Is de hoeveelheid werkgeheugen (RAM) belangrijk?
Vaak wordt de vraag gesteld of werkgeheugen belangrijk is en in het bijzonder de hoeveelheid. Ook horen wij vaak dat een toestel dat meer RAM geheugen heeft ook (veel) sneller zou zijn. Hieronder de feiten op een rij.
Waar wordt werkgeheugen (RAM) voor gebruikt?
Ram geheugen wordt voornamelijk gebruikt om het besturingssysteem en apps in te “laden” zodat het toestel kan worden opgestart en apps kunnen worden gestart. Omdat bij het laden en starten van Android en apps vaak snel heen en weer gecommuniceerd moet worden is het “gewone” opslaggeheugen niet snel genoeg. Als men toch het opslaggeheugen zou gebruiken zou je toestel enorm traag worden. Het ram geheugen is namelijk het snelste geheugen dat wij ter beschikking hebben (als consument) en wordt dan ook altijd gebruikt om als buffer te dienen tussen het opslaggeheugen en de processor (CPU).
Als je toestel opstart worden alle instructies (hier bestaan de software en apps uit) vanuit het opslaggeheugen in het werkgeheugen geladen zodat de processor er mee kan werken en daadwerkelijk iets op jouw scherm kan laten verschijnen. Doordat zoveel mogelijk in het werkgeheugen geladen is hoeft er niet of nauwelijks gecommuniceerd te worden met het veel tragere opslaggeheugen. Dit zorgt ervoor dat zelfs budget-toestellen prima kunnen functioneren en presteren.
Is al het (werk)geheugen hetzelfde?
Deze vraag is al een beetje hierboven beantwoord. Maar er is meer. Er is een duidelijk (snelheids) verschil tussen bv. opslag- en werkgeheugen. Maar ook binnen de diverse werkgeheugen chips zijn er klassen. Hier wordt gebruik van gemaakt tussen de diverse toestellen en zal een budget toestel over het algemeen iets “trager” werkkgeheugen (van een lagere klasse) krijgen dan bv. een toptoestellen zoals de S9 en Note 9. Niet alleen worden toptoestellen met een betere klasse werkgeheugen voorzien maar ook van meer werkgeheugen.
Is de hoeveelheid werkgeheugen bepalend voor de snelheid?
Oke, we weten nu waar het werkgeheugen voor dient en wat het verschil is tussen opslag- en werkgeheugen maar maakt de hoeveelheid dan ook nog iets uit?
Dit brengt ons bij een lastige vraag en een nog lastiger antwoord. Maakt meer werkgeheugen je toestel sneller? JA en NEE! Dit hangt namelijk volledig af van hoe je dit meet. We kunnen dit wetenschappelijk benaderen en we kunnen het vanuit het gebruikersperspectief bekijken.
Wetenschappelijke benadering…
Als we twee toestellen met het zelfde type (klasse) geheugen gaan testen waarbij één toestel 2GB (gigabyte) werkgeheugen heeft en de ander 3 zal er uit de test niet heel veel verschil komen. Er zal pas een vertraging worden bemerkt zodra er meer geheugen wordt gevraagd dan de 2GB in het ene toestel. Zolang er onder deze grens gebleven wordt zullen beide toestellen nagenoeg gelijk presteren. Ook de processor heeft hier een stevige rol in en kan het toestel met “slechts” 2GB maar met een snellere processor toch sneller zijn dan het toestel met 3GB en een iets minder sneller processor. Staar je dus niet enkel blind op de hoeveelheid werkgeheugen. Ook de processor (SoC) is van groot belang.
Gebruikersperspectief
Gaan we het geheel bekijken van de gebruiker dan wordt het een ander verhaal. Want wij mensen koppelen wachten aan snelheid en hoe langer we moeten wachten hoe “trager” iets is of lijkt. In de praktijk zullen wij het merken als er meer werkgeheugen in een toestel zit maar niet in zozeer de snelheid van het toestel zelf maar wel in het laden / opstarten van apps. Kort door de bocht… toestellen met meer werkgeheugen kunnen meer apps in de achtergrond houden en dus sneller starten zonder dat ze opnieuw geladen moeten worden vanuit het opslaggeheugen. Dit voelt voor ons als sneller omdat we niet hoeven te wachten op het laden van een app.
Goed om te onthouden: Toestellen met meer werkgeheugen zullen meer apps in het geheugen houden waardoor je toestel vlotter reageert en minder vaak apps opnieuw hoeft te laden.
Is er een minimale hoeveelheid werkgeheugen raadzaam?
Ook dit is een subjectieve vraag helaas en kan niet eenvoudig met ja of nee beantwoord worden. Niet iedereen verlangt namelijk dezelfde prestaties van hun smartphone (of tablet). Mensen die enkel wat internetten, Facebook’en, Whatsapp’en en wat met foto’s doen hebben hele andere eisen dan iemand die zware games wil spelen op zijn smartphone (of tablet).
Wat misschien wel helpt is dat als je weet, dat wat meer werkgeheugen je toestel soepelere maakt, je voor een toestel kiest met wat meer werkgeheugen waarbij 2GB al voldoende is voor licht gebruik. We worden opgezweept door de fabrikanten met meer meer meer maar als we objectief kijken naar het geheel dan hoef je dus niet (altijd) 4 of 6GB werkgeheugen te hebben in je toestel. Nogmaals, dit hangt volledig af van wat je met je toestel wilt gaan doen,oftewel wat er ervan verlangt.
Conclusie
Lang verhaal kort, nee je hoeft niet (altijd) te gaan voor veel werkgeheugen als jouw eisen daar niet om vragen. Wil je enkel wat internetten, facebook’en, wat foto’s maken en whatsapp’en dan is 2GB al voldoende. Verwacht echter geen topprestaties. Mensen die echt het uiterste van hun toestel gaan vragen (gamers of gebruikers van zeer bewerkelijke apps) zullen automatisch kiezen voor toestellen met de maximale hoeveelheid werkgeheugen.
Waar je beter op kunt letten is de hoeveelheid opslaggeheugen en/of deze uitbreidbaar is met een micro sd-kaartje. Uiteindelijk moeten wel alle apps, games en foto’ s op je toestel passen 😉
En de laatste tip! Probeer niet steeds alle apps te sluiten. Dit maakt uiteindelijk je toestel trager (het moet steeds weer alle apps vanuit het opslaggeheugen ophalen en laden) en zorgt ook nog eens voor een hoger batterijgebruik. Dit lijkt raar maar het werkt echt zo. Hoe meer apps in het geheugen hoe vlotter en soepeler je toestel wordt.
1 Comment
Wat een geweldige uitleg over die onderwerp. Bedankt, heel fijn helder en zelfs te begrijpen voor iemand die na een verkeerstrauma hersenbeschadiging heeft opgelopen.
Ik schrijf dit niet alleen voor mezelf, er zijn vele mensen met dezelfde begrip beperking of anderszins. Jullie schrijven dit echt lekker leesbaar.