Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Brave / DuckDuckGo: Terug naar anonimiteit

Vanaf het moment dat je het internet op gaat of een smartphone hebt wordt je intensief in de gaten gehouden. Niet door een persoon, maar door zelflerende algoritmes. Oftewel software die in staat is om te leren en door meer en meer informatie te verwerken iedere seconde beter en beter wordt. Deze algoritmes worden gebruikt om “profielen” te maken van iedereen die met het internet verbonden is of niet. Of je nu wel een (g)mail-adres hebt of niet, of je nu wel of niet op Facebook zit. Je complete “surfgedrag” oftewel naar welke websites je gaat, bij welke webshops je welke artikelen koopt, wat je leuk vind en waar je bent en hoe het met je gaat (Facebook & Google). Al deze informatie wordt opgeslagen en gebruikt om een persoonlijk profiel van jou en alle anderen op deze aardbol te maken. Met al deze informatie zijn ze in staat om zeer gerichte advertenties te tonen wat hun primaire bron van inkomsten zijn.

Helaas is “al dit gevolg” op het internet niet zonder consequenties en met enkel positieve bedoelingen…

En alles wordt gebruikt!

Alle data die wij als consumenten vrijwillig delen wordt gebruikt. Denk hierbij aan de dingen waarop je zoekt, de dingen die je koopt, waar je woont, waar je heen gaat, waar je bent, wat je leuk / lekker vindt, je foto’s / videos, gebeurtenissen (Google foto’s / Instagram / Facebook), je berichten, je reacties, je interesses en je persoonlijke voorkeuren!

Bedrijven zoals Google en Facebook komen steeds vaker in het nieuws met berichten dat ze de privacyregels hebben geschonden. Die zelfde algoritmen worden gebruikt om je “vast” te houden in een bepaalde interesse zodat je meer en meer hiervan wilt weten en bekijken. Helaas kan hier een tunneleffect ontstaan waardoor je nog enkel dit soort berichtjes, filmpjes en post te zien krijgt waardoor je geïsoleerd kunt raken van alle andere (objectieve) berichten. Dit creëert een tunnel waar steeds meer mensen niet uit lijken te komen.

Denk bijvoorbeeld aan de recente berichten over het in brand steken van 5G torens. Vaak wordt dit gedaan door mensen die er (echt!) van overtuigd zijn dat deze 5G straling corona veroorzaakt of andere lichamelijke verstoringen. Deze zijn vaak ergens op terecht gekomen waarbij slechts één bericht dat hiermee te maken had en reeks van nieuwe berichten en filmpjes tot gevolg had waardoor iemand mening en opvattingen drastisch beïnvloed kunnen worden. Hier kunnen zelfs de mentaal sterksten onder ons aan ten prooi vallen.

En probeer maar eens voor de gein met twee verschillende personen tegelijkertijd op twee verschillende apparaten (pc/laptop/smartphone) op het zelfde onderwerp te zoeken bij Google. Je zult hoogstwaarschijnlijk zien dat deze resultaten afwijken van elkaar en volledig zijn afgestemd op de persoon die erop zoekt. Deze zijn dus niet objectief en niet iedereen krijgt daardoor dezelfde resultaten te zien. Ergens vreemd toch?

De rode lijn

We worden gevolgd met zowel bekende als onbekende gevolgen. We weten niet langer exact wat er met onze data (gegevens) gebeurt

Is alles verloren? Gaan we het terminator scenario tegemoet en onze ondergang?

NEE! Natuurlijk niet, maar we moeten wel blijven nadenken over hoe en welke persoonlijke gegevens we “zomaar” aan bedrijven als Facebook en Google geven zonder dat we echt kunnen inschatten wat de werkelijk consequenties zullen zijn.

Wat kunnen we niet kunnen doen…. Het internet uitzetten, niets meer online doen of permanent afstand doen van je smartphone…

Wat we wel kunnen doen… Minder gegevens delen met bedrijven als Google en Facebook!

Gelukkig kan dit zelfs heel eenvoudig door programma’s (apps) of VPN’s te gebruiken die jouw gegevens verhullen en dus niet zullen delen met deze bedrijven. Over VPN zullen we een geheel eigen artikel maken in de toekomst daar dit een stuk technischer is dan het gebruik van apps. Er zitten ook nadelen aan het gebruik van VPN’s die we dan ook in het andere artikel zullen beschrijven.

De meest bekende organisatie die jouw persoonlijke en privacygevoelige gegevens wil beschermen is DuckDuckGo.

Door de app van DuckDuckGo te installeren en deze te gebruiken als internet-browser (programma) ben je verzekerd dat jouw gegevens niet worden gedeeld. Er wordt iedere keer actief gereageerd als een website om privacygevoelige informatie vraagt. Tevens volgt DuckDuckGo de bezoeker niet, worden er geen persoonlijke gegevens opgeslagen en houdt deze geen (surf) gegevens / statistieken bij.

Een korte omschrijving van DuckDuckGo…

“DuckDuckGo is een zoekmachine die informatie van veelbezochte sites zoals Wikipedia gebruikt om traditionele internet-zoekresultaten te verbeteren. De zoekmachine beoogt een betere privacy voor gebruikers te geven en poogt ook vooringenomenheid te voorkomen. Er wordt ook niet gekeken naar het zoekgedrag van de gebruiker. Elke gebruiker krijgt dezelfde zoekresultaten te zien voor dezelfde zoekopdracht.”

DuckDuckGo is verkrijgbaar voor op pc’s / laptops / chromebooks / macs / smartphones / tablets

Meer weten of zelf ermee aan de slag gaan? Ook terug naar de anonimiteit?

Klik hier voor de app voor op je smartphone en / of tablet (Android)

Klik hier voor meer informatie voor de installatie op je pc of laptop.

Brave als internetbrowser

Wil je een volledige ervaring op zowel je computer als op je smartphone dan is Brave misschien wel een goede optie om te overwegen. Deze browser biedt dezlefde functionaliteiten en meer! als DuckDuckGo en is voor Windows, Mac, Android en Iphone/iPad beschikbaar.

Een aantal andere privacy tips!

  • Maak nooit verbinding met openbare wifi-netwerken (zonder wachtwoord)
  • Deel enkel algemene informatie op social media (dus geen privacygevoelige informatie die mis/gebruikt kan worden?
  • Gebruik apps zoals DuckDuckGo om niet langer gevolgd te worden
  • Geef zo weinig mogelijk persoonlijke gegevens aan online bedrijven
  • Denk altijd erover na voordat je iets gaat delen of je wilt dat dit ook gelezen en / of gezien wordt door anderen (algoritmen) waarvoor deze informatie niet bedoeld is
  • Wees bewust dat als je iets online plaatst dat het (bijna) onmogelijk is om dit permanent verwijderd te krijgen! Je verliest, of je dit nu wilt of niet, de controle over wie jouw online gegevens kan zien en gebruiken!

Nieuwsberichten:

 

Was This Article Helpful?

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 − negen =