Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Advies: Ik wil een tablet. Wat nu?

Op zoek naar een tablet maar is het niet (geheel) duidelijk welke u precies wilt hebben en wat alle technische details (Digi-Taal) inhouden? Welke tablet past bij u en waar moet u op letten. Wat zijn nu eigenlijk precies de verschillen en waar moet u mee oppassen?

Op deze pagina gaan we uitgebreid en stap voor stap uitleggen wat nu precies wat inhoudt, waar u op moet letten en wat de verschillen zijn.

Stap 1. Het begint met het maken van een lijstje waaraan uw tablet moet voldoen.

Moet deze groot of juist klein zijn? Welk budget is er beschikbaar? Wordt de tablet enkel thuis (of andere binnenlocaties) gebruikt of juist ook bijvoorbeeld in de trein of andere (open) locaties? Moeten er uitbreiding- en aansluitmogelijkheden zijn? Wat wilt u ermee gaan doen? Internetten, email, games (spelletjes) etc.? Wilt u gebruik kunnen maken van een camera? Etc.

Onderaan in dit artikel een handige checklist inclusief een overzicht welke tablet-range welke functionaliteiten biedt.

Stap 2. Welke tablets sluiten aan op mijn lijstje?

Als bovenstaand lijstje is gemaakt kan er gekeken worden naar de tablets die bij dit lijstje aansluiten. Er dient dan enkel nog een keuze gemaakt te worden uit één van de beschikbare merken. Uiteraard speelt hier een persoonlijke voorkeur een (grote) rol en is het ook belangrijk dat het design (vorm, kleur, grootte etc) bij jouw voorkeur aansluit.

Stap 3. Welke functionaliteiten moet mijn tablet hebben?

Aan de hand van bovenstaande lijst komende er ook diverse technische mogelijkheden kijken. Maar wat houdt het nu precies in en waar dient wat voor? Hierbij een korte toelichting en een eenvoudig stappenplan om tot een juiste keuze te komen. We hebben alle functies opgesplitst in de volgende delen:

 1. Schermgrootte
 2. Schermtype
 3. Schermtechniek
 4. Schermbescherming
 5. Processor
 6. Werkgeheugen (RAM)
 7. Opslaggeheugen
 8. Camera
 9. Aansluitingen
 10. Uitbreidingsmogelijkheden
 11. Verbindingsmogelijkheden

1. Schermgrootte

Welke grootte is gewenst? Er wordt gesproken in inches (“) en niet in centimeters.

Er zijn diverse formaten beschikbaar  en elk formaat heeft zowel zijn voor- als nadelen. Ook heeft ieder formaat zijn eigen schermresolutie die een rol speelt. Hoe hoger de resolutie (PPI) hoe beter de beeldkwaliteit. Hierbij de meest gangbare formaten en de voornaamste voor- en nadelen:

7 inch (1024 x 768 / 1280 x 800 / 1920 x 1200 pixels)

Een 7 inch tablet is meestal gemaakt om rechtop (staand) te gebruiken.

Voordelen:

 • Klein en handzaam formaat, past in jaszak en (achter) broekzak
 • Gemakkelijk mee te nemen

Nadelen:

 • Kleine accu, dus gaat gemiddeld iets minder lang mee (6 – 8 uur)
 • Kleiner Onscreen (op het scherm) keyboard
 • Niet alle apps en games worden ondersteund (dit zijn er echter zeer weinig)
 • Er moet meer gescrolld (geschoven) worden bij bv. het internetten omdat er minder op het scherm past

8.0 / 8,2 inch (1280 x 800 / 2560 x 1600 pixels)

Een 8,2 inch tablet is meestal gemaakt om rechtop (staand) te gebruiken, echter in de breedte is deze ook prima te gebruiken. De meeste 8,2 inch tablets hebben een 16:10 (breedbeeld) verhouding.

Voordelen:

 • Klein en handzaam formaat
 • Gemakkelijk mee te nemen

Nadelen:

 • Kleine accu, dus gaat gemiddeld iets minder lang mee (6 – 8 uur)
 • Kleiner Onscreen (op het scherm) keyboard

9,7 inch (1024 x 768 / 2560 x 1440 pixels)

Een 9,7 inch tablet is meestal gemaakt om rechtop (staand) te gebruiken, echter ook deze tablet kan prima liggend gebruikt worden. De meeste 9,7 inch tablets hebben een 4:3 (oude televisie) verhouding.

Voordelen:

 • Groot scherm waarop direct veel zichtbaar is zonder eerst te moeten scrollen (schuiven)
 • Grote accu met een lange gebruiksduur (6 – 10 uur)

Nadelen:

 •  Niet alle apps en games worden ondersteund (dit zijn er echter zeer weinig) vanwege de schermresolutie (1024 x 768)
 • Niet altijd even handig om mee te nemen vanwege het formaat

10.1 inch (1280 x 800 / 1920 x 1200 / 2560 x 1600 / 2560 x 1440 pixels)

Voordelen:

 • Groot scherm waarop direct veel zichtbaar is zonder eerst te moeten scrollen (schuiven)
 • Grote accu met een lange gebruiksduur (6 – 10 uur)

Nadelen:

 •  Niet altijd even handig om mee te nemen vanwege het formaat
Advies: Kies een schermformaat dat afgestemd is op het dagelijks gebruik, oftewel waar u de tablet het meeste gaat gebruiken

2. Schermtype

Er zijn in de regel twee type schermen. Capacitieve en resistieve schermen. Bij capacitieve schermen wordt er gebruik gemaakt van een elektrische lading tussen het scherm en de vingers. Bij resistieve schermen wordt er gebruik gemaakt van druk (van de vingers). In de praktijk reageren resistieve schermen veel slechter dan capacitieve schermen en is het advies om altijd (mits het budget dit toelaat) voor een capacitief scherm te gaan. Tegenwoordig worden nagenoeg alle tablets voorzien van een capacitief scherm en hoeft er niet meer specifiek op gelet te worden.

Advies: Kies een capacitief scherm, resistieve schermen zijn niet langer verkrijgbaar!

3. Schermtechniek

Bij tablets worden een aantal schermtechnieken gebruikt. De meest voorkomende zijn LCD , IPS & IPS+ en Amoled schermen. De meeste zijn voorzien van een LCD scherm of IPS scherm en enkele (high-end) tablets zijn voorzien van het zeer heldere IPS+ scherm. Het voordeel van een LCD scherm is dat dit goedkoop gemaakt kan worden echter de kijkhoeken (hoe scheef kun je de tablet houden voordat het beeld onduidelijk wordt) zijn minder groot. IPS en IPS+ schermen zijn duurder om te produceren echter deze hebben zeer grote kijkenhoeken waarbij het IPS+ scherm ook goed gebruikt kan worden in direct zonlicht vanwege de zeer hoge lichtopbrengst. LCD en IPS schermen hebben hier duidelijk meer m

oeite mee en kunnen nagenoeg niet meer worden afgelezen in direct zonlicht. Amoled schermen hebben een laag stroomverbruik en toch sprankelende kleuren, al kunnen deze soms al niet realistisch worden gezien.

Advies: Voor een goede beeldkwaliteit en hoge lichtopbrengst kies een IPS, IPS+ of Amoled scherm

4. Schermbescherming

Omdat de meeste tablet een groot scherm van glas hebben kan dit nogal gauw bekrast of beschadigd worden. De meeste midden-segment en high-end tablets zijn voorzien van het zogenaamde Gorillaglas. Dit is een zeer krasbestendige glaslaag waarmee zorgeloos gebruik gemaakt kan worden van een tablet. Dus kan de tablet gerust mee in de tas of rugzak zonder dat er perse een beschermhoes nodig is. Helaas blijft een tablet, zelfs met Gorillaglas, gevoelig voor vallen. Gorillaglas beschermt de tablet niet tegen vallen.

Advies: Wil je zorgeloos gebruik maken van je tablet, kies dan een tablet met Gorillaglas of een vergelijkbare bescherming

5. Processor

Er zijn vele processors beschikbaar. Singlecore (1 kern), dualcore (2 kernen), quadcore (4 kernen) en nu ook  octacore (8 kernen) processors en diverse fabrikanten. Nu zijn de fabrikanten niet heel spannend, het aantal kernen daarentegen wel. In de regel is meer kernen (cores) beter om een aantal redenen. Naarmate er meer kernen (cores) worden gebruikt worden de processors energiezuiniger en krachtiger en zal e tablet beter presteren. Dit zal merkbaar zijn in het bedienen en het (tegelijk) open hebben staan van diverse apps.

Advies: Kies (indien het budget het toelaat) minimaal een dualcore of quadcore processor. Indien het budget meer toelaat, ga dan voor een processor die minimaal 8 kernen heeft. Dit komt niet alleen de prestaties ten goede maar ook zijn deze vaak energiezuiniger.

6. Werkgeheugen (RAM)

Het werkgeheugen is nodig om alle apps te laden en te kunnen gebruiken. Hoe meer werkgeheugen hoe sneller de tablet presteert. In diverse budgettablets is het werkgeheugen 512 MB (megabyte) maar de meeste tablet worden voorzien van minimaal 1 GB (gigabyte) ram.

Advies: Kies indien je redelijk tot veel vereist van je tablet minimaal 1,5 of 2 GB werkgeheugen. Verlang je echt de beste prestaties, ga dan voor minimaal 3 of 4 GB. Meer geheugen geeft betere prestaties!

7. Opslaggeheugen

Het opslaggeheugen varieert enorm tussen de diverse tablets. Hier is geen goed en geen fout. Het hangt namelijk volledig af van hoeveel apps en games je wilt gaan installeren. Tablets worden tegenwoordig uitgerust met 8, 16, 32 of 64 GB opslaggeheugen. Wil je niet massaal apps en games gaan installeren dan is 16 GB een prima optie, echter met 8 GB kun je ook prima uit de voeten. Echter bij 8 GB loopt je sneller het risico dat het geheugen vol raakt en ben je afhankelijk van eventuele uitbreidingsmogelijkheden (zie punt 10).

Advies: Kies liever iets meer dan minder en ga voor minimaal 16 GB of 32 GB

8. Camera

Wil je graag foto’s gaan maken met je tablet of wil je videogesprekken (Skype) gaan voeren met familie, vrienden of kennissen dan is een camera nodig. Er zijn twee typen: een camera op de achterkant en een camera op de voorkant. De achterkant camera wordt gebruikt om foto’s te maken en de voorkant camera wordt gebruikt om videogesprekken (Skype) te voeren. De camera op de achterkant heeft meestal een hogere resolutie (megapixels) dan de camera aan de voorkant. Sommige tablets hebben enkel een camera aan de voorkant.

Advies: Wil je goede foto’s kunnen maken met je tablet kies dan voor een camera met minimaal 8 megapixels

9. Aansluitingen

Er zijn diversen aansluitmogelijkheden. Denk hierbij o.a. aan om je tablet op je PC of televisie te kunnen aansluiten.

Voor de televisie is er een HDMI aansluiting nodig. Voor de PC is een USB aansluiting vereist.

Advies: Kies minimaal een tablet met een USB aansluiting. De meeste toestellen zijn standaard voorzien van een USB aansluiting

10. Uitbreidingsmogelijkheden (geheugen)

Indien het interne opslaggeheugen niet groot genoeg is of als je later er nog wat geheugen bij wilt “prikken” dan is een geheugenslot (micro)SDCARD-slot nodig. Door eenvoudig een (micro) SDCARD-geheugenkaartje erin te duwen wordt het  opslaggeheugen uitgebreid.

