Feit of fabel? 10 Mythes – Zin en onzin over het gebruik en opladen van je smartphone batterij
Er zijn een hoop verhalen, mythes en aannames aangaande het opladen en gebruik van smartphone-batterijen. Maar wat er is nu echt waar en hoe kun je het beste je batterij behandelen?
Batterijen zullen naarmate ze vaker opgeladen en ontladen zijn hun capaciteit kwijt raken. Denk hierbij aan een gemiddelde levensduur van 2 a 3 jaar.
Er is onderzoek gedaan door diverse universiteiten en uit deze onderzoeken kwam naar voren dat het het meest optimaal zou zijn als je je toestel tussen de 40a 60% opgeladen houdt. Dit is natuurlijk lastig vol te houden. Steeds aan en af de lader. Maar wat als je dan toch gewoon doorgaat met het huidige oplaadgedrag? Geen nood, schrikt niet maar je batterij zal dan tussen de 2 a 4 jaar versleten zijn. Het goede nieuws? Je batterij zou sowieso binnen deze termijn versleten zijn. De meeste smartphones worden tegenwoordig tussen de 1 en 4 jaar gebruikt en mocht je je toestel langer willen gebruiken dan kun je meestal voor een paar tientjes je batterij laten vervangen. Houdt er wel rekening mee dat als je toestel zo oud is dat het waarschijnlijk geen enkele updates meer zal ontvangen en dat jouw grootste zorg niet je batterij is maar de veiligheid van je toestel.
Hieronder een aantal mythes en aannames die berusten op foutieve (en/of verouderde) informatie.
Mythe 1: Je mag je smartphone (batterij) niet helemaal (100%) opladen.
Deze eerste mythe berust op oude informatie en (batterij)technieken. Inmiddels zijn de hedendaagse batterijen voorzien van intelligentie die voorkomt dat je batterij overladen kan worden. Tevens zit er in je telefoon en de oplader intelligentie die samen met de batterij ervoor zorgen dat je batterij niet langer opgeladen wordt zodra hij 100% heeft bereikt. Het kan dus geen kwaad om je toestel aan de lader te houden.
Mythe 2: Je mag je smartphone (batterij) niet helemaal (0%) leegtrekken
Ook deze tweede mythe berust op verouderde infromatie. In het verleden waren er inderdaad batterijen die hier niet tegen konden. Echter de huidige li-ion batterijen raken niet geheel leeg (0%) en zorgt een stukje techniek (intelligentie) ervoor dat je batterij niet echt helemaal leeg is. Dit voorkomt dat hij “stuk” gaat.
Mythe 3: Je moet de eerste keer je smartphone (batterij) helemaal leegtrekken
Het begint eentonig te worden maar ook deze mythe berust op verouderde informatie. De batterijen van nu zijn al helemaal in top-conditie en kunnen direct gebruikt worden zonder eerst helemaal leeg te trekken.
Mythe 4: Je mag je smartphone (batterij) niet ‘s nachts laten opladen omdat hij dan te lang wordt opgeladen.
Deze mythe sluit aan bij de eerste mythe. Je kunt met een gerust hart je smartphone ‘ s nachts opladen zonder dat dit je batterij en/of toestel beschadigd.
Mythe 5: Je mag alleen de originele oplader gebruiken
Dit bevat een kern van waarheid echter je kunt met nagenoeg iedere lader je smartphone opladen. Wat betreft die kern… steeds meer toestellen ondersteunen een vorm vorm van snelladen. Juist deze “vorm” is belangrijk in dit verhaal. Niet ieder toestel heeft namelijk dezelfde techniek om te kunnen snelladen. Wil je je toestel kunnen snelladen dan is het aan te bevelen om de originele lader en kabel te gebruiken. Ja ook de kabel kan effect hebben in dit verhaal. Je kunt een “Action” of “Ali-express” kabeltje gebruiken maar deze voldoen misschien niet aan de eisen van een snellader en kan het laden negatief beïnvloeden.
Ook kan met een gerust hart je smartphome in de auto, met een powerbank of pc/laptop opgeladen worden. Houdt er wel rekening mee dat de fabrikant veel tijd en energie in de techniek van jouw smartphone en oplader hebben gestoken en dat gebruik van niet originele laders (op korte en lange termijn) nadelige gevolgen kan hebben voor je batterij.
Mythe 6: Je mag je telefoon niet gebruiken tijdens het opladen
Dit is volkomen onzin. Je kunt tijdens het laden je smartphone gewoon blijven gebruiken. Wel hangt het er van af hoe intensief je je toestel gebruikt op dat moment. Dit kan de laadduur verlengen.
Mythe 7: Batterij-apps helpen je batterij langer vol te blijven
Integendeel! De zogenaamde batterij optimalisatie-apps zorgen er helaas voor dat je batterij juist sneller leeg raakt. Android is vanaf versie 6 sterk geoptimaliseerd en zorgt zeer goed voor zichzelf en het stroomverbruik van apps. Niet gebruikte apps (die in de achtergrond draqaien) worden gesluimerd waardoor het stroomverbruik drastisch afneemt. Het afsluiten van apps heeft het tegenovergesteld effect en zorgt voor een verhoogd stroomverbruik.
Mythe 8: Het sluiten van apps helpen je batterij langer vol te blijven.
Eigenlijk is alles al bij mythe 7 gezegd. Apps sluiten heeft het tegenovergestelde effect en zorgt voor een hoger stroomverbruik. Sluit je apps dus niet handmatig.
Mythe 9: Uitschakelen van Wifi, Bluetooth. NFC etc. scheelt een hoop energie.
Waar en niet waar! Waar is het dat als je al deze onderdelen uitschakeld dat je je stroomverbruik verminderd, echter…. het scheelt dusdanig weinig dat dit weinig tot geen echte verenging geeft op je batterijduur. Het is dus niet zo dat dan je batterij vele uren langer meegaat. Wel is het zomdat als je batterij bijna leeg is deze opties uitschakelen je de laatste procenten optimaler kunt gebruiken (denk hierbij aan minuten extra gebruik). Verwacht echter geen wonderen. Fabrikanten hebben het stroomverbruik van deze onderdelen reeds tot een minimum beperkt.
Mythe 10: Draadloos opladen is slechter dan met kabel
Ook hier worden wat “geruchten” over verspreid echter de waarheid is simpeler dan menigeen denkt. Draadloos opladen beinvloed je batterij niet (noemenswardig) negatief en kan dus zonder zorgen gebruikt worden. Wel is het zo dat slechts een klein deel van de “draadloze stroom” het toestel bereikt en is daarmee wat milieu onvriendelijker. Er gaat een hoop energie verloren in verlies tussen de draadloze oplader en je toestel en in warmte. Dit is ook de reden waarom (sommige) draadloze oplader voorzien zijn van een ventilator.
Vragen? Laat het ons weten via info@allesoverandroid.nl
3 Comments
Interessant om dit te weten. Een deel van deze informatie kun je terug lezen in de handleiding die je meekrijgt bij het kopen van een nieuwe mobiele telefoon. Het sluiten van apps zorgt er wel voor dat de mobiele telefoon sneller reageert, is dit een feit of een fabel?
Het sluiten van apps zorgt er,helaas, nou juist voor dat ze juist minder snel opstarten en de algehele performance daalt. Het is daarom aanbevolen om zoveel mogelijk apps open te laten staan en deze niet te sluiten.
Ligt het aan mij of is draadloos opladen gewoon een marketingstunt? Je kan misschien sneller opladen maar je “draadloos” oplaadsysteem zit nog steeds vast aan een stekker.
Dus even je telefoon aan de kleine oplaadkabel pluggen is onhandig?
Een ouderwetse charger plug je overal in, elk stopcontact in huis of op werk. Sommige draadloze systemen zijn een soort dockingstations. Deze Nga je niet elke keer verplaatsen. Andere systemen zijn weer best duur om bv naar werk mee te nemen.
Geen idee of ik hier gewoon verkeerd over denk. Ik hoor graag als er echt verschillen zijn.
Tot nu toe denk ik dat er weer een mooie manier is bijgekomen om opnieuw geld te verdienen met precies hetzelfde in een ander jasje.