We willen nog wel eens vergeten dat er nog (steeds een hoop) mensen zijn die nog moeten beginnen met een smartphone of pas net begonnen zijn. Speciaal voor deze mensen en andere geinteresseerden hieronder een aantal handige basis tips over het gebruik en bedienen van je Android smartphone / tablet.

Homescreen (hoofdscherm)

We beginnen bij het het homescreen of hoofdscherm. Dit is het standaard scherm dat wordt weergegeven zodra je je toestel hebt ontgrendeld. Hierop kun je zelf snelkoppelingen en widgets plaatsen. Ook is het mogelijk om meerdere home-screens te maken al blijft er altijd maar eentje het echte homescreen waar je naartoe gaat als je op de Home-knop drukt.

Hieronder een voorbeeld van een typisch hoofdscherm met diverse snelkoppelingen en één widget.

Widgets

Widgets zijn kleine handige weergaven op je thuisscherm waarbij direct handige informatie zoals de tijd, het weer, je agenda, contacten of bediening van licht zichtbaar is. Widgets kun je zelf toevoegen door je vinger langer dan 1 seconde op het hoofdscherm op een lege plek te houden.

App-Drawer (apps overzicht)

De app-drawer of het apps-overzicht kan worden weergegeven zodra je van onder op het scherm naar boven veegt. Er zal dan een overzicht van alle apps (en games) worden getoond. Soms is dit een lange lijst en soms is dit opgedeeld in meerdere pagina’s.

Navigatie knoppen

In Android worden er standaard drie navigatieknoppen gebruikt. Deze zijn:

  • Multitask-knop (dichte vierkant of twee gebogen streepjes bij Samsung toestellen), deze wordt gebruikt om snel te kunnen schakelen tussen apps of om de zogenaamde split-weergave toe te passen. Tip! Door snel 2 x achter elkaar op de multitask knop te drukken kun je snel wisselen tussen de laatste twee gebruikte apps.
  • Home-knop (Rond of open vierkant bij Samsung toestellen), dit is de knop om vanuit iedere scherm of app terug te gaan naar je hoofdscherm. De app waarin je je bevond wordt automatisch naar de achtergrond gezet maar blijft wel actief en kan dus weer snel worden geopend via de snelkoppeling of via de multitask-knop
  • Terug-knop (driehoek, pijl bij Samsung toestellen), deze knop is handig om steeds één stapje terug te gaan. Dit is handig als je in een menu zit en een stapje terug wilt. Ik zie veel mensen deze knop gebruiken om helemaal terug te gaan naar het hoofdscherm, echter dit is omslachtig en niet echt handig. Gebruik deze knop voornamelijk om slechts wat stapjes terug te gaan.

Samsung past al vele jaren een iets ander design toe dan de standaard Android. Hierdoor lijken sommige icoontjes op elkaar maar hebben een andere functie en zijn de knoppen Terug en Multitask omgedraaid.

Standaard android navigatiebalk

Samsung navigatiebalk

Notificatie-balk

Bovenin het scherm worden zowel icoontjes (de tijd, wifi, bluetooth, wekker etc.) als notificaties getoond. De notificaties zijn linksboven te vinden terwijl de icoontjes rechtsbovenin te vinden zijn.

Notificaties

Nieuwe berichten of meldingen worden automatisch als nieuwe notificaties weergegeven. Door de balk omlaag te vegen krijg je een uitgebreider overzicht van de notificaties te zien. Bij nieuwe versies van Android kun je zelfs direct vanuit de notificatie een berichtje terug sturen of een bepaalde actie starten zoals delen, archiveren of verwijderen.

Icoontjes & Tijd

De zichtbare en onzichtbare icoontjes geven direct een handig overzicht van de status van jouw toestel. Je kunt hier snel zien of je bv. verbonden bent (of juist niet) met een wifi-netwerk, een bluetooth apparaat, hoe vol je batterij nog is etc.

QuickToggles (Sneltegels)

Door niet met één maar juist met twee vinger van boven in het scherm naar beneden te vegen worden de Quick-Toggles zichtbaar. Dit zijn tegels waarbij je direct acties kunt uitvoeren zoals wifi aan- en uitzetten, bluetooth aan- en uitzetten, niet storen aan- en uitzetten etc.. Ook zijn er soms kleine driehoekjes in de sneltegel zichtbaar waarmee je bv direct kunt verbinden met een bepaald wifi-netwerk of bluetooth apparaat. Hierdoor hoef je niet eerst de Algemene Instellingen te openen maar kun je direct instellingen wijzigen vanuit de notificatiebalk en quick-toggle.

Menu

Tegenwoordig worden de menu’s vaak weergegeven als 3 puntjesof streepjes. Dit wordt ook wel een hamburgermenu genoemd. Wil je echter naar de Algemene Instellingen in Android om bijvoorbeeld het geluid aan te passen of te verbinden met een wifi-netwerk dan is het vaak het gemakkelijkst om naar de Algemene Instellingen te gaan via het Tandwiel-icoontje boven in het scherm

 .