Er worden steeds meer smartwatches op de markt gebracht en er lijken grote verschillen te zijn tussen de diverse modellen. Maar wat is een smartwatch nu precies eigenlijk en wat kun je ermee? Smartwatches komen (op dit moment) in twee smaken:

Moto3601. Smartwatches die met een smartphone gekoppeld moeten zijn om te functioneren, zij zijn het “verlengstuk” van je smartphone.

2. Smartwatches die los van een smartphone kunnen functioneren. Zij zijn niet afhankelijk van je smartphone maar kunnen wel gekoppeld worden met je smartphone (standalone smartwatch.)

Bij de eerste variant moet er een koppeling gemaakt worden tussen je smartphone en smartwatch om ermee te kunnen werken. Zonder koppeling is de smartwatch een “dom” apparaat dat enkel de tijd kan weergeven. Door de koppeling tot stand te brengen met je smartphone krijg je de mogelijkheid om notificaties, berichten, het weer, etc direct te zien en af te handelen op je smartwatch. Je kunt dus bv. direct je email lezen en beantwoorden. Het bericht zal dan via de smartwatch worden verstuurd naar je smartphone die het dan op zijn beurt verstuurd naar de geadresseerde. Er vindt dus geen rechtstreekse communicatie plaats tussen je smartwatch en je contacten, email, navigatie etc. Dit soort smartwatches zijn in de regel iets goedkoper (< 250 euro) dan de standalone versie

knight-rider-watchBij de tweede variant, de smartwatch die los van je smartphone kan functioneren is de functionaliteit overeenkomend met die van de gekoppelde versie, al vindt nu alle communicatie rechtstreeks plaats tussen de smartwatch en je contacten, email, bellen, etc. Er is dus geen koppeling vereist tussen smartwatch en smartphone en kan dit type smartwatch gezien worden als een volledig alternatief voor je smartphone al is het (nu nog) niet handig om alles via je smartwatch te doen (maar het krijg wel een hoog Nightrider gehalte… Kit pick me up)

Het standalone type is vaak wat duurder (> 250 euro) dan zijn “gekoppelde” broertje omdat alle componenten van een smartphone in zo’n smartwatch verwerkt zitten.

Beide versies hebben nu nog een hoog gadget (hebbedingetjes) gehalte waardoor het nog even kan duren voordat de gewone sterveling ermee rond zal lopen, echter dit lijkt een kwestie van tijd. Zodra mensen de meerwaarde inzien van een smartwatch dan kan het snel gaan, dit hbben we namelijk eerder gezien met de smartphone. Wie zag dat eerder aankomen?

Ook Google ziet mogelijkheden in smartwatches en heeft een speciale versie van Android speciaal voor dit soort producten (wearables, producten die op het lichaam gedragen kunnen worden) gemaakt zodat het soepel en snel functioneert op “minder” snelle apparaten zoals smartwatches, armbanden en zelfs in auto’s zal een aangepaste versie van Android beschikbaar komen waarmee je je volledige functionaliteit van je smartphone in je auto beschikbaar krijgt. Denk hierbij aan navigatie, contacten, email, berichten enz. maar hier later meer over in een ander artikel.

R-Tech heeft een leuke en informatieve video gemaakt over de nieuwe smartwatches waarop het Android Wear systeem draait.

Mocht je meer interesse hebben in zo’n standalone smartwatch dan is bv. de I.A. Watch een goede optie.