Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Hebben Huawei & Honor toekomst in Europa?

Voor degene die het niet gevolgd hebben, Huawei is (wordt) door Google uitgesloten van toekomstige Android updates en ontwikkelversies. Dit heeft te maken met de feestje van President Trump en de verdenkingen van (bedrijfs) spionage door Huawei. Er wordt zelfs beweerd dat Huawei (in)direct wordt gestuurd door de Chinese overheid met “minder goede” bedoelingen.

Voor de toestellen van Honor (dochter van Huawei) is er nog niets bekend. Maar wij gaan er voorzichtig van uit dat zij hetzelfde lot tegemoet gaan als Huawei.

Maar wat betekent dit nu voor de mensen die reeds een Huawei toestel in hun bezit hebben of in de toekomst een Huawei toestel willen aanschaffen? Laten we het opsplitsen in twee delen.

Huidige Huawei toestellen

Voor deze groep toestellen zal er niet heel erg veel veranderen. De updates zullen voorlopig nog wel blijven binnenkomen al is het de vraag hoe lang precies deze updates zullen blijven aangeboden worden. Er zijn steeds meer geruchten dat Huawei ook hun eigen toestellen voorzien zou hebben van spionage software waardoor de Chinese overheid ongemerkt (privacygevoelige) informatie kan verzamelen. Dit is niet nieuw want we hebben reeds een soortgelijk incident meegemaakt in de vorm van de NSA die al het internetverkeer monitorde (of nog steeds stiekem doet?) met dit verschil dat de Amerikaanse overheid dit voornamelijk deed / doet om veiligheidsdreigingen te herkennen en uit te kunnen schakelen. Dit in tegenstelling tot de Chinese overheid waarbij het (nog steeds) onbekend is wat ze precies met al deze gegevens willen (gaan) doen. Privacy in China bestaat helaas niet en de invloed vanuit China over de gehele wereld blijft niet onopgemerkt.

Wat wel al duidelijk is is dat ze hun eigen burgers extreem! in de gaten houden middels een “eigen” internet (censuur), Google (Baidu) en cameranetwerk door heel China. Diensten van buiten China worden geblokkeerd om zo de Chinese burgers een eigen versie voor te kunnen schotelen. En waarom zouden ze stoppen bij de landsgrenzen zouden we onszelf moeten afvragen. Het is dus wel degelijk een reëel risico om rekening mee te houden voor ons “Westerlingen”. Dit bewijst het 5G debacle wel op dit moment.

Wil je hier meer over weten, klik dan hier.

Toekomstige Huawei toestellen

Voor deze toestellen is het lastiger in te schatten wat er exact gaat gebeuren. Wat wel al duidelijk is is dat zij niet langer gebruik mogen maken van de Google Services. Dit houdt in dat je geen Google producten meer vooraf geïnstalleerd krijgt op je Huawei toestel. Denk hierbij aan de Google Play Store, Gmail, Chrome etc. wat het in gebruik nemen een stuk lastiger maakt voor niet-techneuten. In andere woorden… je kunt niet direct aan de slag met je nieuwe toestel zonder eerst een expert te raadplegen.

Ons advies:

Blijf je huidige Huawei (en Honor) toestel gewoon gebruiken. Zorg er wel voor dat je tijdig alle updates installeert die beschikbaar komen voor jouw toestel. Het kunnen wel eens de laatste zijn. Merk je nu dat er niet langer updates komen dan is het moment aangebroken om eens kritisch te gaan kijken of je dit toestel nog wel wilt blijven gebruiken. Geld investeren in een toekomstig Huawei toestel lijkt ons (op dit moment) een slecht idee. Er is teveel onduidelijk wat Huawei precies gaat doen nadat ze de toegang tot Android Services verliezen en wat de echte motieven zijn van Huawei.

Beoordeel dit artikel!

0 Reacties

Geen reacties beschikbaar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *