdoor worden internetpagina’s gewoon weergegeven alsof je op een pc/laptop werkt.

Wat heb je precies nodig?

Zoals eerder beschreven moet je in het bezit zijn van één van bovengenoemde toestellen. Daarnaast heb je nodig:

  • Beeldscherm (HDMI aansluiting)
  • Toetsenbord (USB)
  • Muis (USB)
  • Dex Docking (Dex Pad / Dex Station / Dex Cable / Multi Port Adapter)

Meer weten? Kijk dan op één van onze Dex pagina’s waarbij we nog meer meer beschrijven wat je precies kunt met Samsung Dex.

Heb je vragen over Dex? Laat het ons weten via dex@allesoverandroid.nl

https://www.allesoverandroid.nl/samsung-dex/

https://www.allesoverandroid.nl/samsung-dex/werken-met-office/

https://www.allesoverandroid.nl/samsung-dex/hardware/

Beoordeel dit artikel!

0 Reacties

Geen reacties beschikbaar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *