Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Advies: Wel of geen NFC kiezen?

NFC, klinkt interessant maar wat is het nu eigenlijk precies en wat kun je ermee? NFC staat voor Near Field Communication en wordt gebruikt om draadloos informatie over te dragen tussen apparaten en/of toestellen. Voorwaarde is wel dat de toestellen zeer dicht bij elkaar worden gehouden of beter gezegd tegen elkaar. Dit maakt NFC veiliger dan bv. wifi en bluetooth omdat er niet zomaar iemand jouw toestel kan benaderen. De aanvaller zal fysiek toegang tot jouw toestel moeten hebben en dan de twee toestellen tegen elkaar moeten houden om “misbruik” van jouw toestel te kunnen maken.

Leuk maar wat kun je er nu precies mee?

NFC is een handig hulpmiddel voor bv. overdracht van contact-informatie, foto’s etc. Omdat het zo veilig is zal het zelfs gebruikt gaan worden voor betalingen in supermarkten en andere winkels. Je hoeft slechts je toestel tegen het betaalapparaat te houden, op “bevestigen” te drukken en de betaling is voldaan. Handig toch! En dit is pas het begin. Er zijn al plannen om dit ook te verwerken in bankpassen dus banken zien er ook wel geld in 😉

 

Google-Wallet-LogoWanneer kun je ermee aan de slag?

Er worden op dit moment al vele testen uitgevoerd om het systeem uitvoerig aan de tand te voelen zodat het echt veilig is. Dit kan nog enkele maanden aan tijd in beslag nemen. Grote bedrijven zoals Google hebben al een betaalsysteem ontwikkeld dat direct gebruikt kan worden, het enige dat jij nodig hebt is een toestel met NFC.

Is NFC handig voor mij?

Dat hangt van een aantal factoren af. Ben je iemand die graag gebruik maakt van de laatste techniek dan is dit zeker een leuke optie voor jou. Gelukkig worden er door steeds meer fabrikanten NFC in smartphones (en tablets) beschikbaar gesteld waardoor het voor nagenoeg iedereen beschikbaar wordt. Je hoeft er dus niet specifiek voor te “investeren” of in de buidel te tasten. In Nederland zijn de mogelijkheden echter nog minimaal en wordt je geduld op de proef gesteld voordat je er echt mee aan de slag kunt voor betalingen. Wel is het al mogelijk om makkelijk informatie uit te wisselen tussen jouw en je vrienden, familie enz. door eenvoudig je toestel tegen dat van hun te houden (mits zij uiteraard ook over NFC beschikken).

NFC-logoIk vermoed dat er voor NFC zeker een belangrijke rol zal weggelegd zijn in de nabije toekomst. Er wordt nu nog hard gewerkt aan de laatste kinderziektes en binnen een maand of 12 zal het systeem betrouwbaar genoeg zijn om echt gebruikt te gaan worden voor betalingen. Dit laatste betekent wel dat supermarkten, bouwmarkten, bioscopen etc moeten investeren in NFC betalings-apparatuur om het echt tot een succes te maken. Ondanks deze “hobbels” ben ik (samen met een hoop andere collega’s) er echt van overtuigd dat NFC ons leven weer een stukje makkelijker zal maken.

Er is niet echt een reden om er niet voor te kiezen omdat het steeds meer standaard wordt aangeboden op smartphones en tablets, het uit te zetten is voor mensen die er geen gebruik van willen maken en er geen extra kosten aan verbonden zijn om het “te laten werken”.

Ons advies: Doen!

Was This Article Helpful?

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *