Velen onder ons willen graag beschikken over de nieuwste mogelijkheden op onze smartphones & tablets. Nu staat er sinds de aankoop de versie van Android die op dat moment het meest recent was op het toestel . Er dagelijks hard aan Android gewerkt door Google en om de paar maanden komt er een nieuwere versie beschikbaar. Maar hoe krijg je deze nieuwere versie op jouw toestel?

Screenshot_2014-06-08-09-59-57Dit hangt van een aantal factoren af. Fabrikanten moeten bereid zijn om ook jouw toestel bij te werken en dit is helaas niet altijd het geval. Dit kan ook te maken hebben met de zogenaamde schil (Samsung Touchwiz, HTC Sense etc.) die over Android is heen gelegd door de betreffende fabrikant. Dit kan directe invloed hebben. Ze hebben dan namelijk langer nodig om de nieuwe versie van Android aan te passen aan jouw toestel omdat deze nieuwe versie eerst gecombineerd moet worden met de schil die er overheen ligt.

Dan is er ook nog de 18 maanden regel… Google heeft fabrikanten het verzoek meegegeven om de toestellen gedurende de tijd van minimaal 18 maanden bij te blijven werken (updaten). Gelukkig doen de meeste fabrikanten dit, maar het is en blijft een beslissing die bij de fabrikanten ligt. Dit gebeurt dus niet altijd. Soms worden minder populaire toestellen (budget) niet meer voorzien van nieuwe Android versies vanwege de prijs. Het is gewoonweg te duur om dit soort toestellen bij te werken.

Het updaten is dus afhankelijk van een aantal factoren. Goed om te weten is dat de populaire toestellen bij altijd wel een update mogen ontvangen gedurende die eerste 18 maanden. Maar uhm hoe doe je nu eigenlijk zo’n update?

  • Open Instellingen
  • Ga naar Over Tablet
  • Druk op Systeemupdates
  • Druk op Nu Controleren / Bijwerken

Indien er een update beschikbaar is voor jouw toestel dan zal dat hier zichtbaar worden en kan het toestel bijgewerkt worden.

Het is verstandig om jouw toestel bij te werken (updaten) omdat dit een aantal voordelen heeft. Je zult dan beschikken over de laatste technieken en mogelijkheden, de beveiliging van de software is meestal nog betere geregeld in nieuwere versies en vaak worden de prestaties van je toestel beter. Dit heeft te maken met het feit dat Google de software van Android steeds wat sneller en lichter maakt zodat deze ook prima kan functioneren op goedkopere (budget) toestellen.