Ransomware of ook wel gijzelsoftware genoemd is een soort van computervirus dat zich vaak ongemerkt installeert via bijlagen in email, besmette usb-sticks of downloads via internet waarbij er (vaak) niet direct iets gebeurt. Echter na verloop van tijd zal het actief worden (dit kan bijvoorbeeld een bepaalde tijd of datum zijn maar dat hoeft niet het geval te zijn) en direct (bijna) alle bestanden op een computer of laptop versleutelen waardoor deze onbruikbaar wordt. Vaak krijgen slachtoffers berichten te zien dat ze tegen betaling deze versleuteling ongedaan kunnen maken en de bestanden weer beschikbaar komen. Helaas zijn er vele gevallen bekend waarbij er wel betaald is maar nooit de bestanden vrij zijn gekomen.

Advies: Zorg altijd voor een goede (gecontroleerde) backup op minimaal twee plekken. Denk hierbij een aan kopie op een externe hardeschijf en een kopie in de cloud (deze zijn vaak nog veiliger!). Indien je computer / laptop besmet raakt kun je deze gewoon formatteren en opnieuw installeren zonder dat je veel gegevens kwijtraakt. Voorwaarde is wel dat je dagelijks een backup maakt (en de hardeschijf niet aangesloten laat op jouw computer, anders raakt deze ook versleuteld!) of een real-time cloud backup hebt ingesteld. Hierdoor worden direct wijzigingen naar de cloud weggeschreven zodra je een bestand hebt gemaakt of gewijzigd. Vaak bestaat er een mogelijkheid om in d cloud meerdere versies van het zelfde bestand op te slaan (zoals OneDrive) waardoor je weinig risico loopt.

BETAAL NOOIT! Je heb namelijk geen enkele garantie dat je bestanden weer ontgrendeld worden en ben je in veel gevallen je geld kwijt.