Dropbox is een clouddienst voor het online opslaan van bestanden. De gebruiker kan er bestanden mee synchroniseren met verschillende computers en mobiele apparaten en ze tegelijkertijd delen met derden.

Dropbox synchroniseert bestanden tussen verschillende computers via de Dropbox-client die hiervoor gebruikmaakt van het internet.

Gratis accounts krijgen standaard 2 GB aan opslagcapaciteit. Dit kan uitgebreid worden door vrienden uit te nodigen of door een abonnement te nemen. Betaalde accounts hebben een opslagcapaciteit van 50 GB of 100 GB. Wanneer andere gebruikers naar Dropbox worden geleid, krijgt men voor elke nieuw geregistreerde gebruiker 500 MB gratis opslagruimte voor gratis accounts en 1 GB voor betaalde accounts. In het totaal kan men 16 GB extra opslagcapaciteit krijgen voor de gratis accounts en 32 GB voor betaalde accounts. De consument schaft een toestel van bijvoorbeeld Samsung of HTC aan en krijgt dan gratis 25 GB of 50 GB opslagruimte Dropbox voor twee jaar.

Een programma op de computer houdt de Dropboxmap op een computer voortdurend synchroon met het online account. Met de applicatie voor Dropbox kan men documenten ook vanaf een smartphone of tablet benaderen. De applicatie heeft ook de mogelijkheid bestanden fysiek op een toestel te bewaren. De internetverbinding is dan alleen nog nodig om een document te downloaden.

Door bestanden te kopiëren naar de lokale Dropboxmap worden deze direct geüpload naar dropbox.com. Andersom werkt ook: als men vanaf een andere computer inlogt op dropbox.com en daar een bestand uploadt, wordt deze automatisch beschikbaar in de Dropboxmap op je eigen computer.

Dropbox heeft ook applicaties voor iOS (iPhone), Android en BlackBerry OS. Zo kan men ook bestanden, foto’s en video’s gemaakt met de telefoon synchroniseren met alle persoonlijke computers en mobiele apparaten.

Sinds 16 juni 2014 is de website dropbox.com en de Dropbox-software verkrijgbaar in het Nederlands.

Klik hier voor meer informatie over de mogelijkheden en eventuele kosten van Dropbox.

(Bron: Wikipedia)