Het zal je maar overkomen, je tablet of smartphone verloren of erger zelfs, gestolen. Wat nu? Je wilt tenslotte niet dat iemand anders met jouw gegevens aan de haal gaat.

wheres-my-droid11Er zijn diverse apps die je hierbij kunnen helpen, waaronder Where’s My Droid. Vandaag nemen we deze app verder onder de loep en kijken wat er allemaal mogelijk is. Met Where’s My Droid is het mogelijk om je verloren toestel weer op te sporen, op afstand te vergrendelen (locken) of zelfs naar fabrieksinstellingen terug te zetten (Wipen).

Where’s My Droid is een app die uit twee delen bestaat. Een deel wordt daadwerkelijk op je Android smartphone of tablet geinstalleerd en het andere deel kan online via een webbrowser (Internet Explorer, Firefox, Chrome etc.) benaderd worden. Het twee deel daar gaan we later in dit artikel verder op in.

Het eerste deel en de daadwerkelijk Android app wordt eenvoudig geinstalleerd op de smartphone of tablet. Na de installatie en het opstarten van de app krijg je automatisch een aantal vragen. Er wordt gebruik gemaakt van een specifiek woord het zogenaamde “Attention-word”, dat ervoor zorgt dat er een bepaalde actie (Lock / Wipe / Ring) wordt uitgevoerd. In de eerste stap kun je deze voorgedefinieerde woorden aanpassen (indien gewenst). Het is echter niet noodzakelijk om deze woorden aan te passen. Daarna krijg je de “Commander” optie. Dit is de daadwerkelijke “remote control” waarmee op afstand via een webbrowser je toestel bestuurd kan worden. Men dient zich aan te melden via een Gmail account en toestemming te geven zodat de app de instellingen kan koppelen aan het betreffende Gmail account. Daarna is het mogelijk, indien men meerdere toestellen heeft voorzien van Where’s My Droid, om een toestel-id toe te kennen. Standaard staat deze op “Device 1”.

Zodra deze stappen zijn afgerond dient men nog een aantal opties in te stellen in de app zelf. De opties zijn:

 • Ring Setup
 • GPS Setup
 • Security Settings
 • Commander
 • Advanced Menu
 • Help

Ring Setup:

In de Ring Setup kan men instellen hoe het toestel moet reageren. De opties zijn o.a. Ring, Vibrate, Use white noise Siren. Ook hier kan het “Attention-word” opnieuw worden ingesteld. Ook de tijdsduur kan ingesteld worden van 30 seconden tot 2 minuten.

GPS Setup:

In het GPS Setup menu kan ingesteld worden welke berichten actief zijn. Dit is van een eenvoudig bericht of de GPS werkt tot aan de functie waarbij tot straatniveau de locatie wordt weergegeven.

Security Settings:

De Security Settings bestaat weer uit een aantal afzonderlijke opties:

 • Remote Lock
 • Remote Wipe
 • White/Black List
 • Passcode
 • Sim Card

Remote Lock

Met de Remote Lock optie is het mogelijk om op afstand je toestel te vergrendelen met een pincode. Het toestel zal dan direct worden vergrendeld waardoor het niet langer mogelijk is om het toestel te gebruiken. Zodra men deze optie activeert, moet er toestemming worden gegeven om deze actie mogelijk te maken.

Remote Wipe

Met de Remote Wipe optie is het mogelijk om je toestel te wipen. Oftewel om je toestel terug te zetten naar fabrieksinstellingen en alle (persoonlijke) data van het toestel en de eventueel aanwezige SDcard te verwijderen. Belangrijk om te weten: hiermee verlies je ook je verbinding met je toestel, omdat ook de Where’s My Droid app hiermee komt te vervallen. Het toestel wordt immers teruggebracht naar fabrieksinstellingen.

Black/White list

Met deze optie kun je aangeven vanaf welke toestellen een “commando” mag worden verstuurd. Zo wordt voorkomen dat iemand anders onbedoeld of zelfs moedwillig zo’n commando naar jouw toestel stuurt.

Passcode

Met de Passcode optie kun je de Where’s My Droid app voorzien van een pincode. Door deze optie aan te zetten dient er eerst een pincode te worden opgegeven voordat men toegang tot de app krijgt.

SIM Card

Met deze optie is het mogelijk om een bericht te versturen zodra je simkaart of het telefoonnummer wijzigt in je toestel. Dit kan handig zijn voor als iemand snel een andere simkaart in het toestel stopt en daarmee hoopt niet meer traceerbaar te zijn (op het oud telefoonnummer).

Commander: 

Met de commander optie kan men instellen welke “device-id” het toestel heeft (dit kan men zelf kiezen) en of het gekoppeld moet worden / zijn aan een Gmail Account.

Advanced Menu:

In het advanced menu zijn een aantal “expert” functies beschikbaar en een optie om de instellingen te resetten.

Deel 2:

Via de website http://wheresmydroid.com/  is het mogelijk om je verloren toestel weer op te sporen, op afstand te vergrendelen (locken) of zelfs naar fabrieksinstellingen terug te zetten (Wipen). Ga op de website naar de optie “Commander” en klik dan op het Commander-icoontje om de functie te starten.

Zodra de Commander is gestart kun je eenvoudig je toestel (device-id) selecteren en de gewenste actie starten. Houdt er rekening mee dat het een aantal minuten kan duren voordat het commando daadwerkelijk wordt uitgevoerd op je toestel. Zodra je een actie hebt geselecteerd krijg je actuele status te zien en de response van je toestel zodra het commando is gearriveerd en geactiveerd. Met de GPS optie is het mogelijk om tot op een aantal meter nauwkeurig de locatie te zien waar het toestel zich bevindt. Echter dit is afhankelijk van de beschikbaarheid van het GPS-signaal. In zeer dichte gebouwen kan er geen exacte locatie worden bepaald. Er wordt dan gebruik gemaakt van het telefoonnetwerk en de aanwezige wifi-netwerken om de locatie te bepalen.

Where’s My Droid is zowel gratis als betaald terug te vinden in de Google Play Store. In de betaalde versie verdwijnt de reclame en is de “Wipe” optie beschikbaar.

Klik hier om naar de Google Play Store te gaan.