Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Wist je dat… Google heel wat gegevens van jou opslaat?

We gebruiken bijna allemaal dagelijks diensten van Google in de vorm van zoeken, Gmail, agenda en routebeschrijvingen. Maar Google doet veel meer en “onderwater” wordt er veel meer informatie bijgehouden van ons allemaal dan we in eerste instantie denken. Wist je bijvoorbeeld dat Google bijhoudt welk nieuws je interessant vindt, waar je overal geweest bent, of wat je bezoekt op internet of wat je precies verteld tegen je Google Assistent (Google Home)? Geschrokken? Wat dacht je van een complete tijdlijn waarbij Google weet waar je was, wat je deed (afhankelijk van locatie) en hoelang je er was. Of welke apps je wanneer gebruikt hebt?

Zoals in het eerder beschreven artikel mag en kan Google niet zomaar jouw camera of microfoon stiekem aanzetten om te volgen wat je doet, maar tegelijkertijd kunnen ze dit wel doordat de bovenstaande instellingen (locatie, spraak etc.) standaard aanstaan. Ben je voor privacy dan is het zeker de moeite waard om eens in jouw account een blik te werpen over wat Google allemaal van jou weet en belangrijker nog, opgeslagen heeft! Tipje van de sluier…. dit gaat vele jaren terug ­čśë

Controle over jouw gegevens

Nu heeft de EU bepaald dat iedere burger van de EU moet kunnen beschikken (inzage krijgen) over zijn of haar opgeslagen gegevens bij bedrijven. Google heeft dit in een handig overzicht verzameld al is het vinden hiervan soms wat lastig. Wij van AllesOverAndroid.nl hebben dit voor je uitgezocht en hier een handig overzicht (links) van gemaakt.

Welke informatie verzamelt Google van jou?

Klik hier voor een overzicht van de door Google verzamelde gegevens van jou. In dit overzicht zie je een aantal categorie├źn waarbij je zelf inzage en de controle hebt over wat Google mag verzamelen.

Google verzamelt heel veel gegevens!

Denk ook hierbij aan welke apps je wanneer gebruikt hebt, welke video’s je gekeken hebt, waarop je gezocht hebt en waar je geweest bent. Ook worden alle commando’s die je tegen de Google Assistent roept opgeslagen als mp3 bestand in de Google Cloud. Wat ons opviel is dat niet alleen het gesproken commando te horen is maar ook geluiden op de achtergrond. Denk hierbij aan een blaffende hond tot gesprekken die op de achtergrond gevoerd werden. Is toch vervelend misschien als er iemand net iets vertelde dat privacygevoelig is. Je kunt deze bestanden verwijderen en tevens deze optie uitschakelen, maar deze staat net als vele andere standaard AAN!

Wil je weten op welke dag je waar bent geweest? Gebruik dan het tijdlijn overzicht!

Google Gegevens Downloaden

Klik hier om naar jouw overzicht te gaan en (eventueel) jouw gegevens te downloaden en/of verwijderen.

Account aanpassen / verwijderen

Wil je account aanpassen en verwijderen klik dan hier voor de opties. Tevens kun je hier instellen wat er moet gebeuren in geval van een overlijden en welke familieleden (of andere personen) er aan jouw account mogen komen.

Geschrokken? Of valt het mee? We hebben eerder een poll op deze website geplaatst waarbij mensen moesten aangeven wat er belangrijker is, privacy of veiligheid. Meer dan 70% koos voor privacy maar beseft waarschijnlijk niet hoeveel privacygevoelige informatie zij inmiddels gedeeld hebben met Google.

Dit artikel is niet om mensen bang te maken en allerlei samenzweringsverhalen de wereld in te helpen, maar juist om een helder beeld te geven van wat er allemaal verzameld wordt en dat jijzelf de controle hebt over wat en wanneer gegevens verzameld mogen worden. Het is op zijn minst de moeite waard om eens een kijkje te nemen. Inzicht en begrip kan een hoop onduidelijkheid en onrust wegnemen.

Enjoy!

Was This Article Helpful?

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *