Ik wil een smartphone. Wat nu?
Op zoek naar een smartphone maar is het niet (geheel) duidelijk welke u precies wilt hebben en wat alle technische details (Digi-Taal) inhouden? Welke smartphone past bij u en waar moet u op letten. Wat zijn nu eigenlijk precies de verschillen en waar moet u mee oppassen?
Op deze pagina gaan we uitgebreid en stap voor stap uitleggen wat nu precies wat inhoudt, waar u op moet letten en wat de verschillen zijn.
Stap 1. Het begint met het maken van een lijstje waaraan uw smartphone moet voldoen.
Moet deze groot of juist klein zijn? Welk budget is er beschikbaar? Moeten er uitbreiding- en aansluitmogelijkheden zijn? Wat wilt u ermee gaan doen? Internetten, email, games (spelletjes) etc.? Wilt u gebruik kunnen maken van een camera? Etc.Onderaan in dit artikel een handige checklist inclusief een overzicht welke smartphone-range welke functionaliteiten biedt.
Stap 2. Welke smartphones sluiten aan op mijn lijstje?
Als bovenstaand lijstje is gemaakt kan er gekeken worden naar de smartphones die bij dit lijstje aansluiten. Er dient dan enkel nog een keuze gemaakt te worden uit één van de beschikbare merken. Uiteraard speelt hier een persoonlijke voorkeur een (grote) rol en is het ook belangrijk dat het design (vorm, kleur, grootte etc) bij jouw voorkeur aansluit.
Stap 3. Welke functionaliteiten moet mijn smartphone hebben?
Aan de hand van bovenstaande lijst komende er ook diverse technische mogelijkheden kijken. Maar wat houdt het nu precies in en waar dient wat voor? Hierbij een korte toelichting en een eenvoudig stappenplan om tot een juiste keuze te komen. We hebben alle functies opgesplitst in de volgende delen:
Schermgrootte
Schermtechniek
Werkgeheugen (RAM)
Opslaggeheugen
Camera
Uitbreidingsmogelijkheden
Verbindingsmogelijkheden
1. Schermgrootte
Welke grootte is gewenst? Er wordt gesproken in inches (“) en niet in centimeters.Er zijn diverse formaten beschikbaar en elk formaat heeft zowel zijn voor- als nadelen. Ook heeft ieder formaat zijn eigen schermresolutie die een rol speelt. Hoe hoger de resolutie (PPI) hoe beter de beeldkwaliteit. Hierbij de meest gangbare formaten en de voornaamste voor- en nadelen:
3,5 inch
Een 3,5 inch smartphone
Voordelen:
Klein en handzaam formaat, past in jaszak en (achter) broekzak
Gemakkelijk mee te nemen
Nadelen:
Kleine accu, dus gaat gemiddeld iets minder lang mee (6 – 8 uur)
Kleiner Onscreen (op het scherm) keyboard
Niet alle apps en games worden ondersteund (dit zijn er echter zeer weinig)
Er moet meer gescrolld (geschoven) worden bij bv. het internetten omdat er minder op het scherm past
4 & 4,5 inch
Een 4 & 4,5 inch smartphone
Voordelen:
Iets groter scherm waarop bijna alles direct zichtbaar is zonder eerst te moeten scrollen (schuiven)
Grotere accu met een langere gebruiksduur
Nadelen:
Niet alle apps en games worden ondersteund (dit zijn er echter zeer weinig) vanwege de schermresolutie (1024 x 768)
Niet altijd even handig om mee te nemen vanwege het formaat
5 inch
Voordelen:
Groot scherm waarop direct veel zichtbaar is zonder eerst te moeten scrollen (schuiven)
Grote accu met een lange gebruiksduur
Nadelen:
Kan al wat groot zijn voor mensen met kleinere handen
5,5 / 6,5 inch
Voordelen:
Zeer groot scherm waarop direct veel zichtbaar is zonder te moeten scrollen (schuiven)
Zeer grote accu met een lange gebruiksduur
Nadelen:
Niet altijd even handig om mee te nemen vanwege het (zeer) grote formaat
Welk formaat wilt u graag hebben?
Klein -> scherm met een grootte tussen de 3,5 en 4,5 inch
Midden -> Kies een scherm met een grootte tussen de 4,5 of 5 inch
Groot -> Kies een scherm met een grootte tussen de 5 en 6,5 inch
2. Schermtechniek
Bij smartphones worden een aantal schermtechnieken gebruikt. De meest voorkomende zijn LCD , IPS & IPS+ en AMOLED schermen. De meeste zijn voorzien van een LCD scherm of IPS scherm en enkele (high-end) smartphones zijn voorzien van het zeer heldere IPS+ scherm. Het voordeel van een LCD scherm is dat dit goedkoop gemaakt kan worden echter de kijkhoeken (hoe scheef kun je de smartphone houden voordat het beeld onduidelijk wordt) zijn minder groot. IPS en IPS+ schermen zijn duurder om te produceren echter deze hebben zeer grote kijkhoeken waarbij het IPS+ scherm ook goed gebruikt kan worden in direct zonlicht vanwege de zeer hoge lichtopbrengst. LCD en IPS schermen hebben hier duidelijk meer moeite mee en kunnen nagenoeg niet meer worden afgelezen in direct zonlicht.Advies: Voor een goede beeldkwaliteit en hoge lichtopbrengst kies een IPS, IPS+ of Amoled scherm. Amoled heeft als voordeel dat het energiezuinig is maar wel soms wat “knallende” kleuren weergeeft.
3. Werkgeheugen (RAM)
Het werkgeheugen is nodig om alle apps te laden en te kunnen gebruiken. Hoe meer werkgeheugen hoe sneller de smartphone presteert. In diverse budget-smartphones is het werkgeheugen 512 MB (megabyte) maar de meeste smartphones worden voorzien van minimaal 1 of 2 GB (gigabyte) ram.Hoeveel werkgeheugen heeft uw smartphone nodig. U gaat…Zeer veel doen (zware gebruiker / professioneel) -> Ga voor minimaal 3 GB werkgeheugen (RAM)Redelijk tot veel doen -> Ga voor minimaal 2 GB werkgeheugen (RAM)Weinig doen -> Ga voor minimaal 1,5 GB werkgeheugen (RAM)
4. Opslaggeheugen
Het opslaggeheugen varieert enorm tussen de diverse smartphones. Hier is geen goed en geen fout. Het hangt namelijk volledig af van hoeveel apps en games je wilt gaan installeren. Smartphones worden tegenwoordig uitgerust met 8, 16, 32, 64 of zelfs 128 GB opslaggeheugen. Wil je niet massaal apps en games gaan installeren dan is 16 GB een prima optie, echter met 8 GB kun je ook prima uit de voeten. Echter bij 8 GB loopt je sneller het risico dat het geheugen vol raakt en ben je afhankelijk van eventuele uitbreidingsmogelijkheden (zie punt 10).
Hoeveel opslaggeheugen heeft u nodig? U gaat…
Heel veel apps en spelletjes installeren -> Kies een smartphone met minimaal 128 GB opslaggeheugen
Redelijk veel apps en spelletjes installeren -> Kies een smartphone met 64 GB opslaggeheugen
Weinig apps en spelletjes installeren -> Kies een smartphone met 32 GB opslaggeheugen
5. Camera
Wil je graag foto’s gaan maken met je smartphone of wil je videogesprekken (Skype) gaan voeren met familie, vrienden of kennissen dan is een camera nodig. Er zijn twee typen: een camera op de achterkant en een camera op de voorkant. De achterkant camera wordt gebruikt om foto’s te maken en de voorkant camera wordt gebruikt om videogesprekken (Skype) te voeren. De camera op de achterkant heeft meestal een hogere resolutie (megapixels) dan de camera aan de voorkant.Wilt u (goede) foto’s gaan maken met uw smartphone?Ja -> Kies een smartphone met een goede camera (minimaal 8 megapixels)Nee -> Het maakt nu niets uit, iedere camera voldoet.
6. Uitbreidingsmogelijkheden (geheugen)
Indien het interne opslaggeheugen niet groot genoeg is of als je later er nog wat gebheugen bij wilt “prikken” dan is een geheugenslot (micro)SDCARD-slot nodig. Door eenvoudig een (micro) SDCARD-geheugenkaartje erin te duwen wordt het opslaggeheugen uitgebreid.Wilt u het opslaggeheugen van uw smartphone eventueel kunnen uitbreiden?Ja ->Kies een smartphone met een (micro)SDCARD aansluitingNee -> (micro)SDCARD aansluiting is niet nodig
7. Verbindingsmogelijkheden
Welke verbindingen heeft u nodig. Gelukkig worden de meeste smartphones met een hoop type verbindingen verkocht maar welke gebruik je nu waar voor?
Wifi
Wifi wordt gebruikt om draadloos verbinding te maken met het internet (bv via je draadloze netwerk thuis of op kantoor). Bij Wifi kan de informatie over vele meters (30 meter) worden verstuurd. Wifi is meestal standaard aanwezig op een smartphone en er zijn geen extra kosten verbonden aan het gebruiken van wifi (echter in hotels kan dit afwijken!). Steeds meer restaurants, hotels en andere openbare gelegenheden bieden (gratis) Wifi aan.Wifi is standaard aanwezig op alle smartphones!
NFC
Via NFC kan er draadloos (op zeer korte afstand) informatie worden uitgewisseld door twee toestellen tegen elkaar te houden. NFC wordt bv. gebruikt om betalingen te doen via je smartphone of tablet en om bestanden (documenten, foto’s, muziek etc.) uit te wisselen tussen twee toestellen. NFC is nog relatief nieuw en niet standaard aanwezig op een smartphone. Er zijn geen extra kosten verbonden aan het gebruiken van NFC.Wilt u betalingen kunnen doen met uw smartphone en bestanden uitwisselen door de smartphone tegen een ander toestel aan te houden?Ja -> Kies een smartphone met een NFCNee -> NFC is niet nodig
Smartphone Budget
Uiteindelijk wordt vaak het type smartphone bepaald door het te besteeden budget. Hieronder een overzicht van de verschillende segmenten en de daarbij behorende bedragen.Hoeveel heeft u (ongeveer) te besteden:50 – 300 euro -> Budget smartphones300 – 500 euro -> Midden segment smartphones500 – 1300 euro -> High-end smartphones
Merken
Budget fabrikanten:
Yarvik
Archos
Medion
Acer
Nokia
Lenovo
Midden Segment fabrikanten:
Acer
Oppo
One+
Asus
Sony
Motorola
Samsung
Sony
Google
Huawei
LG
Xiaomi
Nokia
Lenovo
High-end fabrikanten:
Asus
Samsung
HTC
LG
Sony
Motorola
Google
Nokia
Xiaomi
Huawei
Partners