Inleiding

Chinese smartphones worden steeds populairder vanwege hun (zeer) lage prijs. Maar wat zijn nu precies de voor- en nadelen van zo’n Chinese (geïmporteerde) smartphone?

Een van de voordelen is de prijs. De Chinese smartphones worden vaak tegen (belachelijk) lage prijzen aangeboden op internet of via importeurs. Daar kunnen de A-merk producenten niet tegenop, maar kleven er misschien toch wat nadelen aan zo’n Chinese smartphone?

Jazeker! Denk hierbij o.a. aan de garantie op het toestel. Chinese fabrikanten geven vaak maar één jaar garantie en als je toestel stuk gaat dan zul je hem terug moeten sturen naar China (of de importeur als je geluk hebt). Uiteraard maakt die uitzonderlijk lage prijs veel goed en kun je zeggen “Voor die 100 euro maakt me die garantie niet zoveel uit”. Het gaat “slechts” om 100 euro.

xiaomi_logoMaar hoe zit het met de kwaliteit van de Chinese smartphones? Want dat is toch vaak het tweede argument dat mensen gebruiken in hun keuze voor een toestel. In het kort… dat hangt er sterk van af met welke fabrikant je te maken hebt. Er zijn vele “prutsers” die veel voor weinig verkopen maar kwalitatief stellen die toestellen weinig voor en kom je snel bedrogen uit, echter er gloort hoop aan de horizon. Er zijn namelijk ook een aantal fabrikanten die smartphones (en tablets) zeer serieus nemen en niet willen bezuinigen op de kwaliteit. Zij kiezen er vaker voor om een iets ouder model processor of net iets minder geheugen in het toestel te stoppen om zo samen met de lage lonen in China toch een zeer respectabel toestel te fabriceren.

XiaoMi is één van die fabrikanten en zeer groot in China. Zij behoren tot de populairste fabrikanten die China rijk is en er vindt dan ook gretig aftrek van hun producten. We hebben een van de toestellen va XiaoMi, de Hongmi (staat voor rode rijst) te leen gekregen om deze eens nader te bekijken en er een uitgebreide review van te maken. Ook zullen hier de voor- en nadelen nader bekeken worden om zo een objectief beeld te creëren van dit toestel en of de aanschaf van dit toestel de moeite waard is.

Algemene indruk

Screenshot_2014-01-27-23-54-19Wat direct opvalt aan dit toestel is dat het redelijk zwaar is. Dit is grotendeels te danken aan de grotere accu. Het gewicht is echter niet hinderlijk en het toestel kan ook voor langere tijd in de hand gehouden worden zonder vermoeiend te worden. De bouwkwaliteit verdient een aparte vermelding omdat op het eerste gezicht het om een uni-body lijkt te gaan. Dit houdt in dat het toestel uit een enkel deel lijkt te bestaan. Dit is echter niet zo en kan de achterkant zonder veel moeite verwijderd worden om bij de simkaart-slots (2 stuks), accu en het SD-kaart slot te komen. Ja een dubbele simkaart mogelijkheid! Dat bieden steeds meer toestellen en dat ka interessant zijn als je zowel zakelijk als privé over een simkaartje beschikt. Het interne geheugen van “slechts” 4GB kan gelukkig uitgebreid worden door gebruik te maken van het SD-kaart slot. Hier kan een SD-kaartje van maximaal 32GB ingestopt worden. De achterkant is van een type kunststof gemaakt dat vingervlekken snel laat verdwijnen.

Er zijn een aantal zaken die opvallen aan dit toestel. Het toestel ligt, ondanks zijn iets hogere gewicht, heerlijk in de hand en heeft prettige afgeronde hoeken die niet prikken in je handpalmen. Het teostel beschikt over 3 capacitieve knoppen die helaas niet verlicht zijn wat het soms lastig maakt om ze terug te vinden. Gelijk aan de toestellen van Samsung heeft XiaoMi de “terugtoets” aan de rechterkant geplaatst wat makkelijk navigeert.

20140127_162731   20140127_163821_Richtone(HDR)

20140127_163454_Richtone(HDR)   20140127_163302_Richtone(HDR)

De accu is verwisselbaar en dat is een pluspunt. Tevens heeft de fabrikant de rand rondom het scherm iets hoger geplaatst om het scherm beter te kunnen beschermen als je hem met het scherm ergens op legt. Dit kan krassen helpen voorkomen en de rand is net hoog genoeg om de glasplaat te beschermen maar niet hinderlijk tijdens het bedienen.

xiaomi-Hongmi-WCDMA-GSM-TD-SCDMA-GSM-Red-Rice-Quad-Core-smartphone-1-5Ghz-1GB-4GB.jpg_350x350

Waar XiaoMi Samsung nog even volgde met de terugknop gaat de fabrikant volledig een andere koers als het om de aan-uit en volumeknoppen gaat. Deze zijn namelijk tegengesteld geplaatst in vergelijking met andere (top) toestellen. Men heeft ervoor gekozen om de volumeknoppen boven de aan-uit knop te positioneren wat soms leidt tot volumewisselingen terwijl je het toestel uit wilt zetten. Beide knoppen zijn aan de rechterzijde gepositioneerd.

Screenshot_2014-01-27-23-54-19   Screenshot_2014-01-27-23-54-28   Screenshot_2014-01-27-23-55-26

Gebruik

Screenshot_2014-01-27-23-55-20Wat meteen opvalt zodra je het toestel aanzet is dat er een aantal zaken geheel anders zijn dan bij de gemiddelde Android smartphone. Het toestel kent “slechts” 3 talen (geen Nederlands) en heeft een eigen schil dat erg lijkt op dat van Apple inclusief de zoekfunctie als je het meest linkse home-scherm selecteert. Er is geen apart app-overzicht (app-drawer) en worden dus alle app op een van de home-screen geplaatst. Dit kan hinderlijk zijn voor mensen die graag hun home-screens opgeruimd houden. Ook mist een van de belangrijkste opties, de Google Play Store! Deze zal zelf geïnstalleerd moeten worden door zelf het APK-bestand te zoeken en te installeren. Daarna kan er over alle apps en games beschikt worden. Ook andere Google apps zijn standaard niet aanwezig en deze zullen vanuit de Play Store geïnstalleerd moeten worden.

Het toestel draait op Android 4.2.2 (Jelly Bean) en er helaas weinig bekend over het updaten van software vanuit XiaoMi. Dit blijft dus afwachten of er updates zullen verschijnen in de toekomst.

Een handige functie is het “Prevent Pocket dials” waarmee ongelukkige broekzak-gesprekken verleden tijd zijn. Tevens beschikt het toestel over handige profielen.

De 1GB werkgeheugen maakt dat de gebruikerservaring redelijk soepel verloopt en weinig haperingen te ontdekken zijn. Echter zodra je zware games gaat spelen is die vertraging wel merkbaar maar echt hinderlijk wordt het nooit.

Screenshot_2014-01-28-00-01-37Hardware, Aansluitingen & Camera

De Hongmi is voorzien van de meeste standaard aansluitingen. Er is bovenop het toestel een koptelefoon aansluiting aanwezig, aan de onderkant een micro-usb aansluiting voor data-overdracht en opladen en twee camera’s. Aan de buitenkant van het toestel zijn een microphone, een noise-cancellation microphone en een speakeropening te vinden. Het toestel is voorzien van wifi, bluetooth, GPS maar niet van NFC. Dit hoeft echter geen obstakel te zijn. Een compliment voor de wifi-verbinding want die is heel erg snel!

Er is een quad-core processor (ARM V7 ) van 1,5 GHz in het toestel aanwezig die samen met het werkgeheugen prima prestaties leveren voor een zorgeloze gebruikerservaring.

De camera kan tot 8 Megapixel foto’s maken en 1080p videos. Helaas is de camera slechts matig in staat om acceptabele foto’s te maken in donkere omgevingen. De frontcamera is 1,3 Megapixel en is prima voor chatten en video-bellen.

! Er zal ook een oplossing gezocht moeten worden voor het opladen van dit toestel, want er wordt geen Europese stekker meegeleverd. Dit kan dus de totale aanschafprijs iets hoger maken.

20140127_163112_Richtone(HDR)

Spraak en beeldkwaliteit

Screenshot_2014-01-27-23-55-46De spraakkwaliteit is prima in orde en ook het geluidsniveau is ruim voldoende. Een kritische noot is er echter te melden over het middelmatige volume van de ringtones. Dit is slechts voldoende en zal het toestel niet altijd even goed hoorbaar zijn.

Scherm-Eigenschappen

 • Kijkhoeken → Deze zijn prima tot goed te noemen.
 • Helderheid → Redelijk in te stellen, felste stand net niet fel genoeg in fel zonlicht. Er is auto-stand aanwezig die afhankelijk van het omgevingslicht de scherm-intensiteit instelt.
 • Kleuren → Deze mogen redelijk neutraal genoemd worden, ze spatten niet van het scherm af, maar zeker zeker voldoende voor een prettige kijkervaring
 • Resolutie → 720 x 1280 HD (320 DPI) maakt een scherp beeld dat het prettig maakt om informatie te bekijken op het toestel.

Alle plus- en minpunten op een rij.

Pluspunten

 • Goedkoop in aanschaf
 • Snel en krachtig toestellen
 • Dubbel simkaart-slot
 • Kwaliteit bijna gelijk aan dat van bekende A-merken
 • Lange accuduur

Minpunten

 • Google Play Store niet standaard aanwezig
 • Volume knop en aan-uitknop andersom geplaatst dan bij de meeste toestellen
 • Geen appdrawer
 • Slechts 3 talen beschikbaar, geen Nederlands
 • Capacitieve knoppen soms lastig te vinden in donkere omgevingen
 • Er wordt geen Europese stekker meegeleverd

Samenvatting

De HongMi heeft zo zijn plus en minpunten waarbij de pluspunten duidelijk de boventoon voeren. Dit maakt het een prima keuze om, als je niets om garantie geeft, dit toestel aan te schaffen. Niet onbelangrijk, dit toestel is iets minder geschikt voor “beginnende” Android gebruikers vanwege het ontbreken van de Google services waarbij de eigenaar zelf (technische) handelingen moet uitvoeren om hierover te kunnen beschikken.

Waardering: 8.0 (0-10)