Wordt je smartphone echt trager als je opslaggeheugen (bijna) helemaal vol is?

Deze vraag is met een voorzichtige JA te beantwoorden maar het is helaas gecompliceerder dan op het eerste gezicht.

Werkgeheugen

Android is gebouwd op Linux waarbij er meerdere technieken zijn om de prestaties zo goed mogelijk te krijgen. Echter sommige technieken werken na verloopt van tijd ook in het nadeel. Als bij Android smartphones het werkgeheugen (RAM) vol is geraakt zal Android een deel van dit geheugen wegschrijven naar het opslaggeheugen. Dit is vergelijkbaar met het swap-bestand van Windows, al is het interne geheugen van je smartphone veel sneller. Dit wegschrijven doet Android pas als er een nieuwe app (of game) wordt gestart en er te weinig werkgeheugen vrij is. Met de hedendaagse toestellen is het aanwezige werkgeheugen inmiddels zo groot (4GB of meer) dat er steeds minder (tot zelfs helemaal niets) weggeschreven hoeft te worden naar het interne opslaggeheugen. Toch heeft dit nog steeds invloed voor de toestellen met minder werkgeheugen (denk hierbij aan de budget- en midrangetoestellen) waarbij de limiet van het werkgeheugen alsnog wordt bereikt. Indien je opslaggeheugen inmiddels al zo vol is dat er nog maar weinig bij past, dan zul je dit gaan merken. Naarmate het opslaggeheugen steeds voller raakt zullen de prestaties steeds verder afnemen.

Android heeft ene ingebouwd mechanisme waarbij de opslaghoeveelheid steeds wordt gecontroleerd. Je ontvangt tijdig een melding (met daarin instructies) voordat de prestaties slechter worden.

Cache

Zodra een app of game is gestart dan wordt (een deel) van de gegevens weggeschreven als cache. Deze cache wordt gebruikt om op te slaan wat de instellingen zijn, hoe ver je bent in een game en om de prestaties van een app of game te verbeteren. Na verloop van tijd kan deze cache erg groot worden en daarmee het opslaggeheugen aardig opvullen. Indien je tegen problemen aanloopt wilt het helpen om deze cache eens te legen. Dit is echter een technische handeling en niet voor iedereen even gemakkelijk uit te voeren. Als je niet weet wat je doet, dan is deze tip niet geschikt voor jou. Al kan er weinig mis gaan willen we dit toch van tevoren gezegd hebben.

Klik hiernaast op de link voor de instructie om je cache te legen: Link

Memory in general

Opslaggeheugen is helaas een vast gegeven en kan niet worden aangepast. Er zijn wel methoden om je interne geheugen uit te breiden middels een sd-kaart al gaat dit wel ten koste van de prestaties. Sd-kaartjes zijn namelijk bij lange niet even snel als het interne opslaggeheugen en dit ga je zeker merken! Zeker als je je toestel meer gaat belasten.

Klik hiernaast op de link voor de instructie om een sd-kaart als intern geheugen te formatteren. LINK

Naarmate je geheugen steeds verder vol raakt zal het steeds langer duren voordat je toestel de juiste gegevens zal vinden en laden. We hebben het hier “slechts” over milliseconden, echter vele milliseconden die bij elkaar worden opgeteld vormen uiteindelijk een merkbare vertraging, een stroperige ervaring zo gezegd.

Kort door de bocht: Hoe voller het opslaggeheugen, des te slechter de prestaties. (Zie dit wel in de juiste verhoudingen en perspectief en weet dat het hier om milliseconden gaat!)

Advies

Houd plek vrij!

Het is goed te begrijpen dat bovenstaande lastig te onthouden is en niet iedereen is even technisch. Wat je daarom het beste kunt onthouden is dat je je opslaggeheugen nooit helemaal opvult met apps, games, foto’s en video’s maar altijd ongeveer 15 a 20% vrij houdt zodat Android in staat blijft om zo optimaal mogelijk te presteren.

Meer opslag!

Zodra je een nieuw toestel wilt gaan kopen probeer dan een toestel te kiezen met zoveel mogelijk opslaggeheugen (ook als je denkt het niet te gaan gebruiken). Je zult dan ook niet (gauw) in de problemen komen als je toch besluit om meer op te slaan op je toestel.

Herstarten!

Herstart je toestel minimaal eens per week. Dit zorgt ervoor dat alles weer vers wordt opgestart en je toestel weer optimaal kan presteren.

Gebruik geen taskkillers!

Het gebruik van de zogenaamde taskkiller en andere optimalisatie-apps leverd in de prkatijk enkel nog meer vertraging op. Wil je hier meer over weten, klik dan hier.

Onthoudt! Installeer en gebruik geen taskkillers.