Original equipment manufacturer (OEM) is een bedrijf dat producten levert ten behoeve van een merkleverancier. De merkleverancier verwerkt het product in eigen producten alsof het een eigen fabricaat is. Het verwerkte product kan uiteenlopen van schokdempers tot harde schijven. OEM komt vooral voor in de computer- en automobielindustrie.

Een OEM is niet altijd de originele bouwer. Met name bij computers en daaraan gerelateerde randapparatuur kopen OEM’s duizenden systemen in bij zogenaamde independent hardware vendors (IHV’s) die de hardware eigenlijk in elkaar zetten. OEM’s passen deze systemen slechts in beperkte mate aan: plaatsen er bijvoorbeeld hun logo’s op en verkopen deze complete systemen onder eigen naam. Voorbeelden van bekende OEM’s zijn Dell, HP en Gateway. De meeste computerwinkels zijn ook OEM.

Een OEM koopt OEM-versies van de hardware. Hij koopt bijvoorbeeld een aantal cd-rom-spelers die samen in een grauwe doos verpakt zijn. Een gebruiksaanwijzing en stuurprogramma ontbreken dan en de koper wordt geacht deze reeds in het bezit te hebben. Koopt een consument een cd-rom-speler om zelf in te bouwen, dan is dat vaak een retail-versie, per stuk verpakt in een kleurige doos met een gebruiksaanwijzing, een stuurprogramma en veel piepschuim.

bron: wikipedia