Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Hoe kan ik mijn privacygevoelige informatie beschermen tegen kwaadwillende websites, organisaties en hackers?

Dit is een vraag die steeds vaker gesteld wordt en begrijpelijk want steeds vaker lijken onze gegevens ergens buitgemaakt door kwaadwillende personen die deze gegevens voor (veel) geld verkopen. Het ene na het andere bedrijf lijkt te maken te krijgen met een informatie-lek waarbij opnieuw gegevens van duizenden mensen op straat komen te liggen.

Kunnen we ons als consumenten wapenen hiertegen en zo ja hoe? Want we laten onze (privacygevoelige) informatie overal achter, van webshops tot nieuwsbrieven en zelfs medische instanties. Vaak worden we “verplicht” om allerlei gegevens te verstrekken maar wat hier precies mee gebeurt en hoe deze gegevens beveiligd en bewaard worden is vaak een raadsel.

Wat zijn privacygevoelige gegevens? Van een naam tot emailadres en van adres tot telefoonnummer, alles is uiteindelijk privacygevoelig. Want eenieder van deze gegevens kan uiteindelijk misbruikt worden als men maar de “juiste” gegevens heeft. Met een naam en emailadres kom je nog steeds een heel eind als je kwaadaardige bedoelingen hebt. Zeker als je het zelfde wachtwoord bij je emailadres gebruikt op meerdere websites, dan wordt het de criminelen wel heel gemakkelijk gemaakt! Daarom is het heel erg dom!!!!! om overal het zelfde wachtwoord en emailadres te gebruiken. Want dan gebruiken ze je emailadres en wachtwoord van je Coolblue account ook bij het aanpassen van de toeslagen die normaal ontvangt en nog erger ze kunnen bankgegevens aanpassen zodat die toeslagen helemaal niet meer op jouw bankrekening wordt gestort! Ver van je bed show…. ? Je zou schrikken hoever criminelen op ons vooruitlopen als het hierop aankomt.

En minder bekend misschien maar ook je surfgegevens zijn “goud” waard. bedrijven als Google en Facebook verdienen er miljarden euro’s mee. Maar weet jij precies wat deze bedrijven precies met al deze “surfgegevens” doen?

[fusion_tagline_box content_alignment=”left” link=”” button=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_type=”” button_border_radius=”” buttoncolor=”default” title=”” description=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” backgroundcolor=”” shadow=”no” shadowopacity=”0.7″ border=”1″ bordercolor=”” highlightposition=”left” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Een overzicht van privacygevoelige informatie

  • Naam
  • Adres
  • Emailadres
  • Leeftijd
  • Geboortedatum
  • BSN
  • Ip-adres
  • Surf-gegevens (wanneer ben je op welke websites geweest)
  • Wachtwoorden
  • Bankrekening / Creditcard
  • Medisch dossier[/fusion_tagline_box]

Kende u ze al allemaal? Want alle bovenstaande gegevens kunnen ernstig misbruikt worden!!! En deze lijst is niet eens compleet. Steeds meer gegevens kunnen misbruikt worden als ze in verkeerde handen vallen.

Mmm… klinkt het angstaanjagend? Helaas kunnen we weinig veranderen aan de manier waarop bedrijven onze gegevens opslaan, wat ze precies met al deze gegevens doen en op welke manier zij hun beveiliging hebben ingericht. Ook kunnen we niet voorkomen dat ze gegevens verzamelen, maar we kunnen er wel voor kiezen welke gegevens wij willen delen.

Wat kunnen we doen?

Er moet toch iets zijn wat we kunnen doen? Ja! we kunnen zeker zelf dingen doen om deze privacygevoelige gegevens te beschermen. Hiervoor hebben we hieronder een aantal tips opgesteld. Door deze tips op te volgen zorgen we in ieder geval dat wij als consument er alles aan doen om onze gegevens privé te houden!

*** Een aantal handige tips ***

[fusion_tagline_box content_alignment=”left” link=”” button=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_type=”” button_border_radius=”” buttoncolor=”default” title=”Verstrek nooit meer gegevens dan vereist!” description=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” backgroundcolor=”” shadow=”no” shadowopacity=”0.7″ border=”1″ bordercolor=”” highlightposition=”left” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Soms worden er meer gegevens gevraagd dan daadwerkelijk nodig zijn. Vul enkel de verplichte velden in en vraag je altijd af of een bepaald informatieveld echt nodig is. Dus als een telefoonnummer optioneel is, vul deze dan niet in. Zet dus ook niet overal zomaar je profielfoto in! Want dan zijn de naam en het gezicht reeds gekoppeld. Geef ook niet aan de telefoon meer gegevens dan nodig. Laat ook GEEN kopie meer maken van uw paspoort, ID-bewijs of rijbewijs. Dit is niet langer toegestaan omdat deze kopieën gebruikt werden om identiteitsfraude te plegen.

[/fusion_tagline_box]

 

Stop Google & Facebook tracking!

Gebruik software zoals DuckDuckGo of Brave op uw telefoon en computer om te voorkomen dat websites al uw surfgegevens verzamelen. Klik hier voor meer informatie. Wat u niet achterlaat kan ook niet misbruikt worden.

Koop als gast bij webshops!

Maak geen account aan als je aankopen doet in een webshop. Hierdoor zorg je dat je zo weinig mogelijk gegevens achterlaat. En als je al een account aanmaakt zorg er dan voor dat je altijd een nieuw wachtwoord aanmaakt voor deze webshop.

Gebruik overal een uniek sterk wachtwoord!

Gebruik nooit dezelfde wachtwoorden en wachtwoorden die eenvoudig te kraken zijn. Denk hierbij aan namen, te korte wachtwoorden of voor de hand liggende wachtwoorden (verjaardagen etc.). Het is niet eenvoudig om overal andere wachtwoorden te gebruiken maar wel nodig en wachtwoordmanagers kunnen u hierbij helpen. Klik hier voor meer informatie.

Schrijf geen wachtwoorden op / of laat deze slingeren!

Tja, deze lijkt me duidelijk toch?

Vermijd openbare/onbeveiligde wifi!

Maak geen gebruik van openbare wifi bij Ikea, McDonalds vliegvelden etc.. Deze netwerken zijn (vaak) onveilig en iedere kwaadwillende kan zo met u meekijken wat u allemaal doet en verstuurd. Zelfs toegang tot uw toestel en uw gegevens is op deze manier mogelijk! En als u toch verbinding moet maken met openbare wifi-netwerken maak dan gebruik van een VPN verbinding. meer info over VPN kun je hier vinden.

Verstrek nooit persoonlijke gegevens aan vreemden aan te telefoon!

Soms doen criminelen zich voor als medewerkers van Microsoft, Google of Facebook en proberen dan gegevens te ontfutselen. Ga hier nooit op in! Bedrijven als Microsoft, Google en Facebook zullen u NOOIT!!! bellen. Ook niet als u een melding op uw scherm heeft gekregen om contact op te nemen met één van deze bedrijven of dat er een ernstig probleem met uw computer is en dat dit opgelost kan worden door te bellen met het nummer dat op het scherm staat. Dit is allemaal nep!!!

Klik / reageer nooit op e-mails van banken of creditcardmaatschappijen!

Er worden nog steeds e-mails verstuurd waarin u gevraagd wordt om uw bankrekening/creditcard-account te verifiëren of om in te loggen. Banken en creditcardmaatschappijen zullen u NOOIT dit soort e-mails sturen. Bij twijfel neemt u telefonisch contact op, maar nooit via het telefoonnummer dat in een email vermeld staat die u ontvangen heeft om contact op te nemen! Ook deze telefoonnummers zijn nep en u krijgt niet echt uw eigen bank/creditcardmaatschappij aan de lijn.

Anti-virus!

Maak gebruik van antivirus software op uw computer! Gratis of betaald, beiden zijn beter dan niets

Smartphone & Tablet Apps & Games

Installeer alleen apps / games vanuit de de officiële app-stores Google PlayStore / Apple Appstore

Was This Article Helpful?

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 − 3 =