Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Ingezonden vraag: Is het verstandig om apps te installeren vanuit alternatieve app-winkels?

We zien deze vraag wel vaker voorbij komen en we dachten dat het nu wel eens tijd was om antwoord te geven op deze eenvoudige maar wel belangrijke vraag.

Google Play Store

Standaard worden alle apps (en games) geïnstalleerd vanuit de Google Play Store waarbij alle apps regelmatig gecontroleerd worden. Tevens vindt er achteraf ook nog een controle plaats op het toestel zelf door de Play Protect. Dit maakt het installeren van apps vanuit de Google Play Store veilig en mocht er toch iets met een app aan de hand zijn, dan zal Google deze op afstand alsnog verwijderen.

Fabrikant App-stores

Diverse toestelfabrikanten (Samsung, Oppo, Huawei etc.) bieden ook een alternatieve app-store aan. Deze zijn over het algemeen veilig (genoeg) en kunnen ook gebruikt worden om apps te installeren al willen we wel benadrukken dat, als dezelfde app ook in de Google Play Store staat, je deze dan beter vanuit de Google Play Store kunt installeren.

Wees voorzichtig met alternatieve app-stores

Dan zijn er ook nog alternatieve app-stores die niet aan een fabrikant verbonden zijn. Voor een overzicht klik hier. Voor dit soort app-stores is ons advies om hier heel! voorzichtig mee te zijn. De betrouwbaarheid is vaak niet gegarandeerd en is het de vraag of de aangeboden apps & games zijn gecontroleerd op malafide code die schadelijk is voor jouw toestel of beter gezegd voor jouw privacy gevoelige gegevens. Want hier zijn de meeste malafide apps naar op zoek, want hiermee is het geld te verdienen!

Veiligheid op jouw toestel

Standaard is het niet mogelijk om apps & games te installeren op jouw toestel vanuit alternatieve app-stores. Dit is een aparte beveiligings-instelling die standaard uit-staat om te voorkomen dat er buiten de Google Play Store om apps & games kunnen worden geïnstalleerd. App-stores van bijvoorbeeld Samsung kunnen wel gewoon gebruikt worden.

Was This Article Helpful?

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negen + 8 =