Helaas komt het steeds vaker voor dat er (Android) toestellen verloren of gestolen worden. Maar er zijn gelukkig hulpmiddelen om je toestel terug te vinden en zelfs te bewapenen tegen dieven.

Google heeft hiervoor Android Apparaat Beheer gelanceerd waarmee je niet alleen op afstand kunt zien waar je toestel zich bevindt maar ook het toestel kunt beveiligen of zelfs, indien nodig, te wissen.

Tevens zit een handige “Bel”functie erop om gemakkelijk te telefoon terug te vinden. Lees hieronder meer informatie over Android Apparaat beheer en hoe je het zelf kunt instellen.

groenelijn

Android-apparaatbeheer

Als u uw Android-apparaat koppelt aan uw Google-account, kunt u Android-apparaatbeheer gebruiken om uw apparaat te vinden, te vergrendelen en te wissen.

Als u denkt dat uw apparaat is gestolen, neemt u contact op met de politie. Probeer niet het apparaat zelf terug te halen.

Android-apparaatbeheer inschakelen

 1. Open Google Instellingen  via het appmenu van uw apparaat.
 2. Raak Android-apparaatbeheer aan.

U kunt de volgende opties inschakelen:

 • De locatie van dit apparaat op afstand bepalen. Bepaal de locatie van uw apparaat en bekijk de geschatte locatie op Google Maps. Voor apparaten met versie 4.1 of hoger moet locatietoegang ook worden ingeschakeld. Ga voor het inschakelen van locatietoegang naar Google Instellingen > Locatie > Locatietoegang.
 • Op afstand vergrendelen en terugzetten op fabrieksinstellingen toestaan. Vergrendel uw apparaat en wis alle gegevens die erop staan. U kunt ook de toegangscode voor het vergrendelingsscherm wijzigen. Raak deze optie aan en selecteer Activeren om Android-apparaatbeheer in te schakelen.
Als een tablet door meerdere mensen wordt gebruikt, kan alleen de eigenaar van de tablet Android-apparaatbeheer inschakelen.

Uw apparaat vinden

 1. Log in op uw Google-account op android.com/devicemanager. Als u een Google Apps-account gebruikt, logt u in op de pagina Mijn apparaten.Op alle mobiele apparaten die aan uw Google-account zijn gekoppeld, wordt een melding weergegeven. In de melding wordt u gevraagd Android-apparaatbeheer in te schakelen.
 2. Als u meer dan één apparaat heeft, selecteert u de pijl naast de naam van het apparaat om een ander apparaat weer te geven. Als u het apparaat een andere naam wilt geven, gebruikt u het bewerkingspictogram .

Het apparaat van een vriend vinden

Als een vriend een apparaat kwijtraakt, kan deze via uw mobiele apparaat inloggen bij Android-apparaatbeheer. Uw vriend(in) kan het beste de instructies hieronder volgen, en niet zijn of haar account toevoegen aan uw apparaat.

 1. Open Chrome en maak een incognitotabblad.
 2. Laat uw vriend(in) inloggen op het Google-account dat hij/zij gebruikt op het mobiele apparaat.
 3. Nadat het apparaat is gevonden, volgt uw vriend(in) de stappen hieronder om zijn/haar telefoon of tablet op afstand te vergrendelen of te wissen.
 4. Sluit het tabblad ‘Chrome’ wanneer uw vriend(in) klaar is.

Uw apparaat op afstand bellen, vergrendelen of wissen

Wanneer uw apparaat is gevonden, ziet u de geschatte locatie van uw apparaat op een kaart en ziet u ook wanneer uw apparaat het laatst is gebruikt.

Android-apparaatbeheer verzamelt geen locatiegeschiedenis. De geschatte locatie van uw apparaat wordt opgevraagd wanneer u voor het eerst inlogt, en deze locatiegegevens worden verwijderd wanneer u uitlogt bij Android-apparaatbeheer.

U kunt de volgende opties selecteren:

 • Bellen. Deze optie laat uw apparaat vijf minuten op vol volume overgaan, zelfs als het apparaat was ingesteld op een stille of trilmodus.
 • Vergrendelen. Vergrendel uw apparaat met een nieuw wachtwoord.
 • Wissen. Wis al uw gegevens definitief.

Apparaten die offline of uitgeschakeld zijn

Als uw apparaat offline is, kan Android-apparaatbeheer het apparaat pas bellen, vergrendelen of wissen zodra er een mobiele of wifi- gegevensverbinding is. Als u vooraf een van de opties selecteert, wordt de actie uitgevoerd zodra het apparaat weer online is.

Android-apparaatbeheer werkt niet voor apparaten die zijn uitgeschakeld.

Apparaten verbergen op Google Play

Als u een apparaat verbergt op Google Play, wordt het niet weergegeven in Android-apparaatbeheer. U kunt apparaten verbergen of weergeven op Google Play door naar play.google.com/settings te gaan en een apparaat te selecteren in de kolom Zichtbaarheid.

Bron: Google

groenelijn