Advies: Indien je (in de toekomst) je tabletgeheugen wilt uitbreiden, kies dan een tablet met een (micro)SDCARD-slot

11. Verbindingsmogelijkheden

Welke verbindingen heeft u nodig. Gelukkig worden de meeste tablets met een hoop type verbindingen verkocht maar welke gebruik je nu waar voor? We zetten even alle verbindingtypes op een rijtje:

Wifi

Wifi wordt gebruikt om draadloos verbinding te maken met het internet (bv via je draadloze netwerk thuis of op kantoor). Bij Wifi kan de informatie over vele meters (30 meter) worden verstuurd. Wifi is meestal standaard aanwezig op een tablet en er zijn geen extra kosten verbonden aan het gebruiken van wifi (echter in hotels kan dit afwijken!). Steeds meer restaurants, hotels en andere openbare gelegenheden bieden (gratis) Wifi aan.

Advies: Altijd nodig! En altijd standaard aanwezig!

Bluetooth

Via Bluetooth kan er draadloos informatie (documenten, foto’s muziek etc.) worden uitgewisseld tussen twee toestellen tot op afstanden van 30 meter. Bluetooth is meestal standaard aanwezig op een tablet en er zijn geen extra kosten verbonden aan het gebruiken van Bluetooth. Wil je draadloos en gratis (grote) bestanden uitwisselen tussen twee toestellen dan is Bluetooth nodig, echter heb je de beschikking over een (eigen) Wifi-netwerk dan is Wifi-Direct ook een optie.

Advies: Soms nodig, niet altijd aanwezig op toestel

NFC

Via NFC kan er draadloos (op zeer korte afstand) informatie worden uitgewisseld door twee toestellen tegen elkaar te houden. NFC wordt bv. gebruikt om betalingen te doen via je smartphone of tablet en om bestanden (documenten, foto’s, muziek etc.) uit te wisselen tussen twee toestellen. NFC is nog relatief nieuw en niet standaard aanwezig op een tablet. Er zijn geen extra kosten verbonden aan het gebruiken van NFC.

Advies: Meestal niet nodig, niet altijd aanwezig op toestel

Infrarood

Via Infrarood is het mogelijk om bv. je televisie te bedienen via je tablet. Infrarood wordt weinig toegepast op tablets. Wil je je televisie kunnen bedienen met je tablet, dan is meestal Infrarood nodig. Echter sommige televies kunnen ook via Wifi worden bediend.

Advies: Meestal niet nodig, niet altijd aanwezig op toestel

3G

Via 3G is het het mogelijk om verbinding met internet, email etc. te hebben op (nagenoeg) iedere locatie. Meestal wordt er een apart abonnement via een telecomaanbieder afgesloten om gebruik te kunnen maken van een 3G verbinding. Wil je overal en altijd verbinding met internet hebben dan is 3G nodig.

Advies: Meestal niet nodig, niet altijd aanwezig op toestel

Wifi-Direct

Via Wifi-Direct kan er draadloos informatie worden uitgewisseld tussen twee toestellen. Beide toestellen dienen Wifi-Direct te ondersteunen om er gebruik van te kunnen maken.

Advies: Meestal niet nodig, niet altijd aanwezig op toestel

Tablet Checklist

Hierbij een handige lijst met daarin een aantal vragen en antwoorden waarmee eenvoudig is vast te stellen welke opties voor jou belangrijk zijn.

Welk formaat wilt u graag hebben?

Klein -> Kies een 7 inch tablet

Midden -> Kies een 8,0 of 8,2 inch tablet

Groot -> Kies een 9,7 , 10.1 of 12,2 inch tablet

Hoe belangrijk is de response (reactie) van de tablet als u het scherm aanraakt?

Zeer belangrijk -> Kies altijd een capacitief Scherm (dit is inmiddels standaard!)

Hoe belangrijk zijn de lichtopbrengst en de kijkhoeken van het scherm voor u?

Zeer belangrijk -> Kies een IPS+ of Amoled scherm

Belangrijk -> Kies een IPS of Amoled scherm

Niet belangrijk -> Kies en LCD scherm

Moet uw tabletscherm beschermt zijn met een beschermlaag?

Ja -> Kies een tablet met Gorillaglas of een vergelijkbare bescherming

Nee -> Alle andere tablets zijn ok

Hoe snel en krachtig moet uw tablet zijn?

Zeer snel en krachtig -> Kies een tablet met een quadcore (4 kernen) / octacore (8 kernen) (of indien beschikbaar meer kernen) processor

Krachtig en snel -> Kies een tablet met een dualcore (2 kernen) processor

Gemiddeld -> Kies een tablet met een singlecore (1 kern) processor

Hoeveel werkgeheugen heeft uw tablet nodig. U gaat…

Zeer veel doen (professioneel) -> Ga voor minimaal 4 GB werkgeheugen (RAM)

Redelijk tot veel doen -> Ga voor minimaal 3 GB werkgeheugen (RAM)

Weinig doen -> Ga voor minimaal 1 GB werkgeheugen

Hoeveel opslaggeheugen heeft u nodig. U gaat…

Heel veel apps en games installeren -> Kies een tablet met 64 GB of 128 GB opslaggeheugen

Redelijk veel apps en games installeren -> Kies een tablet met 16 GB of 32 GB opslaggeheugen

Weinig apps en games installeren -> Kies een tablet met 8 of 16 GB opslaggeheugen

Wilt u foto’s gaan maken met uw tablet?

Ja -> Kies een tablet met een achterkant-camera (minimaal 8 megapixels)

Nee -> Een achterkant-camera is niet nodig

Wilt u gaan videobellen met uw tablet?

Ja -> Kies een tablet met een voorkant-camera (minimaal 1 megapixel)

Nee -> Een voorkant-camera is niet nodig

Wilt u uw tablet kunnen aansluiten op uw pc?

Ja -> Kies een tablet met een USB aansluiting (of verloopstekker, deze wordt vaak meegeleverd)

Nee -> Een USB aansluiting is niet nodig

Wilt u uw mijn tablet kunnen aansluiten op uw televisie?

Ja -> Kies een tablet met een (mini) HDMI aansluiting

Nee -> Een HDMI aansluiting is niet nodig

Update 08-07-2017: Tegenwoordig is het mogelijk om ook zonder aansluiting de beelden middels “casten” naar uw TV scherm te verzenden. Klik hier voor meer info over casten

Wilt u het opslaggeheugen van uw tablet eventueel kunnen uitbreiden?

Ja ->Kies een tablet met een (micro)SDCARD aansluiting

Nee -> (micro)SDCARD aansluiting is niet nodig

Wilt u uw tablet via Wifi (draadloos thuisnetwerk) kunnen aansluiten?

Ja  -> Kies een tablet met Wifi. Dit is altijd aanwezig!

Nee -> Wifi is niet nodig. Deze modellen zijn niet langer verkrijgbaar

Wilt u draadloos (naast Wifi) bestanden kunnen uitwisselen met andere tablets of smartphones?

Ja -> Kies een tablet met Bluetooth

Nee -> Bluetooth is niet nodig

Wilt u betalingen kunnen doen met uw tablet en bestanden uitwisselen door de tablet tegen een ander toestel aan te houden?

Ja -> Kies een tablet met een NFC

Nee -> NFC is niet nodig

Wilt u uw televisie via Infrarood kunnen bedienen met uw tablet?

Ja -> Kies een tablet met Infrarood

Nee -> Infrarood is niet nodig

Wilt u altijd en overal verbinding met internet hebben en niet afhankelijk zijn van eventuele beschikbare Wifi-netwerken?

Ja -> Kies een tablet met 3G / 4G-optie

Nee -> 3G / 4G-optie is niet nodig

Hoeveel heeft u (ongeveer) te besteden:

50 – 200 euro -> Budget tablets

200 – 400 euro -> Midden segment tablets

400 – 800 euro -> High-end tablets

Merken

Budget fabrikanten:

 • Yarvik
 • Archos
 • Kruidvat
 • Point of View
 • Medion
Midden Segment fabrikanten:
 • Acer
 • Asus
 • Sony
 • Motorola
 • Samsung
 • Sony
 • Google
 • Huawei
 • LG
 • Lenovo
 • Packard Bell
 • Vodafone
 • Toshiba
High-end fabrikanten:
 • Asus
 • Samsung
 • Acer

Was This Article Helpful?

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *