Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Advies: Ik wil een tablet. Wat nu?

Op zoek naar een tablet maar is het niet (geheel) duidelijk welke u precies wilt hebben en wat alle technische details (Digi-Taal) inhouden? Welke tablet past bij u en waar moet u op letten. Wat zijn nu eigenlijk precies de verschillen en waar moet u mee oppassen?

Op deze pagina gaan we uitgebreid en stap voor stap uitleggen wat nu precies wat inhoudt, waar u op moet letten en wat de verschillen zijn.

Stap 1. Het begint met het maken van een lijstje waaraan uw tablet moet voldoen.

Moet deze groot of juist klein zijn? Welk budget is er beschikbaar? Wordt de tablet enkel thuis (of andere binnenlocaties) gebruikt of juist ook bijvoorbeeld in de trein of andere (open) locaties? Moeten er uitbreiding- en aansluitmogelijkheden zijn? Wat wilt u ermee gaan doen? Internetten, email, games (spelletjes) etc.? Wilt u gebruik kunnen maken van een camera? Etc.

Onderaan in dit artikel een handige checklist inclusief een overzicht welke tablet-range welke functionaliteiten biedt.

Stap 2. Welke tablets sluiten aan op mijn lijstje?

Als bovenstaand lijstje is gemaakt kan er gekeken worden naar de tablets die bij dit lijstje aansluiten. Er dient dan enkel nog een keuze gemaakt te worden uit één van de beschikbare merken. Uiteraard speelt hier een persoonlijke voorkeur een (grote) rol en is het ook belangrijk dat het design (vorm, kleur, grootte etc) bij jouw voorkeur aansluit.

Stap 3. Welke functionaliteiten moet mijn tablet hebben?

Aan de hand van bovenstaande lijst komende er ook diverse technische mogelijkheden kijken. Maar wat houdt het nu precies in en waar dient wat voor? Hierbij een korte toelichting en een eenvoudig stappenplan om tot een juiste keuze te komen. We hebben alle functies opgesplitst in de volgende delen:

1. Schermgrootte

Welke grootte is gewenst? Er wordt gesproken in inches (“) en niet in centimeters.

Er zijn diverse formaten beschikbaar  en elk formaat heeft zowel zijn voor- als nadelen. Ook heeft ieder formaat zijn eigen schermresolutie die een rol speelt. Hoe hoger de resolutie (PPI) hoe beter de beeldkwaliteit. Hierbij de meest gangbare formaten en de voornaamste voor- en nadelen:

7 inch

Een 7 inch tablet is meestal gemaakt om rechtop (staand) te gebruiken.

Voordelen:

  • Klein en handzaam formaat, past in jaszak en (achter) broekzak
  • Gemakkelijk mee te nemen

Nadelen:

  • Kleine accu, dus gaat gemiddeld iets minder lang mee (6 – 8 uur)
  • Kleiner Onscreen (op het scherm) keyboard
  • Niet alle apps en games worden ondersteund (dit zijn er echter zeer weinig)
  • Er moet meer gescrolld (geschoven) worden bij bv. het internetten omdat er minder op het scherm past

8.0 / 8,2 inch

Een 8,2 inch tablet is meestal gemaakt om rechtop (staand) te gebruiken, echter in de breedte is deze ook prima te gebruiken. De meeste 8,2 inch tablets hebben een 16:10 (breedbeeld) verhouding.

Voordelen:

  • Klein en handzaam formaat
  • Gemakkelijk mee te nemen

Nadelen:

  • Kleine accu, dus gaat gemiddeld iets minder lang mee (6 – 8 uur)
  • Kleiner Onscreen (op het scherm) keyboard

9,7 inch

Een 9,7 inch tablet is meestal gemaakt om rechtop (staand) te gebruiken, echter ook deze tablet kan prima liggend gebruikt worden. De meeste 9,7 inch tablets hebben een 4:3 (oude televisie) verhouding.

