Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Feit of fabel? Openbare wifi is onveilig!

Zijn openbare wifi-netwerken veilig? En wat is openbaar? Moet je ermee verbinden of juist niet? Een aantal goede en noodzakelijke vragen. Hieronder geven antwoord op deze vragen en geven u nog wat meer tips om veilig te kunnen internetten op uw smartphone en/of tablet. En wat is nu het meest veilig? Ook op deze vraag geven hieronder antwoord.

Zijn openbare wifi-netwerken veilig?

Nee! Helaas moeten we constateren dat openbaren wifi-netwerken niet veilig (genoeg) zijn en serieuze risico’ s met zich meebrengen. Maar eerst wat meer over wifi-netwerken. Er bestaan twee soorten wifi-netwerken, open (onbeveiligde) wifi-netwerken en gesloten (beveiligde) wifi-netwerken.

Open(bare) wifi-netwerken (onbeveiligd)

Open wifi-netwerken zijn gemakkelijk te herkennen aan het feit dat geen geen wachtwoord hoeft op te geven om ermee te kunnen verbinden. Sommige bedrijven (Ikea, NS, Mc Donalds etc) bieden dit soort openbare wifi-netwerken aan en vaak moet je “akkoord gaan met de voorwaarden”, echter dit is geen beveiliging. Alle informatie die van en naar jouw smartphone wordt verstuurd gaat onbeveiligd (onversleuteld) over de draadloze verbinding en iedereen (die een beetje handig is) kan in principe deze informatie “aftappen”. Denk hierbij aan emails die je typt, Whatsapp berichtjes, nieuwsapps etc. Hiermee kunnen persoonlijke gegevens worden buitgemaakt  wat vervelende gevolgen kan hebben. Je weet nooit wie met je meekijkt! pas dus op met “zomaar” verbinden met openbare wifi-netwerken.

Verbinden met openbare wifi-netwerken?

Ons advies is NEE, niet doen. Maak zoveel mogelijk gebruik van je databundel van je provider (KPN, Vodafone, T-Mobile etc) of maak verbinding met een gesloten wifi-netwerk indien mogelijk. Je betaalt tenslotte genoeg voor je databundel iedere maand, zonde om steeds data “weg te gooien”,toch? 😉

VPN

Ja maar… er bestaat toch ook iets als VPN?

Ja klopt, het is mogelijk om je verbinding via openbare wifi-netwerken toch te beveiligen. Je dient dan gebruim te maken van een zogenaamde vpn-app (dienst). Dit betreft meestal betaalde diensten waardoor een ” beveiligde tunnel” wordt opgebouwd over de wifi-verbinding waardoor het voor anderen onmogelijk wordt om mee te kijken welke informatie je ontvangt en of verstuurd. Dit is voor de meer gevorderde gebruiker en zeker niet zomaar aan te bevelen voor mensen die hier (nog) geheel onbekend mee zijn.

VPN apps:

Gesloten wifi-netwerken (beveiligd)

Gesloten oftewel beveiligde wifi-netwerken zijn gemakkelijk te herkennen aan het feit dat je eerst een wachtwoord (van minimaal 8 karakters) moet opgeven voordat je ermee kunt verbinden. Zodra de verbinding tot stand is gebracht wordt alle informatie die wordt verstuurd en ontvangen op jouw smartphone beveiligd (versleuteld) ook wel encrypted genoemd. Hiermee wordt het een stuk lastiger (bijna onmogelijk) om de informatie te kunnen bekijken door kwaadwillenden.

Indien je verbonden bent met een gesloten wifi-netwerk kun je met een gerust hart Whatsappen, emailen en je bankzaken doen (liefst via de app). Je thuis wifi-netwerk van bv. Ziggo of KPN behoort ook gewoon tot de gesloten wifi-netwerken.

Gesloten wifi-netwerken maken gebruik van een beveiligingsprotocol. De meeste onder ons hebben hier al eens van gehoord. Termen zoals WEP, WPA en WPA2 komen  dan voorbij. Een van de oudere protocollen (en niet langer veilig) is WEP. Als dit protocol gebruikt wordt is alsnog de verbinding onveilig en dien je geen verbinding te maken met dit netwerk. Je kunt op je smartphone en of tablet zien tijdens het verbinden hoe een wifinetwerk beveiligd is en met welk protocol bij het kopje Security (Beveiliging).

Tips

  • Maak geen of zo weinig mogelijk gebruik van openbare wifi-netwerken
  • Indien je gebruik maakt van openbare wifi-netwerken, beperkt dan zoveel mogelijk je activiteiten op internet of installeer een vpn app
  • Maakt indien je gebruik maakt van een databundel zoveel mogelijk gebruik hiervan ipv openbare wifi-netwerken
  • Wees voorzichtig met wat je deelt via openbare wifi-netwerken, je weet nooit wie er meekijkt
  • Controleer eerst voor het verbindden welk type beveiliging het wifi-netwerk gebruikt. WPA en WPA2 zijn prima. WEP beveiliging dient vermeden te worden.

Was This Article Helpful?

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *