Screenshot 2014-08-24 at 10.58.45De Google Play Store is een digitale winkel waar je zowel gratis als betaalde apps (programmaatjes), games (spelletjes), muziek, boeken en video’s kunt vinden. Ook is het mogelijk om er Android smartphones en tablets te kopen al is dit nog niet in alle landen mogelijk. In Nederland zijn alle bovenstaande producten beschikbaar.

Bij de apps en games is het mogelijk om ze tijdelijk “uit te proberen” voor een periode van maximaal 15 minuten. Dit zal in de toekomst worden uitgebreid naar 1 dag volgens de pers-geruchten. Deze optie om apps en games eerst uit te proberen is handig voor als je een app of game gevonden hebt die je leuk of handig lijkt maar eerst wilt proberen. Mocht je niet tevreden zijn over de aangeschafte app of game dan kun je hem weer verwijderen en wordt het bedrag direct teruggestort op je rekening.

Belangrijk! Ook gratis apps en games kunnen kosten met zich meebrengen in de vorm van in-app aankopen. Er is inmiddels besloten dat dit zeer duidelijk vermeld moet worden voor dit soort apps en games om nare verassingen achteraf te voorkomen. In-app aankopen kunnen namelijk niet zo gemakkelijk teruggevraagd / teruggestort worden omdat deze bedragen (vaak) rechtstreeks naar de ontwikkelaar gaan en niet naar Google. Het teruggave-beleid is dan ook anders en kun je soms je geld “kwijt” zijn als je je bedenkt. Mocht een in-app aankoop niet helemaal goed functioneren of zelfs helemaal niet dan kun je dit eerst melden aan de ontwikkelaar via de link in de email die je ontvangen hebt na aanschaf van de in-app aankoop. Mocht om welke reden ook de ontwikkelaar zich niet melden of je geld niet terug willen geven dan kun je dit melden via Google (zie link) en zal Google proberen om het alsnog via de ontwikkelaar te verhalen. Mocht dit niet lukken dan zal Google zelf overgaan tot betaling en ontvang je netjes weer je geld terug na een aantal dagen.

De Google Play Store is zoals eerder vermeld opgebouwd uit een aantal onderdelen. We zullen ze hieronder nader bekijken.

Screenshot 2014-08-24 at 11.30.55

Onder de categorie Apps kun je alle apps & games terugvinden. Er wordt per app / game aangegeven of het een gratis of betaalde app / game is.

Screenshot 2014-08-24 at 11.30.40

Onder de categorie Films kun je diverse films terugvinden die je kunt huren of kopen. Bij huren kun je de film voor slechts een korte tijd bekijken waarna de toegang tot deze film weer vervalt. Indien je een film aanschaft blijft hij voor altijd in jouw bezit en kun je hem op alle apparaten (max 10) die de Google Play Store ondersteunen (Android smartphones, tablets, Chromebooks etc.) bekijken.

Screenshot 2014-08-24 at 11.28.54

Onder de categorie muziek kun je diverse artiesten en albums terugvinden die je kunt huren of kopen. Het huren gaat via een abonnement van ongeveer 10 euro per maand waarbij je toegang hebt tot alle muziek die aangeboden wordt. Tevens heb je dan de mogelijkheid om de muziek op een apparaat op te slaan zodat je er ook van kunt genieten als je geen internet verbinding hebt.  Indien je een album aanschaft blijft hij voor altijd in jouw bezit en kun je hem op alle apparaten (max 10) die de Google Play Store ondersteunen (Android smartphones, tablets, Chromebooks etc.) beluisteren.

Klik hier voor meer info over het muziek abonnement

Screenshot 2014-08-24 at 11.31.11

Onder de categorie boeken kun je diverse boeken (e-books) terugvinden die je kunt gratis kunt downloaden of kopen. Indien je een boek aanschaft blijft hij voor altijd in jouw bezit en kun je hem op alle apparaten (max 10) die de Google Play Store ondersteunen (Android smartphones, tablets, Chromebooks etc.) bekijken.

Screenshot 2014-08-24 at 11.31.23

In de categorie apparaten kun je de op dat moment (voor jouw land) beschikbare Google apparaten bekijken en aanschaffen. Denk hierbij aan Android smartphones (Nexus) en tablets (Nexus)