Voordelen:

  • Groot scherm waarop direct veel zichtbaar is zonder eerst te moeten scrollen (schuiven)
  • Grote accu met een lange gebruiksduur (6 – 10 uur)

Nadelen:

  •  Niet alle apps en games worden ondersteund (dit zijn er echter zeer weinig) vanwege de schermresolutie (1024 x 768)
  • Niet altijd even handig om mee te nemen vanwege het formaat

10.1 inch

Voordelen:

  • Groot scherm waarop direct veel zichtbaar is zonder eerst te moeten scrollen (schuiven)
  • Grote accu met een lange gebruiksduur (6 – 10 uur)

Nadelen:

  •  Niet altijd even handig om mee te nemen vanwege het formaat

12.2 inch

Voordelen:

  • Zeer groot scherm waarop direct veel zichtbaar is zonder eerst te moeten scrollen (schuiven)
  • Grote accu met een lange gebruiksduur (6 – 10 uur)

Nadelen:

  •  Niet handig om mee te nemen vanwege het grote formaat
Advies: Kies een schermformaat dat afgestemd is op het dagelijks gebruik, oftewel waar u de tablet het meeste gaat gebruiken

2. Schermtechniek

Bij tablets worden een aantal schermtechnieken gebruikt. De meest voorkomende zijn LCD , IPS & IPS+ en Amoled schermen. De meeste zijn voorzien van een LCD scherm of IPS scherm en enkele (high-end) tablets zijn voorzien van het zeer heldere IPS+ scherm. Het voordeel van een LCD scherm is dat dit goedkoop gemaakt kan worden echter de kijkhoeken (hoe scheef kun je de tablet houden voordat het beeld onduidelijk wordt) zijn minder groot. IPS en IPS+ schermen zijn duurder om te produceren echter deze hebben zeer grote kijkenhoeken waarbij het IPS+ scherm ook goed gebruikt kan worden in direct zonlicht vanwege de zeer hoge lichtopbrengst. LCD en IPS schermen hebben hier duidelijk meer m

oeite mee en kunnen nagenoeg niet meer worden afgelezen in direct zonlicht. Amoled schermen hebben een laag stroomverbruik en toch sprankelende kleuren, al kunnen deze soms al niet realistisch worden gezien.

Advies: Voor een goede beeldkwaliteit en hoge lichtopbrengst kies een IPS, IPS+ of Amoled scherm

3. Werkgeheugen (RAM)

Het werkgeheugen is nodig om alle apps te laden en te kunnen gebruiken. Hoe meer werkgeheugen hoe sneller de tablet presteert.

Advies: Kies indien je redelijk tot veel vereist van je tablet minimaal 3 of 4 GB werkgeheugen. Verlang je echt de beste prestaties, ga dan voor minimaal 4 tot 8 GB. Meer geheugen geeft betere prestaties!

4. Opslaggeheugen

Het opslaggeheugen varieert enorm tussen de diverse tablets. Hier is geen goed en geen fout. Het hangt namelijk volledig af van hoeveel apps en games je wilt gaan installeren. Tablets worden tegenwoordig uitgerust met 32, 64, 128, 256 en 512 GB opslaggeheugen. Wil je niet massaal apps en games gaan installeren dan is 64 tot 128 GB een prima optie.

Advies: Kies liever iets meer dan minder en ga voor minimaal 128 GB of 256 GB

5. Camera

Wil je graag foto’s gaan maken met je tablet of wil je videogesprekken (Skype) gaan voeren met familie, vrienden of kennissen dan is een camera nodig. Er zijn twee typen: een camera op de achterkant en een camera op de voorkant. De achterkant camera wordt gebruikt om foto’s te maken en de voorkant camera wordt gebruikt om videogesprekken (Skype) te voeren. De camera op de achterkant heeft meestal een hogere resolutie (megapixels) dan de camera aan de voorkant. Sommige tablets hebben enkel een camera aan de voorkant.

Advies: Wil je goede foto’s kunnen maken met je tablet kies dan voor een camera met minimaal 12 megapixels

6. Uitbreidingsmogelijkheden (geheugen)

Indien het interne opslaggeheugen niet groot genoeg is of als je later er nog wat geheugen bij wilt “prikken” dan is een geheugenslot (micro)SDCARD-slot nodig. Door eenvoudig een (micro) SDCARD-geheugenkaartje erin te duwen wordt het  opslaggeheugen uitgebreid.

Advies: Indien je (in de toekomst) je tabletgeheugen wilt uitbreiden, kies dan een tablet met een (micro)SDCARD-slot

7. Verbindingsmogelijkheden

Welke verbindingen heeft u nodig. Gelukkig worden de meeste tablets met een hoop type verbindingen verkocht maar welke gebruik je nu waar voor? We zetten even alle verbindingtypes op een rijtje:

Wifi

Wifi wordt gebruikt om draadloos verbinding te maken met het internet (bv via je draadloze netwerk thuis of op kantoor). Bij Wifi kan de informatie over vele meters (30 meter) worden verstuurd. Wifi is meestal standaard aanwezig op een tablet en er zijn geen extra kosten verbonden aan het gebruiken van wifi (echter in hotels kan dit afwijken!). Steeds meer restaurants, hotels en andere openbare gelegenheden bieden (gratis) Wifi aan.

Bluetooth

Via Bluetooth kan er draadloos informatie (documenten, foto’s muziek etc.) worden uitgewisseld tussen twee toestellen tot op afstanden van 30 meter. Bluetooth is meestal standaard aanwezig op een tablet en er zijn geen extra kosten verbonden aan het gebruiken van Bluetooth. Wil je draadloos en gratis (grote) bestanden uitwisselen tussen twee toestellen dan is Bluetooth nodig, echter heb je de beschikking over een (eigen) Wifi-netwerk dan is Wifi-Direct ook een optie.

Advies: Soms nodig, bijna altijd aanwezig op toestel

NFC

Via NFC kan er draadloos (op zeer korte afstand) informatie worden uitgewisseld door twee toestellen tegen elkaar te houden. NFC wordt bv. gebruikt om betalingen te doen via je smartphone of tablet en om bestanden (documenten, foto’s, muziek etc.) uit te wisselen tussen twee toestellen. NFC is nog relatief nieuw en niet standaard aanwezig op een tablet. Er zijn geen extra kosten verbonden aan het gebruiken van NFC.

Advies: Meestal niet nodig, niet altijd aanwezig op toestel

Infrarood

Via Infrarood is het mogelijk om bv. je televisie te bedienen via je tablet. Infrarood wordt weinig toegepast op tablets. Wil je je televisie kunnen bedienen met je tablet, dan is meestal Infrarood nodig. Echter sommige televies kunnen ook via Wifi worden bediend.

Advies: Meestal niet nodig, bijna nooit aanwezig op toestel

3G/4G/5G

Via 3G/4G/5G is het het mogelijk om verbinding met internet, email etc. te hebben op (nagenoeg) iedere locatie. Meestal wordt er een apart abonnement via een telecomaanbieder afgesloten om gebruik te kunnen maken van een 3G verbinding. Wil je overal en altijd verbinding met internet hebben dan is 3G nodig.

Advies: Meestal niet nodig, bijna nooit aanwezig op toestel

Wifi-Direct

Via Wifi-Direct kan er draadloos informatie worden uitgewisseld tussen twee toestellen. Beide toestellen dienen Wifi-Direct te ondersteunen om er gebruik van te kunnen maken.

Advies: Meestal niet nodig, niet altijd aanwezig op toestel

Merken

Budget fabrikanten:

  • Yarvik
  • Archos
  • Kruidvat
  • Point of View
  • Medion
Midden Segment fabrikanten:
  • Acer
  • Asus
  • Sony
  • Motorola
  • Samsung
  • Sony
  • Google
  • Huawei
  • LG
  • Lenovo
  • Packard Bell
  • Vodafone
  • Toshiba
High-end fabrikanten:
  • Asus
  • Samsung
  • Acer

Was This Article Helpful?

3 Comments
  • Beste,

    Zeer interessante info en technische uitleg over de tablet.
    Dit artikel is heel handig om alles te weten te komen over de tablet.

    Graag zou ik ook een tablet willen kopen, ik was eerst van plan een laptop aan te schaffen. Grotendeels heb ik een laptop nodig voor mijn mails te lezen en wat tekstverwerking en ook om mijn foto’s op te slaan en te bekijken…..niet om te bewerken. Ik heb wel een aantal foto’s ik denk meer dan 5000. Is deze tablet een goede keuze voor mijn gebruik.

    Hartelijk dank.

    • Dank voor uw reactie. Alvorens ik u van een goed advies kan voorzien heb ik eerst een paar vragen voor u:

      Bent u al in het bezit van een (Android / Apple) smartphone?
      Maakt u uw foto’s met deze smartphone of een fotocamera?
      Welke programma of app gebruikt u om de foto’s te bekijken / op te slaan? En heeft u een backup hiervan gemaakt?
      Wat is uw budget?

      Ik zie graag uw reactie tegemoet.

      Met vriendelijke groeten,

      Arno
      AllesOverAndroid

  • Goed en duidelijk allemaal omschreven. Alle vragen die ik had, lijken nu al beantwoord, want ik had simpelste vragen…
    RAM= DUIDELIJK is werkgeheugen. Is WERKGEHEUGEN!
    NFC= 2 TOESTEL TEGEN ELKAAR. NIEUW. VOOR BETALINGEN.

    FIJNE DAG…

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × 5 =