Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Hoe kan ik… mijn smartphone / tablet beveiligen?

Het is verstandig om je smartphone en/of tablet te beveiligen tegen ongeoorloofd gebruik. Als je namelijk je toestel niet beveiligt dan heeft iemand anders toegang topt al jouw email, apps, contacten etc. Standaard zijn Android smartphones & tablets niet voorzien van een wachtwoord of pincode, maar het is wel eenvoudig in te stellen.

Zo zijn er diverse mogelijkheden om je toestel te beveiligen en ongeoorloofde toegang voor anderen tegen te gaan. Hierbij een korte handleiding hoe je je toestel kan beveiligen op toestellen met Android 4.0 of hoger. Toestellen met Android 3.0, 3.1 en 3.2 hebben dezelfde opties, echter zonder de Face unlock optie.

Ga naar Instellingen -> Beveiliging -> Lock screen.

Hieronder staan de diverse mogelijkheden vermeld.

  • Geen
  • Vegen
  • Face unlock
  • Patroon
  • Pin
  • Wachtwoord
  • Vingerafdrukscanner

Screenshot_2013-07-14-12-42-57

Geen:

Hiermee wordt het toestel vrij toegankelijk zodra het aangezet wordt, door enkel de aan/uitknop te gebruiken. Deze optie is uiteraard niet veilig en biedt geen bescherming.

Vegen:

Door een veegbeweging wordt het toestel vrij toegankelijk. Ook deze optie is niet veilig.

Face unlock:

Via deze optie is het mogelijk door enkel door naar je toestel te kijken het te ontgrendelen. Helaas is deze optie minder veilig (omdat ook foto’s werken) en in donkere omgevingen heeft de camera moeite om je gezicht te herkennen. Indien je gezicht niet wordt herkend dien je alsnog een pincode of patroon op te geven.

Patroon:

Via deze optie kun je je toestel beveiligen door middel van een patroon. Door met je vinger een patroon te maken van minimaal 4 punten wordt je toestel ontgrendeld. Het is hier aan te raden om regelmatig je scherm schoon te vegen om vingerafdrukken (en vegen) te verwijderen. Anders bestaat de mogelijkheid dat men het patroon ziet en alsnog ongeoorloofd toegang krijgt tot het toestel.

Pin:

Via deze optie kun je je toestel met een pincode (van minimaal 4 cijfers) beveiligen. Deze optie is redelijk veilig. Samen met de optie “Quick unlock screen” is het een snelle manier om je toestel te ontgrendelen. Door de optie “Quick unlock screen” aan te vinken hoef je niet nadat je de pincode hebt ingegeven op OK te drukken. Nadat je de juiste pincode hebt ingegeven wordt het toestel automatisch ontgrendeld.

Wachtwoord:

Met deze optie kun je je toestel beveiligen met een (willekeurig) wachtwoord. Dit wachtwoord mag bestaan uit kleine, grote letter, cijfers en bijzondere tekens (?/+=). Dit is de meest veilige manier om je toestel te beveiligen.

Tip! Vergeet je wachtwoord, patroon of pincode niet. Indien je het vergeten bent is een reset de enige optie om je toestel weer te kunnen gebruiken. Echter met deze “reset functie” verlies je alle data en instellingen op je toestel.

Vingerafdrukscanner:

Door je toestel te beveiligen met een vingerafdruk kun je je toestel gemakkelijk en snel beveiligen. Ook het ontgrendelen gaat snel en gemakkelijk. Meestal moet er wel een pincode of wachtwoord als backup worden ingesteld als de vinger (tijdelijk) niet herkend wordt.

Was This Article Helpful?

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.