Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Feit of fabel? Internetbankieren via openbare wifi-netwerken is onveilig

Er wordt tegenwoordig van alles geroepen als het gaat over veiligheid en openbare wifi-netwerken maar wat is er nu waar en vooral niet waar?

Een aantal zaken vooraf:

  • Ja, openbare wifi-netwerken zijn zeker minder veilig dan wifi-netwerken met wachtwoord!
  • Echter… wifi-netwerken met wachtwoord zijn niet per definitie veilig!
  • Je weet nooit wie er mee kijkt op zowel openbare als gesloten wifi-netwerken, dus enige voorzichtigheid is altijd geadviseerd!

Zo en dan nu terug naar de stelling… Is internetbankieren onveilig via openbare wifi-netwerken? Het antwoord is zowel Ja als nee!

Ja het is onveilig als,

men internetbankiert via een webbrowser als Internet Explorer, Chrome, Firefox etc. Helaas kun je namelijk niet zien of er iemand meekijkt (digitaal) en voordat er een beveiligde verbinding kan worden opgebouwd met je bank dien je eerst je inloggegevens in te typen. En nu net hier zit het probleem bij openbare wifi-netwerken. Al het data-verkeer gaat via dit netwerk en kan (relatief) eenvoudig worden gevolgd en uitgelezen.

Nee het is veilig als,

je gebruik maakt van een bank-app op je smartphone! Nog voordat je gegevens kunnen worden uigelezen wordt al het data-verkeer (tussen je smartphone en de bank) versleuteld en is het (nagenoeg) onmogelijk om dit uit te lezen door criminelen.

Conclusie

Je kunt het beste op openbare wifi-netwerken beter niet via de webbrowser internetbankieren. Het gebruik van bank-apps is daarentegen wel gewoon veilig en kunnen dus ook gewoon gebruikt worden.

Klik hier voor meer informatie. Deze pagina is opgesteld door ministerie van Economische Zaken, het ministerie van Veiligheid en Justitie / Nationaal Cyber Security Centrum, ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en het bedrijfsleven

Heb je vragen en/of opmerkingen? Meldt het ons via: info@allesoverandroid.nl

Was This Article Helpful?

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *